Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Propojení zařízení (tiskárny) v rámci jedné sítě (kabelem v síti/wifi přes router)

Dobrý den.
Konečně jsem přestěhován v novém bytě a narazil jsem na problém, který asi nebude nijak složitý, ale jelikož jsem podobnou situaci ještě neřešil a hlavu mám z týdenního stěhování totálně vygumovanou, raději se obracím na vás.

Byt má instalovány celkem tři zásuvky s možností připojení internetu kabelem, kdy do jedné z nich (obývací pokoj), jsem připojil klasicky svůj router pomocí kabelu. Doteď - ve starém bytě, jsem na router měl napojeny další zařízení pomocí kabelu, a to jeden i druhý počítač - jeden počítač byl připojen v ložinici, kdy router byl hned na onom stole a druhý počítač jsem připojil pomocí 10 metrového kabelu přes obývák do kuchyně, takže byly oba počítače připojeny do jednoho routeru a v případě odesílání tiskových úloh pak logicky v rámci oné jedné sítě tiskárna vytiskla z obou PC požadované tiskové úlohy.

Nyní jsem narazil na problém.
Jelikož je byt už velký a místnosti jsou od sebe daleko, tahání kabelů z jednotlivých PC nepřipadá v úvahu, proto v rámci praktického provedení se každý počítač (případně i televize, ale ta s problémem nesouvisí), připojí v dané místnosti přímo do zásuvky se sítí.
Nastává tak však problém, protože jelikož nejsou připojeny PC pomocí kabelu nyní již v routeru, ale pouze v zásuvce do místní sítě, odeslané úlohy do tiskárny tak nemohu vytisknout, protože se patrně jedná o odlišné sítě, kdy PC vůbec nejsou zapojeny v routeru, zatímco tiskárna (a jiná zařízení) používá bezdrátové připojení sítě přes router.
Takže netuším, jak nyní udělat to, aby tiskárna v síti a počítače připojené kabelem do sítě ze zásuvek - korelovaly v rámci jedné stejné sítě, protože pokud odešlu jakoukoliv tiskovou úlohu z některého z počítačů připojených přímo v zásuvce, tiskárna se s PC nemá jak spojit. Pokud bych posílal tiskovou úlohu třeba z tabletu, telefonu pomocí Wi-Fi, tak by to tiskárna vytiskla normálně, protože telefon i tiskárna jsou logicky v rámci stejné Wi-Fi z routeru na stejné síti.

Netušíte, jak problém vyřešit?

Moc děkuji,
S pozdravem
nyní vygumovaný člověk :D

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jestli se PC na síti vzájemně vidí, pak musí vidět i router a ten může (pokud je toho schopen) fungo…
Kyncl 06.05.2024 16:48
Kyncl
Ten router by musel být v režimu AP a připojen "do zdi" přes LAN port. Ale pak je potřeba zjistit IP…
gg 06.05.2024 17:09
gg
taková až příliš veřejná síť :(
brum brum 06.05.2024 18:37
brum brum
Jak to myslíš? Rozvedeš to, prosím, více? Tzn. na "ho*no"? :D
DavidDizzer 06.05.2024 20:40
DavidDizzer
výpis "ipconfig" jsi tu nedal, aby to šlo popsat konkrétně, trochu by to šlo tipnout z masky. je mož… poslední
brum brum 06.05.2024 20:57
brum brum

Ten router by musel být v režimu AP a připojen "do zdi" přes LAN port. Ale pak je potřeba zjistit IP rozsah té bytové nebo domové sítě aby se nastavila jeho nekolizní IP, nebo by musel jako AP umět fungovat jako DHCP klient. A jestli je ta síť jedna společná pro celý dům, nechtěl bych být její součástí - doufám že to snad nikoho nenapadlo takto zapojit, i když... :-(

výpis "ipconfig" jsi tu nedal, aby to šlo popsat konkrétně, trochu by to šlo tipnout z masky. je možné, že bys vytáhl celou domácí síť ven na net, anebo ji měl otevřenou "jen" pro celý barák.
prostě by bylo zajímavé vědět, kam všechny ty kabely z tvých zásuvek vedou. jestli to je nějaký barákový switch, potěš bill, pak z těch zásuvek stejně můžeš využít jen jednu, za ni strčit router a lan kabely tahat ve svých lištách kolem zdí, což je úplně na hlavu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru