Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaky pocitac pro duchodce?

Nosiť elektroniku na zberné dvory, a končí to na skládkach v Afrike či v mori/oceáne... ne!

Prečo to nepredáš na bazoši alebo nedaruješ známym. Či aj oblečenie čo si si kúpil nové nohavice, a keď priberieš a už to neoblečieš, tak pol roka staré vyhodíš? Alebo ojazdené auto, čo si najazdil pár desiatok tisíc kilometrov, tak rovno dáš na vrak? Prečo?

Ja tu mám niekoľko starých telefónov, tlačiareň, nejaký starý monitor, atď. Ale nevyhadzujem to, skôr to dám na Bazoš, prípadne darujem známym, čo viem že si nemôžu dovoliť kúpiť nový alebo sa im neoplatí to pre ich využitie. Nie je dôvod to vyhadzovať, však je to ešte funkčné. A aj keby nebolo, určite sa nájde niekto, kto to vie využiť, trebárs aj opraviť. Áno, možno tebe už je daná elektronika na nič. Ale iný to môže v pohode využiť. Však sa väčšina elektroniky vyhadzuje len z morálneho zastarania, kedy si kúpi nový mobil len preto že je rýchlejší a má lepší fotoaparát. Plne funkčný HD ready monitor vymeníš za 4K monitor, pri tom ten pôvodný bol plne funkčný. Starú elektroniku pri tom dôchodca využije v pohode, keď to používa nie na hranie hier, či náročnú prácu, ale vážne len ako základný kancl + nejaké základné prehliadanie netu, kde si pozrie jeden spravodajský portál, pošle mail, prípadne niečo iné. A na to mu stačí skutočne aj starší počítač z druhej ruky. Málo elektroniky sa vyhadzuje, kvôli tomu že by sa pokazila a prestala fungovať. Až je absurdné ako veľa sa vyhadzuje funkčnej elektroniky len preto že na trhu je niečo o trocha lepšie.

Trebárs jeden hodne starý počítač, čo bol vyradený z úradu, tak skončil v použití môjho otca (on pracuje na úrade), a potom pozdejšie skončil v rukách deda, ktorý to zapne raz za mesiac, aby si tam odklikol niečo na polovníckej stránke. To je úplne celé. Na toto mu i dnes stačí počítač čo má teraz 2 jadrá, 2GB RAM a 320GB HDD. Ja by som to využiť fakt nevedel. Ale dedo v pohode využije. Má na tom Mint 18.3 a funguje. A rozhodne dedo by nekupoval nový "vymakaný" kancl za 300€, čo vlastne nevyužije. I toto mu je viac než dosť. Aj dnes sa dajú využiť ešte aj omnoho horšie počítače čo sa parametrov a výkonu týka. Trebárs poznám jednu známu, čo má prahistorický laptop s 512MB RAM a nejakým úplne low-end nevýkonným procesorom. Zapína sa to 8 minút, a predsa to vie využiť, keď jediné čo na tom robí je že rieši objednávky mlieka cez mail, keďže sa jedná o pani čo má mnoho kráv. Pritom ten laptop je v podstate neprenosný bazmek s mŕtvou batériou, nefunkčnými reproduktormi a pokazenými USB portami. Ale stačí jej to. Má tam Lubuntu a funguje. Vážne použitia, kde netreba výkon, a stačí aj takýto "pokazený" produkt.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny