Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotaz na domácí wifi síť

Ahojte,

mám v novém bytě cetin optiku, takže jsem se musel vydat cestou nejmenšího odporu a zvolit poskytovatele o2, neboť u nich mám telefon, TV aj.

Koupil jsem si ten nový o2 smart box druhé generace, který mám umístěn v obývacím pokoji pod TV, kde mám také koncový bod optiky od poskytovatele.

Bohužel mi wifi signál nestačí v ložnici a v dětském pokoji. Jelikož mám po celém bytě v každé místnosti propojené RJ45 zásuvky, přidal jsem druhou wifi do pokoje. Problém je ale v tom, že se musím na tuto wifi a zpět manuálně přepojovat, nikdy se to nestane automaticky.

Můj dotaz zní: umí dnešní nové wifi tuto funkci, že by na základě propojení přes kabel udělali další bod? Je mi jasné že nejjednodušším řešením je nějaký repeater, ale ten do koupelny umisťovat nechci.

Myslel jsem si, že to vyřeším o2 smart boosterem, který sice běží jak má, ale nedokáže přijímat signál z kabelu, ale chová se jako repeater, tedy musí být umístěn v dosahu hlavní wifi, takže pro mě nepoužitelné.

Mám furt pocit, že to je jen o tom koupit novou wifi, která umí tu funkci, něco jako MESH, ale aby to frčelo po kabelu a ne jako repeater. Aktuálně mám jako druhou wifi ASUS RT-N18U, který si myslím tu funkci nemá.

V příloze lehký náčrt toho, jak to momentálně u mě vypadá a jaký má cca dosah o2 wifi pod TV, zřejmě je tam nějaké rušení v oblasti schodiště, nebo výtahové šachty hned vedle ložnice, byt je to střešní 4/4 pater.

Pokud bych tu měl někoho z Pardubic, kdo by se mi na to mohl podívat a případně novou/druhou wifi nastavit za nějakou úplatu, budu moc rád.

Děkuji všem moc za rady a přeji pěkný start do Nového roku :-)

Lukáš V.

Předmět Autor Datum
mesh sit neudelas s tim o2 kramem - videl bys to v menu. parametry asusu si nekde najdes, ale myslim…
brum brum 31.12.2023 01:20
brum brum
Možnosti: 1. přesuň ten ZmrdBox někam ke stěně u WC, stávající umístění je typicky nejméně vhodné. 2…
touchwood 31.12.2023 08:41
touchwood
Díky za poznatek, jen e ještě zeptám, není náhodou možné AP připojit lanem bez nutnosti dosahu prim…
vorczech 06.01.2024 02:12
vorczech
Četl jsi co jsem psal? Čemu přesně nerozumíš? poslední
touchwood 06.01.2024 07:00
touchwood
Vypni WiFi na routeru, kup 2 či 3 Deco bedničky, zapoj do vhodných zásuvek RJ45 a nastav dle návodu.…
dsa 31.12.2023 08:56
dsa

mesh sit neudelas s tim o2 kramem - videl bys to v menu.
parametry asusu si nekde najdes, ale myslim ze je ti taky k nicemu.

jestli je pro tebe nejdulezitejsi funkci chodit po byte a mit trvale wifi, vidim to na vypnuti stare site a dokoupeni nejmene 2-kusove mesh.

(repeater se samozrejme nedava do koncoveho pokoje, kde uz neni signal, ale tak na pul cesty. ale stejne je to malo spolehlive reseni)

Možnosti:
1. přesuň ten ZmrdBox někam ke stěně u WC, stávající umístění je typicky nejméně vhodné.
2. Ten Aušus by měl jít přepnout do AP mode. Pokud to neumí, vyrobit z něj AP se dá i ručně - IP adresu nastavíš do rozsahu sítě ZmrdBoxu, vypneš DHCP server a NEzapojíš WAN port (připojíš do sítě LAN portem). Wifi nastavíš úplně stejně jako tu na ZmrdBoxu (tj. SSID, heslo, typ šifrování)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru