Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zodpovednost zamestnancov za stratu dat

Zdravim,
robim ITckara v jednej firme a chcem navrhnut nejaky protokol resp. zapis pre vsetkych zamestnancov kde by podpisom prevzali hmotnu zodpovednost za udaje s ktorymi pracuju. Vela ludi pracuje s datami a laksne pristupuje k bezpecnosti, uklada ich hocikde, nezalohuje atd., a chcem to spravit tak, ze si ludia napisu data s ktorymi pracuju, tie sa budu zalohovat a ak sa nieco stane a data ktore budu chybat a nebudu v zalohe / v tom zozname(protokole) uvedene, tak za to budu niest zodpovednost a nahradu skody. V podstate ide len o to aby som ich donutil vacsej zodpovednosti a pristupu k bezpecnosti udajov.
Potreboval by som nejaky vzor resp. neviem ako by to bolo koser aj po pravnej stranke. Ak ma niekto s tym skusenosti.

Předmět Autor Datum
Nevím, zda je to ta nejlepší cesta. O zálohy by se měl starat "systém" a ne každá jednotlivá sekretá…
L-Core 05.01.2009 16:11
L-Core
No ja to zalohovanie aj chcem riesit centralne, z velkej casti sa to aj riesi. Ale co ak mi uzivatel…
Bakiko 05.01.2009 16:38
Bakiko
Potom nemas robit nic, ale predtym :) Namapovat kazdemu sietovy disk (ako adresar na serveri) a dora…
MM.. 05.01.2009 16:56
MM..
Není problém udělat pravidla IT Security, které musí ke smlouvě podepsat. Např. že jediné zálohované…
Vladimir 05.01.2009 17:00
Vladimir
Hmotná odpovědnost je termín z pracovního práva. V ČR ( na Slovensku to ale bude podobné):http://www… poslední
nononot 05.01.2009 18:32
nononot

Nevím, zda je to ta nejlepší cesta. O zálohy by se měl starat "systém" a ne každá jednotlivá sekretářka. Osobně bych na to šel úplně opačně: promyšlená bezpečnostní politika ze strany IT oddělení, nedovolit uživatelům kde co, zálohy provádět "z centra". Tvů postup mi (promiň) dost zavání alibismem.

Co když IT-BFU zálohovat bude, ale při průseru se ukáže, že záloha je poškozena, zavirovaná, neaktuální... prostě k ničemu. Koho popotahovat pak?

No ja to zalohovanie aj chcem riesit centralne, z velkej casti sa to aj riesi. Ale co ak mi uzivatel povie ze nic ine zalohovat nepotrebuje a ked sa nieco poserie (napr. odide pevny disk) tak mi povie ze si tam ukladal cely rok nejaku posratu tabulku v exceli ktora je brutalne dolezita a potrebuje ju k praci a nie je odzalohovana. Co by si robil potom?

Není problém udělat pravidla IT Security, které musí ke smlouvě podepsat. Např. že jediné zálohované místo je na serveru na sdíleném disku a jinam se citlivá data neukádají.

Ale hmotná odpovědnost za data? To tedy nevím, právník nejsem. Porušení pravidel IT se v některých firmách považuje za přestupek proti pracovní kázni.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru