Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Virus?

by bylo jednodušší ten systém kompletně přeinstalovat

a zasere si ho znovu*
vždyť tu píše, že zase na něco klikl.

od zneužívání activex doplňků v ie5 a později aspoň zobrazovaných v ie6 (se stejnými admošskými právy) si už dávám bacha na zavirované usery, kterým tehdy zaspywarovaný pc "jen" jejich jménem rozesílal spam. to už je >20 let.
s nástupem dalších prohlížečů, konfigurovatelných přes xml (v profilu uživatele) a ochotných vykonávat javascriptový kód stránky, nám přibyly stupidní nákazy libovolným balastem v "pospuštění". to byly primitivní vitelné kraviny, které jsi sousedovi likvidoval s prstem v nose cestou do hospody, zcela bez antiviru.
k naprogramování podobného spouštěče spyware téměř nebyla potřeba větší inteligence, to před cca 15 lety znamenalo velký útlum poctivé virové scény s velkými znalostmi na úkor hromadného nástupu kinderspyware - na který tazatel 2x po sobě naletěl, ať jsme v dnešní realitě.
tupé a neschopné antiviry žily ještě desítky let v blábolech o ohromujícím nebezpečí virů, proti těm "lokálním" stačí 20 let prostě omezit uživatelská práva. přitom jedinými zajímavými viry zůstaly ty zneužívají chyby síťových služeb, těm fandím, s nimi je důstojný souboj.

*) tzv. "antiviry" se s jednoduchými skripty spyware nedokázaly nikdy vyrovnat, tímto zdravím zcela zbytečnou firmu avg/avast, ale shnilé máslo na hlavě mají všichni.
zbohatlické av firmy nepřiznaly porážku, že chrání proti něčemu, co uživatele dávno nezajímá, s čím se už nesetká. až jim to za ~10 let postupně došlo, začaly skupovat nové malé antispywarové firmy s mnohem praktičtějšími a užitečnějšími utilitami, než paranoidní a v 90% neúčinné antiviry. (případ adwcleaneru je nejznámější a aspoň že ho koupil někdo příčetný)

stažení brave je možná dobrý tip. já ho používám v mobilu, kde je lepší než předinstalovaný chrome, ale neumí našeptávání google vyhledávače - jde o pohodlí a klofání do neklofatelné klávesnice.
dost si nerozumí se seznamem, právě kvůli blokování cookies 3.stran + kvůli současnému tažení seznamu vydělat si jejich vynuceným přihlášením, čímž hluboce pohrdám.
nevím jak je na tom desktop verze, asi stejně, ostatně pacient od seznamu nepozná žádný rozdíl.

tazateli přeju mnoho štěstí v odspywarování.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny