Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem snížení hlučnosti ventilátoru

Zdravím,
obrátil se na mě známý s dále uvedeným dotazem. Neumím mu správně odpovědět. Pomůžete mi s tím?

Doplním, že má počítač s Gigabyte GA-K8NF-9, AMD 3000+ 1,85 GHz a grafiku GF 6600 + 2 sata disky. Case má middle tower, takže místa relativně dost. Gigabyte základní desky ani AMD jsem v životě nikdy neměl a tak nevím, co mu poradit.

Ahoj,
v létě se mi přehříval počítač a tak jsem přidal dopředu do bedny 8 cm ventilátor. Pomohlo to jen částečně a tak jsem teď koupil ještě chladič na procesor artic-coolig Alpine 64 a dal ho místo dodaného originálu. Problém je v tom, že chladič je studený, ale ventilátor jede pořád na plný výkon a je tak velmi hlučný. Když bednu dám na stůl tak vibruje i stůl. Mám pasivní chlazení na grafice a tak mě to dost štve. Nevíš co s tím?

Já bych k tomu měl ještě podotázku - je vhodnější přídavný ventilátor, který tlačí vpředu dole vzduch do case nebo ten, který vytahuje vzadu za procesorem vzduch z case ven? Já bych se klonil spíše ke druhé variantě.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud je chladič studený, tak je špatně nasazený. Jaká je teplota jádra?
jirka44 03.11.2008 21:53
jirka44
Toto jsou údaje z BIOS: CPU Temp 30°C Current CPU FAN 2136 (problikává na 4326) rpm CPU Warning 60°… poslední
yorg 04.11.2008 10:00
yorg

Toto jsou údaje z BIOS:

CPU Temp 30°C
Current CPU FAN 2136 (problikává na 4326) rpm
CPU Warning 60°C
CPU FAN Fail Warning Enabled
CPU Smart Fan Control Enabled
CPU Fan Manual Control Disabled

K programu Speedfan:

Gigabyte GA-K8NF-9 bohužel v nastavení není k dispozici, zobrazovaná teplota CPU odpovídá hodnotě v BIOS a i chladič má při kontrole rukou cca těch 30°C, teplota bridge 70°C odpovídá tomu jak na chladič chytím. Teplota GPU 60°C je patrně chybná. Když chytím rukou na chladič, tak je teplota cca 40°C, víc určitě ne. Zkušenost kolik je 40°C z ústředního topení.

Program detekuje pouze ventilátor na procesoru, ventilátor sys_fan nezná. Ventilátor procesoru nemá 4 piny, jak bylo uvedeno, ale 3. Stejně tak druhý ventilátor sys_fan. Změna otáček ventilátoru na automatickou se neprojevila. Nastavení na manuál a tam třeba 20% je také bez jakékoliv odezvy.

Je ještě nějaké jiné řešení než koupit nějaké čidlo na chladič procesoru, které by řídilo otáčky ventilátoru (jaké)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru