Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak chranit pc bez antiviru?

jm: neinstaluju z podivných zdrojů takže ani neověřuju online skenery, ostatně nemám obsesi neustále něco instalovat, nějak v tom už nevidím smysl života. důvěryhodný zdroj jistě poznáš sám (třeba stránky výrobce jo, softpedia jo, rapidshare ne).

jak píše dále kmochna, všímám si chování systému. vím co a proč se mi spouští po startu, co mi běží v paměti.
.exe modifikovaný virem takto hned nepoznám, ale jak už jsem psal - pohybuju se v prakticky bezvirovém prostředí, a sám podezřelý soft neinstaluju. (a neklikám v mailech na přílohy, ale to je snad samozřejmé)

přestože ho v současných instalacích nepoužívám, na rozdíl od svaté trojice "antivir + antispyware + regcleaner" za užitečnou část prevence a zároveň indikátor nenormálního chování zavirovaného procesu dodnes považuju rozumný aplikační firewall, kde případně vidím jaké svinstvo mi chce lézt ven na net. pokud jsem používal třeba sygate, vždy jsem věděl čemu povoluju výjimku a proč.
firewall, který od výrobce obsahuje default výjimky pro všechny procesy ms, a k jehož zprovoznění musím neustále hledat kde povolit čemu výjimku, však nemá žádný smysl.
ale aplikační firewall není jediná možnost, viz vladimír a kochna.

používání omezeného účtu mi podstatně zjednodušuje život na pc: na netu mám jistotu bezinfekčního pohybu, nemám choutky furt instalovat zbytečnosti "na vyzkoušení", nehrozí tak snadno se "ukliknout" a nainstalovat něco podezřelého, protože pána souborů s admošskými právy si spouštím cíleně.
antivir na disku pro kontrolu si dovedu představit, paranoidním nebo naopak nespolehlivým uživatelům bych ho nechal, jen uvádím proč ve spojení s omezeným účtem vůbec není nutný.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny