Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
dvojité klonovací stanice nikdy nepoužívám. i když jsem naklonoval desítky - možná stovky disků, pře… poslední
lední brtník 03.01.2024 08:56
lední brtník

dvojité klonovací stanice nikdy nepoužívám. i když jsem naklonoval desítky - možná stovky disků, přesto se ty případy liší a nějaký tupý stojánek s jedním klonovacím tlačítkem je mi k ničemu, potřebuju si to řídit sám.
nepovím ti proto, jestli se klonovadlo vypořádá s novým, ještě neinicializovaným diskem (není to aktivace). zkusíš to a nanejvýš to budeš dělat znovu.

1) starý disk buď uložím do image nějakým klonovacím softem a mám tak udělanou zálohu, nebo ho nechám připojený přes sata/usb
2) nový disk: určím typ podle starého a nastavím (inicializuju) na mbr/gpt, tím mám nový disk připraven.
3) když plánuju přerozdělit velikost diskových oddílů, nemá cenu to dělat předem nějakým partition managerem. klonovací sw to stejně zruší a začne přerozdělovat podle sebe nebo podle nabízených voleb. (klonovací stojánek jede tupě 1:1, to se u různých velikostí disků nemusí hodit)
4) klonuju pak buď obnovou z image, tehdy stačí mít připojený jen nový disk.
anebo mám nový a starý disk a klonovací sw mi běží typicky z boot média, málokdy za běhu windows (typický acronis true image má pod windows nesmyslné ovládání, nedoporučuju)
samozřejmě jde klonovat i vlastní běžící systém na nový disk: tuto možnost mají i free partition managery pod windows, typicky se podle použití jmenuje "clone hdd to ssd". opět pracují pouze v režimu 1:1, maximálně jde přitom zvolit zarovnání nového disku na sektory.
5) nakonec se u disků s více oddíly můžu rozhodnout upravit jejich velikosti. dodatečná změna není ideální, ale pokud jsou prázdné nebo málo zaplněné, nemusí se jejich data přesouvat, jen se třeba přidá volné místo před ně nebo za.

tvůj dotaz ale zní: "z mensieho na velky hdd pevny disk"
je taky možné, že toto všechno je úplně zbytečné. nikdo už nedává operační systém na pomalý mechanický pevný disk, nemá to smysl. takže pokud přesouváš jen nějaká data, ty stačí zkopírovat, tam není potřeba nic jako klonování.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru