Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno SSD M2 zmizel z BIOSu a system nenajel.

samozřejmě systém je nějak nainstalovaný: předpokládá nějakou strukturu disku mbr nebo gpt a boot soubory na něm. po přepnutí na jinou/nesprávnou volbu to nefunguje.

v prvním případě asus desky se win10 na m2 nainstaloval typicky jako gpt.
výrobce upozorňuje na problémy se sata porty u staré desky. omezení pochází z fyzického zapojení dostupného počtu pcie linek. nepřiznané problémy k tomu mohla přidat neúspěšná technologie optane, na kterou intel plýtval časem místo řešení kompatibility chipsetu (pardon, dnes už v procesoru).
konflikty se podle mě objevily právě ověšením mnoha zbytečnými sata disky (viz malý bezcenný 500gb). případně je tu názor, že m2 samsung odchází, budiž.

tento m2 disk ve formátu gpt byl přenesený na msi desku se starší instalací w10 na mbr disku, jak se nastavil po volbě biosu "win7", gpt tam logicky nemohl fungovat.
preventivním opatřením je vždy odpojení původního disku, protože ne každý bios vypisuje jak je nastavený případný windows boot manager.
pak by pomohlo přepnutí bosu na win8+, prostě na podporu uefi/gpt a samsung m2 mohl nabootovat.

místo hledání řešení (rozdílů v nastavení bootu) ale rovnou proběhl katastrofální pokus o přeinstalaci windows v desce, osazené 2 bootovacími disky: ssd typu mbr a m2 typu gpt. ten měl být pravděpodobně přeinstalován, jenže bios byl nastaven na prioritu mbr. celkem očekávaně to skončilo krachem.
je to logické, jenže člověk se to tu dočítá z různých náznaků a až potom, co se to stane.
windows mívají v oblibě při reinstalaci začít modifikovat/instalovat bootloader tam kam ukazuje win manager v biosu, systém pro změnou prsknou na disk kam ukazuje instalátor.
když to funguje, máš zadarmo dual boot, ale nesmíš ty disky od sebe oddělit.

mrchosoft tomu taky nepomáhá, protože když uživatel náhodou ví že existuje správa disků, typ gpt / mbr se v něm stejně nedočte.
až budeš příště instalovat nějaká windows, odpoj úplně všechny ostatní disky. až to pojede, připoj si jich tam třeba celý vánoční stromek.

co teď s tím? neodhadnu jak je instalace poškozená. přepnout bios na msi desce zpět na původní podporu, mělo by to být "win7" (tvoje foto to píše taky). a zkusit opravnou reinstalaci systému na ssd.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny