Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaky pocitac pro duchodce?

ahoj,

mohl bych se zeptat na vas nazor, jaky koupit pocitac pro duchodce? pozadavky jsou jednoduche. nemel by to byt notebook, ale pc, klidne i minimalisticke, na prochazeni internetu a tu nejmene narocnou kancl. praci (word, excel, email). bez monitoru. kdyz prochazim eshopy, tak cena kolem 15.000 mi za to prijde dost? je nejaka levnejsi varianta nebo je to adekvatni?

dekuji

Změna předmětu, původně: jaky pocitac (host)

Předmět Autor Datum
Patnáct tisíc je opravdu hodně. Asi procházíš špatné e-shopy. :-) Na repasy ses koukal? Nějaké čtyř…
host 22.01.2024 14:40
host
Ahoj, Nebude pre dôchodca vhodnejší repas za pár tisícok KČ? Alebo musí to byť nový PC? Ak áno, tak…
Ale 22.01.2024 14:44
Ale
urcite nemusi byt novy:-)
mayerrs 22.01.2024 14:46
mayerrs
Tak ten repas od host je vhodná voľba... cena polovičná a výkon viac než dostačujúci na daný činnosť…
Ale 22.01.2024 14:47
Ale
Tady na fóru čyřjádro za cca 2500Kč.
Kyncl 22.01.2024 14:53
Kyncl
diky chlapi, vidim, ze jen kouknout na czc (nebo alzu) je malo:-) kolem tech 8k mi to prijde uz rozu…
mayerrs 22.01.2024 15:50
mayerrs
Nebo se poptat po známých, sousedech, ... Hodně lidí se starého PC rádo zbaví za symbolickou cenu ne…
host 22.01.2024 16:46
host
Přesně tak. Spousta lidí (včetně mě) to vozí na sběrné dvory… přitom by to mohlo někde ještě poslouž…
L-Core 22.01.2024 17:01
L-Core
Já nemám to srdce navštívit sběrný dvůr, tak se mi to pěkně hromadí. ]:) Od PMD, IQ151, Didaktik Gam…
host 22.01.2024 17:10
host
Nosiť elektroniku na zberné dvory, a končí to na skládkach v Afrike či v mori/oceáne... ne! Prečo t…
Ale 22.01.2024 18:10
Ale
Auto jsme měli 25 let, darovali jsme ho jakési chudé farnosti. Staré počítače nechce nikdo ze známý…
L-Core 22.01.2024 18:39
L-Core
Kousek od Vídně Štýrský Hradec je daleko :-D
syndrom 22.01.2024 18:44
syndrom
skrz ceny samozřejmě repas. rozměr co nezavazí, bo je schovaný za monitorem: https://www.florencecor…
lední brtník 22.01.2024 18:00
lední brtník
Vybíral bych něco s Win 11 (8. generace CPU a výš) a 256 GB SSD by taky mohl být za chvíli těsný...
host 22.01.2024 18:42
host
256GB SSD je fajn... nemyslím si že dokumenty zaberú toľko miesta. I keď v rámci životnosti sú menši…
Ale 22.01.2024 18:50
Ale
Cenový rozdíl 256 x 500 GB je zanedbatelný. Na SSD by mělo zůstat minimálně 10% volného místa, opera…
host 22.01.2024 19:31
host
To je pravda. Ale takto môžeme rozmýšľať aj "čo ak stiahnem to a to a to...." tak mal by som kúpiť 1…
Ale 22.01.2024 20:49
Ale
Uvedl jsem parametry PC, pod které bych nešel. Je rok 2024. Samozřejmě se dá ušetřit a koupit sesta…
host 22.01.2024 21:15
host
Samozřejmě se dá ušetřit a koupit sestavu třeba za polovinu, ale za méně peněz méně "muziky"... To…
Ale 22.01.2024 21:28
Ale
To zajisté, záleží na tom jak bude PC používat, ale také může narazit na různé technické omezení typ… poslední
HPET 23.01.2024 13:29
HPET

Ahoj,

Nebude pre dôchodca vhodnejší repas za pár tisícok KČ? Alebo musí to byť nový PC? Ak áno, tak poskladať kancl za 15k nie je problém. Dokonca aj za menej.

Trebárs niečo takéto:

CPU: AMD Ryzen 5 5600
Doska: MSI B550
Pamäť: Kingston FURY 8GB DDR4 2666MHz CL16 Beast Black (prípadne 16GB do dual channel)
Pevný disk: Crucial P3 1TB NVMe SSD
Krabica: Cooler Master ELITE 500 ODD
Zdroj: Seasonic G12 GC-550 Gold

Cena: 12k, a to je fakt "vymakaný" stroj (k danému účelu). Skôr si viem predstaviť ešte z tohoto odobrať a kúpiť lacnejšiu variáciu.

Nosiť elektroniku na zberné dvory, a končí to na skládkach v Afrike či v mori/oceáne... ne!

Prečo to nepredáš na bazoši alebo nedaruješ známym. Či aj oblečenie čo si si kúpil nové nohavice, a keď priberieš a už to neoblečieš, tak pol roka staré vyhodíš? Alebo ojazdené auto, čo si najazdil pár desiatok tisíc kilometrov, tak rovno dáš na vrak? Prečo?

Ja tu mám niekoľko starých telefónov, tlačiareň, nejaký starý monitor, atď. Ale nevyhadzujem to, skôr to dám na Bazoš, prípadne darujem známym, čo viem že si nemôžu dovoliť kúpiť nový alebo sa im neoplatí to pre ich využitie. Nie je dôvod to vyhadzovať, však je to ešte funkčné. A aj keby nebolo, určite sa nájde niekto, kto to vie využiť, trebárs aj opraviť. Áno, možno tebe už je daná elektronika na nič. Ale iný to môže v pohode využiť. Však sa väčšina elektroniky vyhadzuje len z morálneho zastarania, kedy si kúpi nový mobil len preto že je rýchlejší a má lepší fotoaparát. Plne funkčný HD ready monitor vymeníš za 4K monitor, pri tom ten pôvodný bol plne funkčný. Starú elektroniku pri tom dôchodca využije v pohode, keď to používa nie na hranie hier, či náročnú prácu, ale vážne len ako základný kancl + nejaké základné prehliadanie netu, kde si pozrie jeden spravodajský portál, pošle mail, prípadne niečo iné. A na to mu stačí skutočne aj starší počítač z druhej ruky. Málo elektroniky sa vyhadzuje, kvôli tomu že by sa pokazila a prestala fungovať. Až je absurdné ako veľa sa vyhadzuje funkčnej elektroniky len preto že na trhu je niečo o trocha lepšie.

Trebárs jeden hodne starý počítač, čo bol vyradený z úradu, tak skončil v použití môjho otca (on pracuje na úrade), a potom pozdejšie skončil v rukách deda, ktorý to zapne raz za mesiac, aby si tam odklikol niečo na polovníckej stránke. To je úplne celé. Na toto mu i dnes stačí počítač čo má teraz 2 jadrá, 2GB RAM a 320GB HDD. Ja by som to využiť fakt nevedel. Ale dedo v pohode využije. Má na tom Mint 18.3 a funguje. A rozhodne dedo by nekupoval nový "vymakaný" kancl za 300€, čo vlastne nevyužije. I toto mu je viac než dosť. Aj dnes sa dajú využiť ešte aj omnoho horšie počítače čo sa parametrov a výkonu týka. Trebárs poznám jednu známu, čo má prahistorický laptop s 512MB RAM a nejakým úplne low-end nevýkonným procesorom. Zapína sa to 8 minút, a predsa to vie využiť, keď jediné čo na tom robí je že rieši objednávky mlieka cez mail, keďže sa jedná o pani čo má mnoho kráv. Pritom ten laptop je v podstate neprenosný bazmek s mŕtvou batériou, nefunkčnými reproduktormi a pokazenými USB portami. Ale stačí jej to. Má tam Lubuntu a funguje. Vážne použitia, kde netreba výkon, a stačí aj takýto "pokazený" produkt.

Auto jsme měli 25 let, darovali jsme ho jakési chudé farnosti.

Staré počítače nechce nikdo ze známých ani zadarmo, všem stačí mobily či noťasy. Ve sklepě mám momentálně dva, až si pořídím letos nový, budou tam tři. Vyberu z nich akorát pevné disky a klidně ti je všechny přenechám zadarmo. Stačí mi na sebe nechat kontakt, pak tě upozorním, že si můžeš pro ně dojet (kousek od Vídně :-)). A přidám ti (také zadarmo) i HP LJ 3005 a jakýsi Epson skener, obojí funkční.

256GB SSD je fajn... nemyslím si že dokumenty zaberú toľko miesta. I keď v rámci životnosti sú menšie SSD na tom horšie. Záleží aké bude využitie. Určite väčšie SSD je plusom i tak.
Win10 končí podpora o rok aj pol, takže to súhlasím že Win11 môže byť vhodnejšia voľba. Ale je tu aj na zváženie použiť Linux. Čím by dokázal oživiť aj plečku.
Zas na druhú stranu súhlasím že konkrétne ten počítač nie je najvhodnejšia voľba a čo si tu poslal ty, je určite lepšia voľba.

To je pravda. Ale takto môžeme rozmýšľať aj "čo ak stiahnem to a to a to...." tak mal by som kúpiť 16TB disk, len preto že "možno to využijem"?

Ostatne ale ak cenový rozdiel je zanedbateľný je jasné že bereme to lepšie. Ale tu ten cenový rozdiel je. Viď tvoj počítač za 7-8K a Brtníkov za 3K.

Inak ale súhlasím s tvojou voľbou viac. Ale to vždy záleží od toho ako to bude používané.

Samozřejmě se dá ušetřit a koupit sestavu třeba za polovinu, ale za méně peněz méně "muziky"...

To je samozrejmné.

Uvedl jsem parametry PC, pod které bych nešel. Je rok 2024.

Nešel ty... ale ty nie si dôchodca pre koho sa ten počítač kupuje. Vždy záleží na aký účel to bude použité... niekto môže kúpiť počítač trebárs len na výuku o hardware. Takému stačí aj počítač z minulého storočia, aby učiteľ vedel ukazáť "toto je port SATA", "toto je procesor", "toto je operačná pamäť" a ten počítač ani nemusí byť funkčný. I takému by si vnútil tie tvoje parametry pod ktoré by si nešiel?

Vždycky je to o tom na čo to bude použité. Podľa popisu to má byť len mail a office. A to verím že i ten lacnejší variant by zvládol viac než v pohode. Dokonca poznám človeka čo používa počítač i na omnoho náročnejšie úkony (nakupovanie cez eshopy, prezeranie netu, sledovanie videí) a to má zasraný laptop s dvojjadrom (Celeron B820), 4GB RAM, a obyčajným plotnovým 512GB HDD. A stačí mu to. Samozrejme je to pomalé (a aj otvorenie prehliadača trvá nejakých 10 sekúnd), ale dotyčnému to nevadí a zas taký mail či Office na tom ide viac než v pohode. A to ak si čítal o niečo vyššie, tak nie je ani zďaleka najhorší stroj, čo vidím ľudí dnes ešte používať.

Nevidím dôvod prečo by Brtníkov typ mal byť tak "špatný". Samozrejme za tú cenu je to menej muziky, ale záleží na tom dôchodcovi či mu to stačí alebo nie. A verím že na účel ktorý je popísaný by Brtníkov typ šiel celkom v pohode. Samozrejme je tvoja voľba lepšia, ale aj dražšia.

To zajisté, záleží na tom jak bude PC používat, ale také může narazit na různé technické omezení typu co já vím, TPM, nebo OS vyším jako Windows 11 pro které je doporučené minimalně CPU Intel 8Gen.
Jestli nechce koupit PC na kterém bude za pár let točit distribuce Linux která je nejrychlejší, připlatil bych na to i7 8**Gen. "6Core/12Th" + IGP s podporou 4K@60FPS "UHD630" mu budou stačit na bežnou kancl/multimedia činost i na 5 let.
Ale běžně používám configurace v mini PCs viz brtník a s výkonem problém nemám, s dobrým SSD, Quad-Core nad 2GHz a minimálně 8GB RAM v bežné činosti ani rozdíl nepozoruju.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru