Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jakým programem snížit otáčky ventilátoru?

Potřeboval bych poradit,jak snížit otáčky ventilátoru u grafické karty. Problém je,že chladič jede na na cca 50% otáček i když má jádro pouze 40 stupňů C. Tudíž to určitě chce nějakou regulaci otáček (jsou dost velké u toho grafického procesoru GPU - okolo 2240 RPM).Přitom např. ventilátor CPU má okolo 850 RPM a ventilátor č.4 okolo 1250 RPM). Bohužel jsem ještě nikdy otáčky nesnižoval,nevím s jakým programem (nejlépe nějakým jednoduchým),případně zdě je někde k dispozici "polopatický" návod. A taky bych ještě potřeboval vědět,na kolik RPM mám provést to snížení otáček - zda se to dělá v návaznosti na nějakou maximální teplotu GPU..Opravdu nechci být jako méně zkušený uživatel odsouzen ke zbytečnému hluku v místnosti...
Díky za radu

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Neporovnávej otáčky jednotlivých větráků. Záleží totiž na velikosti toho kterého větráku - musí zaji…
Prasak 10.01.2009 15:42
Prasak
Jde v tom programu Riva Tuner snížit otáčky grafické karty ještě pod těch 25%,které je tam jako mini…
verdi 10.01.2009 21:06
verdi
Musíš zkusit. Upozorňuji, že riskuješ spálení TVOJÍ karty.
Prasak 10.01.2009 22:38
Prasak
Tak zatím to mám na 25% a teplota karty bez zátěže je cca 50 C (v zátěži odhad o 10 C více),což si m… poslední
verdi 10.01.2009 23:23
verdi

Neporovnávej otáčky jednotlivých větráků. Záleží totiž na velikosti toho kterého větráku - musí zajistit dostatečný průtok vzduchu pro chladič, na němž je osazen. Takže nehledej, na kolik RPM to můžeš snížit, ale musíš to dělat postupným snižováním. Snížíš o 10%, kontroluješ teploty (hlavně v zátěži).
K samotné regulaci - dají se snižovat třeba v programu Speedfan, ale nemusí to fungovat všude, je třeba zkusit. Rychlost větráku na CPU se dá často regulovat pomocí BIOSu a ke grafické kartě bys mohl něco najít na CD, dodaném ke kartě od výrobce.
A pokud chceš opravdu ticho, tak se podívej po alternativním tichým chladiči. Ale stojí to peníze.

Tak zatím to mám na 25% a teplota karty bez zátěže je cca 50 C (v zátěži odhad o 10 C více),což si myslím,že je v normě,přijatelné a karta by se neměla spálit...Hlavně mi jde o hlučnost a ještě trošičku snížení otáček,třeba o těch 5%,aby to bylo tižší...Ale nevím,jak to udělat z těch 25% na 20%..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru