Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyplati se koupit novy notebook?

Zdravím, mám asi čtyři roky starý notebook Lenovo a poslední rok už je čím dál tím víc zasekaný a pomalý. Docela dost se na něm pracovalo a byl to notebook za nějakých cca 14 tisíc. A rád bych se teda zeptat, má cenu ho dat na opravu nebo si pořídit nový? A je čtyři roky běžná výdřž? Případně s jakými parametry byste doporučili koupi nového notebooku pro běžné ale trošku náročnější používání? Děkuji za odpovědi, snad jsem se vyjádřil srozumitelné. :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když nepočítám zanesené ventilační otvory, nemá se tam co pokazit, aby to způsobovalo zpomalení. Je… poslední
ml1 29.01.2024 15:30
ml1

Když nepočítám zanesené ventilační otvory, nemá se tam co pokazit, aby to způsobovalo zpomalení.
Je dobré zkusit se podívat, co tam běží. Všechny programy mají představu, že musí se musí spouštět rezidentně hned po spuštění, dokonce i ty, které pro naše teritorium nejsou dostupné (kortana a podobné nesmysly). A to nemluvím o tom, co všechno se v průběhu jeho života nainstaluje. Takže to všechno by stálo za prověření.
Po 4 letech musí být v perfektní kondici. Já minulý ntb vyřadil po 12 letech. Z toho posledních aspoň 8 let jsem ho tahal denně s sebou (předtím spíš sloužil jako stolní, napevno usazený v dokovací stanici a moc necestoval), takže skončil mechanicky dost zubožený.
Pomalý může být přepnutím na úsporný režim (tam u ikony baterky). Právě kromě nápadné pomalosti se to nijak nepozná (za to baterka v takovém režimu vydrží déle nabitá, no ale zase pracujete déle, takže na práci se vyplatí přepnout maximální výkon, co na tom, že baterka vydrží dvakrát dýl, když budete tu samou práci muset dělat dvakrát dýl, prostě je to trocha alchymie a trocha věštění).
Až pokud by tohle nepomohlo, pustil bych se do obnovy továrního nastavení, bohužel ona nová instalace nebývá úplně to nejlepší, protože je tam zase spousta bordelu od výrobce notebooku, který věří, že to uživatelé chtějí, ale naprostá většina toho je balast, který stojí za to odinstalovat (jistě pár lidí to využije, ale ostatní to nepotřebujou).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru