Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Existuje skener na foto/diapozitiy/negativy okolo 3.000 Kč?

Výběr skenerů není nic moc.
Ten jednoúčelový skener rollei je spíš speciální foťák, a ten pokud pamatuju ani moc nestál. Já teda znám tento https://www.alza.cz/rollei-df-s-310-se-d4662301.htm měl myslím vyšší rozlišení než ostatní v nabídce při podobné nebo nižší ceně (až 14 mega a ne 3 nebo 5).

Skenerů dřív byl výběr, normální do tisícovky, s možností skenování negativů (úzký pruh na 4 snímky a šířku negativu) stával 1800. Samozřejmě byly i mnohem dražší stroje, kam se daly umístit tři pruhy negativu vedle sebe (to jsem ještě studoval, takže to bylo mimo moje možnosti). Pak ale přišla takzvaná krize, a pak ještě jedna a kovid a nedostatek čipů a trh se ještě nevzpamatoval a máme už od té doby snad pátou nebo šestou krizi.

Když jsem asi před 5 lety potřeboval nový skener, tak jsem koukal, jaký je "bohatý" výběr a hlavně kam dospěly ceny (od té doby se toho moc nezměnilo, no aspoň je něco do 3 tisíc, to tehdy nebylo). Obyčejný canon lide (to jsem nechtěl) za víc jak 3000 a pak všechno kolem deseti tisíc. A to mi šlo jen o skenování reflexních předloh, na skenování průhledných věcí ten starý fungoval (nebyl tak jetý, horní osvětlení šlo, za to spodní výbojka už měla své roky za sebou a ve skenech bylo čím dál víc barevných pruhů). Tehdy jsem skončil na tomto https://www.mironet.cz/plustek-opticslim-1180-a3-1200-dpi-usb-20-skener+dp251381/ říkal jsem si, když už mám dávat 7 tisíc, tak ať je to aspoň na A3 (teď stojí 9, ale to tehdy v alzáči stál taky, proto jsem to kupoval v suntechu, rozdíl 2 tisíc je už dost podstatný).

Nějaký Epson Perfection jsme mívali v práci, byl dobrý, ale myslím, že to byl ještě nějaký lepší, než ten V600. Ale taky to byla taková velká skříň. Přivádělo se do něj 230V normálním počítačovým kabelem. A právě se tam vešlo dost fotek, dva pruhy negativu po minimálně 6 fotkách už si přesně napamatuju. Co si pamatuju je, že když se to pustilo na nejvyšší rozlišení, tak to skenovalo zhruba hodinu a my mohli mezitím dělat něco jiného. Vím, že ten skener se ještě dlouhá léta poté vyráběl už s ledkovým osvětlením, ale jinak stejný. Skener tehdy odešel s kolegou, byl to on, kdo ho měl na inventáři.

Já teda bych na negativy a diapozitivy pořídil ten foťák https://www.mironet.cz/rollei-dfs-310-se-skener-negativy-14-mpx-128-mb-3600-dpi-24-lcd-sdhc-usb+dp461570/ kterému říkají skener a na skenování normálních věcí (včetně fotek) nějaký plochý skener. Za ty roky jsem si vypěstoval určitou antipatii vůči univerzálním přístrojům, co umí spoustu věcí, ale nic z toho pořádně.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny