Předmět Autor Datum
Prakticky libovolná linuxová distribuce má i českou verzi.
Wikan 09.06.2024 12:06
Wikan
Tady všude píší AJ. https://winworldpc.com/library/operating-systems Nevim, jestli jse to dá přehodi…
majklis 09.06.2024 12:19
majklis
Dá se vybrat přímo při instalaci.
Wikan 09.06.2024 12:27
Wikan
Tak prečo to sťahuješ z nejakej nezmyselnej webstránky a nie zo stránky linuxových distier? Ubuntu…
Ale 09.06.2024 12:27
Ale
pozri si nejaké aktuálne verzie linuxov,na tej kanadskej stránke sú väčšinou len zastaralé,nepodporo…
audax 09.06.2024 12:55
audax
Hlavní distribuce mají českou verzi. Dobrý rozcestník je https://distrowatch.com/ ale tam je toho sp… poslední
ml1 10.06.2024 16:46
ml1

pozri si nejaké aktuálne verzie linuxov,na tej kanadskej stránke sú väčšinou len zastaralé,nepodporované verzie linuxov/unixov,z ktorých už mnohé zanikli-mandriva/mandrake,dec osf-1,irix ,nextStep atď....niektoré vyžadovali špecifické procesory (dec alpha,sun sparc,MIPS,motorola 68xxx ...) a hardware,na moderných počítačoch ich už ani nespustíš....môžeš pozrieť tu https://itsfoss.com/beautiful-linux-distributions/ alebo tu https://www.techradar.com/best/best-linux-distros ,všetky moderné distribúcie sú za normálnych okolností multijazyčné a potrebné jazykové prostredie sa volí pri inštalácii...

Hlavní distribuce mají českou verzi.
Dobrý rozcestník je https://distrowatch.com/ ale tam je toho spousta i různé obskurní distribuce (když se dá do filtru čeština, dost toho odpadne).
Jinak asi nejlíp na stránkách příslušné distribuce

Do virtuálu jako live asi bude problém, protože čeština se volí při instalaci. Ta live verze bývá většinou anglicky. Dá se přehodit na češtinu (a českou klávesnici) ale to platí jen do restartu. Pro instalaci to samozřejmě problém neni dotaz na jazyk je jeden z prvních, takže celá instalace proběhne v češtině.

Mě se osvědčila distribuce mint mate https://www.linuxmint.com/download.php ale je to celkem jedno, ubuntu, fedora, debian, vše se dá nějak používat.

Některé distribuce mají zvlášť live, zvlášť instalaci ze sítě a zvlášť instalaci offline (na instalaci ze sítě stačí CD na offline to bývá dvouvrstvé DVD).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru