Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mikroformáty, používáte je?

Toto je spíše dotaz na webmástery a lidi, kteří se zabívají tvorbou webu. Víte co jsou mikroformáty?

Mikroformáty jsou souhrnné označení pro jednoduché, otevřené datové formáty, které jsou postaveny na existujících standardech pro kódování a značení informací. Tedy jsou to vlastně informace o informacích na webu, zkráceně “meta data”.

Mikroformáty umožňují do webových stránek vkládat strojově čitelné informace, např. pro zápis kontaktů, událostí a mnohých dalších dat.

Mikroformáty pomáhají vyhledávačům lépe se orientovat na webu a uživatelům lépe pracovat s obsahem webových stránek. Vyzkoušet si je můžete např. s rozšířením Operator či rozšířením Tails Firefox Extention pro prohlížeč Firefox nebo s rozšířením od Microsoftu pro internet explorer Oomph.

Mikroformáty jsou určeny za prvé pro člověka a za druhé pro virtuální stroje, jako jsou prohlížeče. Namísto opouštění technologií, jež fungují dnes, mikroformáty řeší jednodušší problémy, které se přizpůsobují aktuálnímu chování a používání vzorů (např. XHTML, blogování).

Zkusili jste někdy použít mikroformáty na vašich webech? Zkusili jste někdy použít hCard na vašem webu? Zkusili jste někdy použít specifikaci v Card na vašich stránkách?

Věřím, že do dvou let bude specifikace mikroformátů zařazena do W3C. Vím, je to silné slovo, ale uvidí čas.

Předmět Autor Datum
Nevím, jestli používám ty správné mikroformáty, ale meta tagů tak 10 na stránce.
Kráťa 11.01.2009 23:57
Kráťa
Mikroformáty som nikdy nepoužil, pretože sa mi zdajú zbytočné. Ich prínos pre vyhľadávače je tiež do…
los 12.01.2009 00:00
los
Přínos pro vyhledávače v mikroformátech nehledej. O tom to opravdu není. Pokud mluvím o mikroformáte…
ysiary 12.01.2009 00:19
ysiary
Tým, že prínos pre vyhľadávače je otázny, som narážal na vetu, ktorú si odcitoval: "Mikroformáty pom…
los 12.01.2009 00:42
los
Krom toho, že vytrhuješ věty z kontextu, Uzavrieť slová do span-u a priradiť mu nejakú triedu, nie…
ysiary 12.01.2009 01:01
ysiary
Neviem, čo som vytrhol z kontextu alebo čím robím z Google boha. Tag "span" nedáva textu, ktorý je v… poslední
los 12.01.2009 09:16
los
Mikroformaty. Pravdupovediac, o tomto pocujem prvykrat. A po precitani nejakych informacii na vasom…
2laak 12.01.2009 08:16
2laak

Mikroformáty som nikdy nepoužil, pretože sa mi zdajú zbytočné. Ich prínos pre vyhľadávače je tiež dosť otázny.

Pre tvorcu webu znamená podpora mikroformátov prácu navyše, ktorú využije na českom a slovenskom webe len veľmi málo ľudí. Na druhú stranu, aby návštevník webu mikroformát využil, musí si inštalovať ďalší softvér. Pre ostatných návštevníkov, ktorý žiaden taký softvér nemajú, predstavuje mikroformát zbytočné dáta.

Oveľa lepšou možnosťou, ako sprístupniť nejaké údaje pre ďalšie využitie, je odkaz na strojovo spracovateľný súbor napr. v XML formáte.

Keby som ale robil nejakú stránku, kde by malo napr. použitie vCard zmysel, tak by som uvažoval aj o použití hCard, hoci osobne by som jeho prínos určite nevyužil.

Přínos pro vyhledávače v mikroformátech nehledej. O tom to opravdu není. Pokud mluvím o mikroformátech nemluvím o SEO.
Myslím, že nemáš pravdu v tom, že to je práce navíc pro tvůrce webů. Je to jen o tom jestli ti tvůrci dodržují pravidla, jež jsou danná. Ted mluvím o semantice etc. Zkus se zahledět i na HTML5. Máš pravdu v tom, že podpora mikroformátů v prohlížečích je mizivá. Nicméně v tomto je microsoft opravdu na výši se svým Omphem. Je pravda, že návštěvníkovi webu je jedno, jestli je to uděláno tak, nebo onak, tomu je to putna. Nicméně webmásteří a webdesigneří by se měli snažit o to aby to uživatelům bylo srozumitelné.
Mikroformáty nejsou o tom jak dát vědět gůglům či seznamům či jyxům vědět, že existuje ten či ten web. Mikroformáty jsou o tom, že chci usnadnit lidem život, třebas tím, že jednodušeji jim nabídnu možnost importovat požadovanou informaci v podobě např. kontaktu do jiného programu, jež ten danný člověk využívá. Tzn. dám jim možnost uložit si kontakt z webu přímo, aniž bych použil

ctrl C a ctrlV

Samozřejmě, že podpora mikroformátů je nyní ve standardu mizivá. Ale to je to o co se snažím, když o tom ted píši.

Tým, že prínos pre vyhľadávače je otázny, som narážal na vetu, ktorú si odcitoval: "Mikroformáty pomáhají vyhledávačům lépe se orientovat na webu...". Uzavrieť slová do span-u a priradiť mu nejakú triedu, nie je príliš sémantické.

Keď poskytnem používateľovi odkaz na súbor vCard, tak mu uľahčím importovať tú informáciu rovnako (alebo lepšie), ako keby som použil mikroformát. Keď si predstavím, koľko ľudí by mikroformát asi využilo, tak jeho použitie je zbytočná práca navyše (to však nemusí platiť na nejakom špecializovanom webe).

Krom toho, že vytrhuješ věty z kontextu,

Uzavrieť slová do span-u a priradiť mu nejakú triedu, nie je príliš sémantické

Proč si toto myslíš? Co je "span" ? Proč si myslíš, že to je nesémantické? Tagu "a" též přiřazuješ lecjakou třídu. Pořád to je řádkový element, tak jako "span".

Myslíš, že vyhledávače nejsou virtuální stroje? Kteréby mohli uživatelům zpříjemnit život? Ježiš, nedělejte z gůglu boha!

Jinak specifikace hCard je totožná 1:1 s v Card, tak co je za problém? To, že to je totožné? To, že se to někdo snaží dát do širšího a srozumitelnějšího kontextu? A využít hCard i do jiných mikroformátů? (např XFN, hCalendar,...) Srozumitelnějšího vůči uživatelům webů? Mám pocit, že web neděláme pro stroje a gůůůůgly, ale především pro uživatele.

Asi je třeba napsat, že celá ta citace, jež jsem na vrcholu tohoto threadu dal, je překlad informace z microformats.org, potažmo z mého webu o mikroformátech (najdete v mém profilu).

Neviem, čo som vytrhol z kontextu alebo čím robím z Google boha. Tag "span" nedáva textu, ktorý je v ňom uzavretý, žiaden význam. Tag "a" označuje odkaz, takže dáva tomu textu nejaký význam. Tým, že dám nejakému odkazu triedu, môžem síce dať tomu odkazu ešte dodatočný význam, ale neočakávam, že nejaký robot ten význam pochopí.

Mikroformáty môžu niektorým používateľom spríjemniť život, ale nemusia. Napríklad BBC na svojich stránkach začala používať mikroformáty, ale potom niektoré z nich stiahla, pretože spôsobovali problémy čítačkám.

Nehovorím, že mikroformáty sú zlé. Zatiaľ som ich ako používateľ na webe nepotreboval. Možno keď napíšeš nejaké príklady použitia, ako konkrétne ti mikroformáty pomáhajú, tak mi začnú chýbať.

Mikroformaty. Pravdupovediac, o tomto pocujem prvykrat. A po precitani nejakych informacii na vasom blogu + vasu diskusiu s los-om, musim sa priklonit k los-ovi.

- Kolko % beznych uzivatelov toto vyuzije? 0,1% aj o tom pochybujem = zbytocna praca (podobne ako sa zubami nechtami drzat (W3C) standardov, ktore nic neprinasa, len aby sme mali skvely pocit, ze mame stranku bez chyb)

- Pomoze to vyhladavacom? Z vasich slov NIE. Optimalizovat pre google sa bude dovtedy, kym ho pouziva drviva vacsina internetovej komunity (ktoru sa temer kazdy snazi podchytit), dokonca podaktori ho povazuju za prehliadac a nie vyhladavac! a aj zname adresy vyhladavaju nim.

- Preco neponuknut rozne verzie a informacie uz v pripravenych suboroch? (rozne verzie stranok ako pdf, rtf, ... vCard atd atd) Tieto subory mozete generovat automaticky. Preto mi bez sirsej podpory a najma rozsirenosti tychto mikroformatov unika ich zmysel. Aspon nateraz.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru