Předmět Autor Datum
Za mě je to v pohodě. Dával jsem je na několik PC a nikdy problém nebyl. Mrkni ale klidně i sem http…
Lukas1982 19.05.2024 19:07
Lukas1982
Legálne to je. Sú to len licenčné kľúče čo boli kúpené v obrovských množstvách pre rôzne firmy a nak…
Ale 19.05.2024 19:24
Ale
Legálne to je. Sú to len licenčné kľúče čo boli kúpené v obrovských množstvách pre rôzne firmy a nak…
kacikac 19.05.2024 20:19
kacikac
Co nejlevněji je zadarmo. Ty klíče z aukra nemá cenu kupovat, je to stejně tak (ne)legální jako akti…
kacikac 19.05.2024 19:19
kacikac
Bez aktivácie máš pár obmedzení vo Windows, není to úplne stejné.
Ale 19.05.2024 19:25
Ale
Kacikac přece nepsal "bez aktivace", ale "aktivace zadarmo", to je rozdíl.
host 19.05.2024 19:44
host
Aktivaci zadarmo jsem hledal, nenašel, takže jsem usoudil, že bude jednodušší zaplatit těch 59 Kč na…
osobne 19.05.2024 21:35
osobne
Poslal jsem ti PM. poslední
kacikac 19.05.2024 23:01
kacikac

Za mě je to v pohodě. Dával jsem je na několik PC a nikdy problém nebyl. Mrkni ale klidně i sem https://www.zbozi.cz/vyrobek/microsoft-windows-11-home/
Na kolik je to legální Ti ale nepovím. Někdo říká, že je a někdo zase že ne. Každopádně po zakoupení systému (licenčního čísla) ho vyzkoušej, nainstaluj veškeré ovladače (nenechávej to na Microsoftu). Mělo by to být ale ok. Poslední dobou Microsoftu ani extra nevadí používání jeho WINDOWS. Jsou rádi, že je někdo instaluje. Druhou volbou je výběr nějaké distribuce Linuxu. Jdou spustit i z flešky jako live systém a normálně používat. Není vůbec špatný.

Legálne to je. Sú to len licenčné kľúče čo boli kúpené v obrovských množstvách pre rôzne firmy a nakoniec niektoré z nich nevyužili tak je predávajú... je to v podstate "secondhand". Fungovať fungujú, samozrejme sa môže výnimočne stať že nejaký kľúč bude nefunkčný, ale seriózny predajca by ti dal následne náhradný. Síce Windows na stránke MS stojí stovky €, ale už dlhodobo je to pre MS skôr bočný príjem (dnes je hlavný príjem z Azure / Cloudu a z AI), takže ako bolo spomenuté, Microsoftu používanie Windows nevadí.

A ako už zaznelo, je tu aj Linux zadarmo, hlavne distrá ako Ubuntu a Fedora sú veľmi známe a dobre podporované. S trochou úsilia je možné Linux nastaviť tak aby to malo GUI v podstate zhodné s Windows (rozdiely vážne len v ikonkách a farbách čo Microsoft aj tak mení každú aktualizáciu). Určite prechod na Linux bude jednoduchší než prechod z Windows 10 na Windows 11. Jediný problém môže byť ak používaš aplikácie od Adobe (a nutne je vyžaduješ) alebo si taký závislý hráč, že z tých tisícok hier ak 20 nepôjde, tak to bude pre teba problém.

Dokonca veľa vecí sa v Linuxe nastavuje a ovláda jednoduchšie než vo Windows, a celková práca s Linuxom vie byť menej bolestivá než s Windows, ktorý často hádže používateľovi klacky pod nohy (vo Windows 11 už ani len ten panel nepresunieš).

Legálne to je. Sú to len licenčné kľúče čo boli kúpené v obrovských množstvách pre rôzne firmy a nakoniec niektoré z nich nevyužili tak je predávajú

To je jen tvůj vlhký sen. Já bych řekl, že pravda bude úplně někde jinde a legální licence to nebudou.
Legální druhotné licence koupit ale jde, podle mě takové prodává prednyslm:
https://prednyslm.eu/cs/
https://www.trustedone.cz/
Prodává je transparentně, dodává licenci s historií, legálnost je schopný doložit u soudu... jen ty ceny odpovídají legální druhotné licenci.
Víš co je to licence? Licence je udělení oprávnění k užití díla a bez toho oprávnění k užití díla nemůžeš dílo užívat. Licence není nějaký vlhký sen.
Nebo snad k tomu tvému vlhkému snu můžeš doložit:

Důkaz o prvním nabyvateli a důkaz o tom, že licence byly zakoupeny z oficiální distribuce. Prodejce identifikuje původního vlastníka a smlouvu mezi ním a Microsoftem nebo účtenku o zakoupení licence od distributora.
Pokud licenci vlastnilo více firem nebo zákazníků, vždy požadujte úplnou identifikaci řetězce vlastníků.
Licence musí být vždy poprvé uvedena na trh v EU (EHS).
Vždy trvejte na tom, aby původní nabyvatel (a všichni další v řetězci předchozích vlastníků) podepsali dokument v rámci kterého deklarují, že jsou všechny prodávané licence odinstalované, nepoužívané a že je zamezeno jejich použití v budoucnu.

Aktivaci zadarmo jsem hledal, nenašel, takže jsem usoudil, že bude jednodušší zaplatit těch 59 Kč na aukru za aktivační kód. Je mi jasné, že zakoupený aktivační klíč není to samé jako zakoupená licence. O legálnost mi zas až tak nejde, kde není žalobce, není ani soudce, a hlavně si nemyslím, že by MS nešpehoval uživatele, kteří mají legální licenci. Informace o používání Windows získává od všech uživatelů stejně a prodává to dál, čili legální licencí nic víc než aktivací Windows nezískám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru