Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přenosný internet

Dobrý den,
předem se omlouvám, jsem tímto tématem naprosto nepolíbený, a tak je dost možné, že se tu budu ptát na úplně kraviny. Doteď jsem vždy bydlel vy bytovce, kde jsem jednoduše napíchl ethernetový kabel do routeru, nastavilo se pár věcí a jelo se.

Teď se nám naskytla příležitost nastěhovat se do domku, kam není internet prý vůbec přiveden. Chápu tedy tak, že tam nevede zemí žádnej kabel, ani není na střeše nějaká anténa.
Zatím jsme nebyli na prohlídce - takže samozřejmě není jisté, že tam půjdem - ale zajímalo by mě to i do budoucna.

Čili, zřejmě nezbývá než pořídit si tzv. "přenosný internet".
Ten nabízí nejspíš pouze největší tuzemští operátoři O2, T-mobile a Vodafone. Jiná společnost tu asi nehraje roli, že?

Rozumím tomu tedy tak, že si od jedné z těchto společností koupím tento "přenosný internet" - tedy jakousi krabičku, postavím ji na parapet, zařídím si u nich nějaký tarif a internet je na světě. Funguje to pak tedy jako jakýsi router, ke kterému se lze připojit s jakýmkoliv zařízením (mobily, konzole, televize atd.)? Asi jo, jinak mi to nedává smysl.

Tuhletu krabičku si pak teoreticky můžu s sebou brát kde budu chtít, že? Třeba k moři do Chorvatska, pokud tam bude povolené něco jako roaming? Nebo to už bych chtěl asi moc? Dejme tomu ale, že po ČR by to mělo fungovat.

Pokud je to všechno tak, jak říkám ... zajímala by mě pak rychlost takového připojení. Operátoři sice napíšou na své stránky různá čísla, která se tváří dobře, ale skutečnost může být dost jiná. S jakou ztrátovostí bych měl počítat při výběru tarifu? Jak hodně to ovlivńuje např. počasí?

Dále, asi blbá otázka ... vlastním tento router (https://www.tp-link.com/cz/service-provider/wifi-router/archer-c6/), ale ten je mi momentálně k ničemu že? Musel by mít nejspíš nějaký slot na SIM kartu? Nebo to jde nějak obejít? Abych např. nemusel kupovat router od operátora, ale dostal bych od nich jen nějakou tu SIM kartu?
Nevypaltí se koupit si vlastní router s podporou SIMkaret, abych mohl pak v případě nespokojenosti u jednoho operátora přejít ke druhému a jen vyměnit SIMky? (Mluvím tu o SIMkách, prtotože tak nějak si to představuji, ale možná funguje úplně jinak? Nebo pletu dvě různé věci do sebe...)

Ještě jednou se omlouvám za asi stupidní dotazy.
Ale předem děkuji za jakoukoliv odpověď.

Předmět Autor Datum
Že na střeše není žádná anténa, ještě neznamená, že ji tam nějaký místní firma nemůže nainstalovat.…
Wikan 16.04.2024 12:06
Wikan
Pokud je to ve vesnici, bude přes telefonní kabel dostupné VDSL, min. 20Mb, nebo víc, což je vícemén…
Kyncl 16.04.2024 12:09
Kyncl
Najdi si ten domek na Mapě internetu - https://www.mapainternetu.cz/mapa/. Určitě to není 100%, ale…
Zdenál 16.04.2024 12:14
Zdenál
kdyz to clovek potrebuje i mobilni, pak existuje lte router nebo lte usb modem. myslim ze dnes tyto…
brum brum 16.04.2024 13:36
brum brum
Napřed se poptej budoucích sousedů, co mají oni a jaké jsou místní možnosti. A jak jsou oni spokojen…
Karel04 17.04.2024 08:21
Karel04
Ještě jedna věc. Internet přes 5G technologii bezdrát je vázán na BTS napevno na bydliště, čili je n…
syndrom 17.04.2024 08:51
syndrom
Pokud opravdu nejsou jiné možnosti, tak z vlastní zkušenosti bych doporučil Starlink.
kravitch 18.04.2024 19:53
kravitch
Právě něco takového jsme měli minulé roky na dovolené. V jednom případě to byla taková kostka veliko… poslední
ml1 19.04.2024 13:33
ml1

Že na střeše není žádná anténa, ještě neznamená, že ji tam nějaký místní firma nemůže nainstalovat. Tohle bych si určitě ověřil.
Pokud ale žádná není, tak rozumně použitelní už jsou jenom mobilní operátoři. A ano, dostaneš od nich "krabičku" se SIM kartou.
Krabičku si klidně vzít jinam můžeš, ale záleží taky na tarifu. Některé vyžadují umístění na jednom konkrétním místě.
Jaká bude rychlost, to ti bez dalších údajů asi nikdo neřekne. Záleží na tom, jaké je tam pokrytí. A i to počasí může mít vliv.
Stávající router by stále mohl být použitelný, třeba už jenom kvůli lepšímu pokrytí domu signálem. Přece jenom ta "krabička" od operátor bude nejspíš někde poblíž okna.

kdyz to clovek potrebuje i mobilni, pak existuje lte router nebo lte usb modem.
myslim ze dnes tyto routery nemaji slot pro datovou sim, ale prave jen usb vstup pro lte modem.

roaming v cizine byva velmi drahy, chce to datovou sim mistniho operatora.

ten stavajici archer c6 je zatim k nicemu. ma usb, ale neumi ho pouzit jako wan vstup.

Ještě jedna věc. Internet přes 5G technologii bezdrát je vázán na BTS napevno na bydliště, čili je nepřenosný
Potom něco jiného je přímo sim jen na data, tam nějaká přenositelnost je, ano třeba Chorvatsko a to buď datový limit nebo omezená rychlost, ale není nějaký drobný garant na kvalitu kor v cizině
Domácí 5G má přednost na pevno na BTSce před ostatními

Právě něco takového jsme měli minulé roky na dovolené. V jednom případě to byla taková kostka velikosti asi jako powercube ve druhém to vypadalo jako mobil bez displeje, kam se strčila nějaká simka a šlo to na baterku, takže to běželo i při výpadku elektriky. Fungovalo to jako wifi hotspot. Říkal jsem si, že by se něco takového doma hodilo (máme do baráku zavedenou optiku, ale operátoři se trumfují, který přijde s dražší nabídkou - ostatně někdo musí natažení té sítě zaplatit a moc lidí to nemá, tak jeden dva), ale nějak jsem nenašel, kde se to kupuje a nakolik to přijde (asi na dotaz u telefonních operátorů bych to zjistil, ale předtím bych měl rád nějaké informace, než půjdu do jámy lvové). Jistě provoz nemůže vyjít na moc peněz, když je to standardní vybavení apartmánů, z těch 50-100 euro za noc nemůže přece moc padnout na internet. Jinak různé nabídky mobilních internetů (takových těch bazmeků do USB) mě přišly spíš jako parodie (koruna za megabajt nebo 40 haléřů za paket a podobné "výhodné" tarify), taky jejich recenze byly vesměs negativní.
Přišlo mi to dostatečně rychlé, dat jsme za dovolenou taky poslali nebo přijmuli víc než dost (pokud se nepletu, jen já ze svého notebooku přes 15 giga). Vypadalo to i jako přenosné (je to prakticky telefon), ale jestli je to vázané na nějakou oblast, to by asi doma problém nebyl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru