Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hledám aplikaci pro partitioning USB flash disku

Lítám po netu už dvě hodiny a nemůžu se ničeho dopátrat, stáhnul jsem pár aplikací, ale žádná neumí resizovat partition na USB flash disku. Jde mi o to, že na jedné flašce mám linux a potřebuju ho kopnout na druhou flašku, ale menší. Což o to, dd by to zvládnul, ale vyhlásí mi, že není kam zapisovat a ve výsledku je čitelná pouze první partišna.

asi takhle: na flašce je první oddíl 75MB (/boot) a druhý oddíl zbytek do 2GB, obsazeno pouze 600MB (/). Chci tohle celý kopnout na 1GB flašku, čím zmenšit druhý oddíl bez ztráty dat?

Nemusí to být nutně linuxový program, může to být i pod WinXP, ale ne pro DOS, páč BIOS tu flašku na mým kompu nevidí, ta se přihlásí až pod woknama.

Dík za tipy.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
resenim je: rozdelit novou flesku podle potreby prekopirovat vsechny soubory normalni kopii (musis m… poslední
JR_Ewing 11.01.2009 17:54
JR_Ewing

resenim je:
rozdelit novou flesku podle potreby
prekopirovat vsechny soubory normalni kopii (musis mit nabootovany jiny system - linux - ve kterem to budes kopirovat)
bud pres dd prekopirovat prvni par bytu (master boot record). Kolik nevim z hlavy, musel bys googlit a nebo jednoduseji:
pripojit si / i /boot do nejakeho adresare a pres chroot nahrat grub do noveho disku

Ono zmensit ext3 a vlastne temer jakoukoli partition nelze bez rizika ztraty dat. Partisioning program totiz ma zbla tuseni o rozlozeni dat na disku a mohl by ti uriznout kus dat. U fat je riziko je mensi, protoze data jsou striktne skladana od zacatku partisny za sebe a kdyz je tam 600MB, tak je to temer stoprocentne od zacatku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru