Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Desktop PC střižna do 80.000 Kč

Upřímnou soustrast za ten Slintel a rovnou dodávám: jestli chceš OPRAVDU využít jeho výkon, pak budeš muset nasadit kvalitního vodníka. A když píšu kvalitního, tak se tím nemyslí nějaký usoplený all-in-one s půl litrem kapaliny (natož jinak kvalitní vzduchovou Noctuu, která má max TDP na hodnotě 200W). Tiché to sice pak nebude, ale nebude to throttlovat. A pokud se ptáš proč, tak plný výkon tohoto CPU znamená 253W tepla, Tau PL2 limit není nastaven. Stejně tak budeš potřebovat velmi kvalitní desku s dobře navrženou napájecí kaskádou, která se ti neprotaví skrz PCB (a věř, že nějaká výbava v podobě WiFi je to poslední)

Dál: SLI je už dávno passé, to ti který šmoula radí takové hovadiny?!

Celkem vzato, tohle skládal někdo, kdo vůbec neví o čem je řeč.

A konečně: kdyby ses raději sám podíval k Pugetovi, který se na testy Adobáčích krtinců specializuje, zjistil bys, že kupovat top CPU nedává moc dobrý smysl.

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/adobe-premiere-pro-intel-core-14th-gen-vs-amd-ryzen-7000/

Já bych samozřejmě volil Ryzen 7950X, které je lepší jak z pohledu spotřeby, obecného výkonu a podpory instrukcí, tak pohledu budoucích upgradů, nicméně být tebou a chceš-li zůstat na Intelu (např. kvůli využití akcelerace QuickSync - pak ale zase nechápu moc tu nvidii), velmi dobře si rozmyslím, zda ti nebude stačit výkon např. 14600K, který v Premiere dosahuje obecně jen mírně horšího skore, ale bude ti žrát "jen" 180W a půjde chladit vzduchem, což je sám o sobě velký benefit.

Takže: být tebou si nejprve ujasním, zda se spokojíš s horší kvalitou HW akcelerovaných kodeků, nebo jestli vyžaduješ plnou kvalitu, univerzalitu a optimalizace SW kodeků (např. velikost videa, formát jiný než "standard" h.264/h.265 apod.) Dále si ujasni, jaké efekty budeš obecně využívat, a zda jsou či nejsou HW-akcelerovány a případně jaký HW na to bude třeba. Do té doby tu hraješ jen cvičení "navrhněte mi počál, přesně nevím k čemu."

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny