Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ukladani fotografii na cestach - jake reseni?

Ahoj,
chystam se na delsi cestovani (cca pul roku) a resim otazku, jak na cestach ukladat fotografie z digitalniho fotaku (Nikon D90).

Napadly mne tyto moznosti:

1. vice SD karet a pak je postupne plnit, jsou dnes relativne levne a oproti jinym zpusobum ukladani asi i nejodolnejsi

2. "fotodatabanka" - napr.: http://www.alza.cz/databanka-vosonic-vp5700-160gb-h dd-d97730.htm, ovsem na nekolika forech jsem se docetl, ze obecne nejsou moc spolehlive, navic ony pridavne funkce jako MP3 prehravac apod. mi prijdou zbytecne - to uz mi prijde mozna lepsi varianta 3 ->

3. mininotebook - otazkou je, nakolik by takovato vecicka snesla treba 2 tydny v horach, v ne uplne idealnich klimatickych podminkach, jak by se popasovala s otresy pri chuzi apod.

Pokud jsem neco opomnel, budu rad, kdyz mi poradite dalsi moznosti, pripadne nazory na vyse uvedene.

Dekuju,
M.

Předmět Autor Datum
Kombinoval bych body 1 a 3...
Dale Cooper 14.12.2008 22:36
Dale Cooper
Já taky, pouze místo mininotebooku bych použil PDA s příslušným slotem.
Paullus 14.12.2008 22:42
Paullus
Diky za odpovedi, co byste tedy doporucili za zarizeni (mininotebook/PDA), prip. pokud nejake z tech…
Mrak 14.12.2008 22:51
Mrak
Mininotebook ani PDA nemam... Nikdy jsem tohle neresil. Ale vzhledem k (ne-)spolehlivosti pametovych…
Dale Cooper 14.12.2008 23:28
Dale Cooper
Většina PDA má slot na SD karty, (pokud by to byl nějaký historický kousek se slotem na CF karty, vy…
Paullus 14.12.2008 23:39
Paullus
ako PDA - HP IPaq 114 Classic - ma slot na SD, podporuje SDHC a nie je ani drahy.
Michal2 15.12.2008 09:31
Michal2
Nevím proč by měla být fotobanka nespolehlivá.Mě se osvědčil XS-Drive. Umí číst ze všech hlavních ka…
ivkud 14.12.2008 23:25
ivkud
taky se přidám, že "fotobanka" má svůj význam právě na cestách a v porovnání s notebookem je šance,…
TNT 15.12.2008 14:47
TNT
Nevim kolik toho nafotis, takze by ti treba stacily ty pametovy karty. Kdyz si myslis, ze nafotis vi…
Radek 15.12.2008 08:53
Radek
Ahoj, diky za nazor, zatim se take klonim k teto variante, tedy k notebooku resp. spis mininotebooku…
Mrak 15.12.2008 09:07
Mrak
No jestli budes fotit vic, tak vubec o kartach a pda neuvazuj, je to o nicem. Na karty toho moc nena…
Radek 15.12.2008 14:07
Radek
S notebooky je to jiste pravda a i tvou doporucovane modely chvalim, ale tazatel mluvi o nekolika ty…
JR_Ewing 15.12.2008 14:15
JR_Ewing
Mam jinej nazor, tim ale nerikam, ze tvuj je spatnej a v podstate ja jsem doporucil na prvni misto n…
Radek 15.12.2008 14:33
Radek
Jeste bych se zeptal na toto - pises prohlizeni fotek v busi, prachu. S timto mas konkretne zkusenos…
Mrak 15.12.2008 14:40
Mrak
Jo mam, ja jezdim do Afriky a tam je prachu vsude jaksi opravdu dost:-D. Rekl bych, ze vic nez v JA.…
Radek 15.12.2008 14:49
Radek
Uvazoval jsem podobne. Nicmene co me laka na tech "netbucich" je vydrz a hmotnost. Preci jen ten Asu…
Mrak 15.12.2008 14:25
Mrak
Neni problem koupit T40-43 do 5 tisic, jen dej bacha, at nenaletis. Mas pravdu vazi cca 2,4kg, ale j…
Radek 15.12.2008 14:38
Radek
Thinkpad T42 (ten je z tech drazsich z te rady) koupis z Anglie pres ebay kolem 7-8 tisic. S novou b…
JR_Ewing 15.12.2008 14:45
JR_Ewing
Tak jen pro uzavreni dotazu - zvolil jsem nakonec variantu 3 a zakoupil Asuska EEE 1000H. Zatim jsem… poslední
Mrak 22.12.2008 09:35
Mrak

Diky za odpovedi, co byste tedy doporucili za zarizeni (mininotebook/PDA), prip. pokud nejake z techto zarizeni pouzivate, tak jake? K tomu PDA - moc tyto pristroje neznam, ale tam bych si preci moc nepomohl s tou kapacitou - myslel jsem, ze pouzivaji take pouze SD karty...?

Dik.
M.

Většina PDA má slot na SD karty, (pokud by to byl nějaký historický kousek se slotem na CF karty, vyřešilo by se to redukcí).

Jinak pro Tvoje účely by to PDA sloužilo jako zařízení na kopírování fotek z SD na foťáku na SD v kufru. Navíc v horách můžeš PDA použít i jako GPS navigaci.

Nejlepší zkušenosti mám s Dell Aximem X51v, přežil i vykoupání v Hornádu.

Nevím proč by měla být fotobanka nespolehlivá.Mě se osvědčil XS-Drive. Umí číst ze všech hlavních karet (SD, MMC, CF…). Má akumulátor. Do databanky lze ukládat v terénu. Já postupuji tak, že každý večer přehraji foto do databanky a kartu vymažu. Komentář o tom, co jsem nafotil zapíšu do zápisníku (do PDA nebo mininotebooku by to bylo asi lepší).
Ukládat na karty na delší expedici se mě zdá naprosto nepraktické. Ješte je jedna možnost. Použít externí CD vypalovačku (např. Apacer DiscSteno) Její nevýhodou je ale její větší váha a nutnost mít sebou zásobu CD disků.

taky se přidám, že "fotobanka" má svůj význam právě na cestách a v porovnání s notebookem je šance, že odejde disk jak v notebooku tak fotobance naprosto stejný, je to o referencích, o nalezení osvěčených produktů

jinak pokud se navštěvuje civilizace, budou i různé varianty internetových kaváren + tam bývá často možnost pálení na disky CD/DVD (vzít si z domova své oblíbené značky), ale zde je problém, že se ze zrcadlovky sypou rovnou celé desítky giga dat a těch disků by bylo třeba mít dost (+ kam je bezpečně uschovat) + pokud by bylo rychlý upload, tak nahrát na server

Cestoval jsem jen 3 tydny po Panamě se Sony DSLR-A350 a v něm 16GB kartu (700 fotek v JPG a Raw). Měl jsem dvě karty, každá by mi stačila, na základě zkušenosti z cesty, na focení na jeden měsíc.

Nevim kolik toho nafotis, takze by ti treba stacily ty pametovy karty. Kdyz si myslis, ze nafotis vic, tak bych pouzil nejakej notebook. Ja pouzivam notebook a nemam s nim nikde problem, fotky na nem prohlidnes, ulozis jich tam hafo a jeste to muzes zalohovat(coz mozna nektery databanky umi taky). Databanky nepouzivam, protoze ty co maji aspon nejakej slusnej displej na prohlizeni, nejsou o moc mensi nez muj ntb a proto ja uprednostnuju ntb(14", 4:3). S jeho vydrzi a odolnosti nemam vubec zadny problem(v podstate pri beznym pouzivani mam vydrz 6-7hodin a v aute kolikrat pri prejizdeni nekterych doopravdy velkych dir a nerovnosti, ktery dopredu nevidis, prezil vsechno). Sice ho netaham na hory, ale jezdim po neskutecne zaprasenych, hrbatych a nekdy silenych cestach a vzdycky prezil uplne vse i veliky vedro. Je to ale rada T od IBM, takze ma trosku lepsi konstrukci, nez bezny ntb. Posledni dobou jsem uvazoval o netbooku, ale kdyz jsem to videl, tak jsem to zavrhl, protoze jednak uz mam ntb a zvykl jsem si na vyhody. Jedina nevyhoda cca 1kg vahy navic uz to nezmeni. Navic nevyhody netbooku- napriklad jako maly displej a plastova konstrukce, to opet prevazi na stranu ntb. Samozrejme pokud mas jine pozadavky na odolnost pristroje, vubec bych se nerozhodoval a koupil bych netbook a jak pise nekdo nade mnou, tak muzes spojit psani komentaru, prohlizeni fotek a i jine veci do jednoho, do netbooku. Databanka ti to meumozni.

Ahoj,
diky za nazor, zatim se take klonim k teto variante, tedy k notebooku resp. spis mininotebooku, ci jak se tomu rika. Koukal jsem, ze ohlasy na Asus EEE 1000H byly na forech vesmes pozitivni. I kdyz na koupi jsem se nevybral zrovna nejlepsi dobu (Vanoce, posilujici US$), zkusim pockat na leden/unor. K tomu foceni - protoze jsem spis amater, tak ocekavam, ze toho nafotim vic, a pak budu hoodne promazavat, takze cim vice mista, tim lepe.

M.

No jestli budes fotit vic, tak vubec o kartach a pda neuvazuj, je to o nicem. Na karty toho moc nenarves a velky jsou drahy. Vem si, ze v tech netboocich mas tusim 160gb hdd(teda na ty co jsem se dival) a to kdybys mel mit v kartach, tak te to vyjde draz nez ntb. Pokud to s focenim myslis vazne, jedina moznost je notebook, mozna netbook. Zadny pda a zadny databanky(stoji to stejne jako netbooky, myslim ty kvalitni s displejem a hlavne je to jednoucelova vec, netbook vyuzijes navic i jinak) ti neudelaji takovou sluzbu a nenahradi ho. Byt tebou, sezenu si stary T40-43. Je to skoro neznicitelny, (jen pro zajimavost- prejel jsem to terenakem cca 2tuny a funguje to), funkcni, spolehlivy a levny(stoji to pulku co netbook) a kapacita obrovska, v podstate zalezi jen na tobe jakej hdd tam nacpes (ja mam jeste koupenej 2.5" ramecek a hdd na zalohy, kterej taham s sebou, ale ja byvam treba i mesic mimo). Jen koupis novou baterku.

Mam jinej nazor, tim ale nerikam, ze tvuj je spatnej a v podstate ja jsem doporucil na prvni misto ntb a hned po nem netbook, ale ty nemam vyzkouseny-ale porad myslim, ze to kilo se unese. On nepise, jak to ma byt velky a tezky. Ja byvam pryc i mesic a zvladam to(myslim uplne mimo civilizaci). Zalezi jak chodi fotit. Pokud bydli na hotelu a vyrazi na tury, tak klidne ntb mit muze, protoze ho nechava na hotelu. Pokud bude cestovat autem, tak je to taky uplne jedno a ntb mit muze. Pokud prechazi Tatry anebo cokoli jiny a pujde pul roku nekde pesky, tak i tak bych radsi to kilo vahy navic tahal a vyhodil bych neco jiny, co kilo vazi-ty vyhody za to stoji. Vim co to je za rozdil, kdyz si muzes nekdy v busi prohlidnout fotky a druhej tam sedi s databankou anebo i s databankou s displejkem, ktery je k nicemu a jen slintaji, a to neni rozmazlenost, ma to opravdu prakticky vyhody. Navic napriklad nevim, jak velkou a tezkou maji netbooky nabijecku, urcite vis, ze T 40... ji maji opravdu malinkou. no a polovicni cena techto starych ntb je srandovni, oproti netbookum a navic si myslim, ze to stary tecko jakykolik netbook prezije, nezapomen, ze se muze pohybovat v prachu a tam uz netbokuum tolik neverim, porad je to ale lepsi, nez pda a karty.

Jeste bych se zeptal na toto - pises prohlizeni fotek v busi, prachu. S timto mas konkretne zkusenost? Chystam se do J.Ameriky, takze kombinace prachu, vysoke vlhkosti tam bude celkem casta. T40 ma tedy i vyssi odolnost vuci prasnemu prostredi prip. vyssi vlhkosti?
Jinak budu cestovat spis stylem "prechodovym", tzn. zadne hotely apod., vse na zadech.

Dik, M.

Jo mam, ja jezdim do Afriky a tam je prachu vsude jaksi opravdu dost:-D. Rekl bych, ze vic nez v JA.
Rada T asi nema vyssi odolnost, tak jak si to nejak predstavujes, ze ji treba vyrobce deklaruje, ale mam vyzkousenou T41,42,43 a 61 a nic lepsi co se tyce konstrukce jsem nevidel a znam i Delly. Tady jde o to, ze tyto stary kramy, maji vynikajici plasty, titanovy nebo jaky panty, magnesiovy ramy, nebo z ceho to je, nechce se mne to hledat. Je to jako stavebnice. Cokoli vymenis odsroubovanim par sroubku a nemusis byt mechanik. Takze diky tomu, ze to ma 100% lepsi plasty, lepsi konstrukci a taky lepsi vetrani, si dovolim tvrdit, ze je to odolnejsi(nez ty netbooky) proti prachu. Minimalne tak, ze to pujde lip vycistit. Mne se nikdy nestalo, ze bych to musel cistit od prachu(krom povrchu). Zato fotaky a objektivy maji pokazde dost. Pisek je vsude a neda se kolikrat uz ani manualne ostrit, protoze ten jemnoucky pisek ti zaleze uplne vsude i do objektivu a to mam nejdrazsi objektivy, ktery se vubec daji koupit.
S vlhkosti zkusenosti nemam, ale napriklad vyrobce fotaku uvadi, ze jsou prachu a vode odolne a mozna jsou, ale v jeho laboratori, ale vydrzi to urcite vic, nez plastaky. Do pralesu nejezdim a tak jsem poradnou zkusenost s vlhkem ani zazit nemohl.

Uvazoval jsem podobne. Nicmene co me laka na tech "netbucich" je vydrz a hmotnost. Preci jen ten Asus AAA 1000H deklaruje "az 7 hodin" - byt je mi jasny, ze se to musi brat s rezervou - takze realne kolem 5 hodin. A pak ta hmotnost - Tebou uvadeny T40 by mel mit kolem 2,4 kg, Ausus kolem 1 kg a vzhledem k tomu, ze to budu mit stale ve velkym batohu na zadech, tak kazdy kg bude citit.
Jeste se zeptam k tomu IBM - uvadis, ze stoji pulku, co netbook. Koukal jsem na nejake inzeraty, ale vetsinou to bylo pres 10 000,-, coz je zhruba cena novych netbookuu (tedy konkretne Asusu AAA 1000H)...?

Dik,
M.

//edit: koukam, ze "dzejaar" zatim reagoval v podobnem duchu
//edit2: hm, k ty cene - staci asi vic hledat, na nejake levnejsi jsem uz take narazil

Neni problem koupit T40-43 do 5 tisic, jen dej bacha, at nenaletis. Mas pravdu vazi cca 2,4kg, ale je to neznicitelny, zalezi fakt kam a jak budes cestovat. Pokud to budes tahat v batohu, opravdu se to pronese, pokud ne, nema netbook cenu. Ty stary tecka vydrzi(a tim myslim vydrzi, ne ze se to pise) bez problemu 5hodin a vic, kdyz koupis 9clankovou baterku. Mam ji taky a vydrzim 6-7hodin, mam ted ale T61. Jen je to s ni hnusny a jeste o neco tezsi. Mne ale hmotnost nevadi, mivam to v aute a pesky nechodim a tu cestu na letiste a z letiste preziju a vyhody jsou fakt velky. Nebo si kup Ideapad S 10, vazne o nem uvazuju a da se koupit v Nemecku do 10t. Myslim, ze nejaky Asus se muze jit kvalitou zpracovani zahrabat, i kdyz jsem ten Ideapad jeste nemel v ruce, ale porad budes odkazany na maly displej, ale budes vazit minimalne o kilo min. To je pravda.

Thinkpad T42 (ten je z tech drazsich z te rady) koupis z Anglie pres ebay kolem 7-8 tisic. S novou baterkou vydrz realna 4,5 hodiny (kdyz pustim WOW, tak jen dve :-D). Jinak s tou hmotnosti s tebou naprosto souhlasim, kazdy kilo je sakra poznat. Kdo nezazil, neuveri, ze kdyz k dvacetikilovemu batohu pridas dva litry vody, jak je to sakra poznat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru