Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak chranit pc bez antiviru?

Vsude se pise o potrebe pouzivat antivir/antispyware/firewall proti haveti z netu a vsem moznym hrozbam. Vime, ze nejlepsi ochrana je nechodit na "spatna" mista, nespoustet nezname emaily, atd. To je, jakoby clovek uz nemel vyjit na ulici, nebo ho tam prejede auto.
Hledam zpusob jak zbytecne nezatezovat pamet programy na pozadi. Vyzkousel jsem vice moznosti, od NortonAntiviru, NOD32, AVG a jine. Kazdy z nich vynika necim jinym, nicmene zabira v pameti nemalou cast a spomaluje system, ktery potrebuji kvuli necemu jinemu. Avast obsadil 300mega, minimalne NOD - 60.
Umi se nekdo k tomu vecne vyjadrit jak se to da vyresit?
diky za podnety a zkusenosti
Petr

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
fungování na netu pod omezeným účtem doporučuje 5 z 5 brtníků (a nepotřebuju nesmysly jako antispywa…
lední brtník 25.01.2009 19:12
lední brtník
Prozraď, jak bez zmíněných nesmyslů zjišťuješ, jestli nějaká ta doinstalovávaná věc je v pořádku. Po…
JM 26.01.2009 00:23
JM
jm: neinstaluju z podivných zdrojů takže ani neověřuju online skenery, ostatně nemám obsesi neustále… nový
lední brtník 26.01.2009 10:53
lední brtník
Omezený úživatelský účet. A taky žiju bez antiviru. Spokojeně a relativně dlouho.
Prasak 25.01.2009 19:37
Prasak
Tak to ses opravdu prasak :-D poslední
vojtinac 28.01.2009 09:37
vojtinac
TERAOT: Nejjistější ochrana je barierová: [http://content.ytmnd.com/content/f/b/6/fb6ca75f026 ad4732…
marekdrtic 26.01.2009 06:22
marekdrtic
Tak jsem si to celé pročetl a jsem z toho blbej. NB používám jako jedinej. Co to znamená omezenej úč…
paul 26.01.2009 10:12
paul
používám to vědomně na svých pc kde jsem taky sám, a velmi mi to vyhovuje. účet je omezený ve smyslu… nový
lední brtník 26.01.2009 12:25
lední brtník

fungování na netu pod omezeným účtem doporučuje 5 z 5 brtníků (a nepotřebuju nesmysly jako antispyware + antivir + hlídač/čistič registrů:)
pokud potřebuju něco doinstalovat/nastavit, můžu si daný program spustit s právy administrátora - ale pochopitelně tak nikdy nespouštím internetový prohlížeč nebo poštovní klient.
a pokud bych měl v ruce cizí půjčené cd/flashku, nenechal bych si pod admošskými právy spuštěný nejspíš ani správce souborů (autorun mám pochopitelně vypnutý).

jm: neinstaluju z podivných zdrojů takže ani neověřuju online skenery, ostatně nemám obsesi neustále něco instalovat, nějak v tom už nevidím smysl života. důvěryhodný zdroj jistě poznáš sám (třeba stránky výrobce jo, softpedia jo, rapidshare ne).

jak píše dále kmochna, všímám si chování systému. vím co a proč se mi spouští po startu, co mi běží v paměti.
.exe modifikovaný virem takto hned nepoznám, ale jak už jsem psal - pohybuju se v prakticky bezvirovém prostředí, a sám podezřelý soft neinstaluju. (a neklikám v mailech na přílohy, ale to je snad samozřejmé)

přestože ho v současných instalacích nepoužívám, na rozdíl od svaté trojice "antivir + antispyware + regcleaner" za užitečnou část prevence a zároveň indikátor nenormálního chování zavirovaného procesu dodnes považuju rozumný aplikační firewall, kde případně vidím jaké svinstvo mi chce lézt ven na net. pokud jsem používal třeba sygate, vždy jsem věděl čemu povoluju výjimku a proč.
firewall, který od výrobce obsahuje default výjimky pro všechny procesy ms, a k jehož zprovoznění musím neustále hledat kde povolit čemu výjimku, však nemá žádný smysl.
ale aplikační firewall není jediná možnost, viz vladimír a kochna.

používání omezeného účtu mi podstatně zjednodušuje život na pc: na netu mám jistotu bezinfekčního pohybu, nemám choutky furt instalovat zbytečnosti "na vyzkoušení", nehrozí tak snadno se "ukliknout" a nainstalovat něco podezřelého, protože pána souborů s admošskými právy si spouštím cíleně.
antivir na disku pro kontrolu si dovedu představit, paranoidním nebo naopak nespolehlivým uživatelům bych ho nechal, jen uvádím proč ve spojení s omezeným účtem vůbec není nutný.

používám to vědomně na svých pc kde jsem taky sám, a velmi mi to vyhovuje.
účet je omezený ve smyslu omezených práv - nemůžu zapsat někam kam nechci (hlavní větev registrů, spouštěcí adresář windows), ani nemůžu změnit důležitá nastavení windows. stejně tak to nemůže nějaký virus s mými právy.

používání omezeného účtu mi podstatně zjednodušuje život na pc: na netu mám jistotu bezinfekčního pohybu, nemám choutky furt instalovat zbytečnosti "na vyzkoušení", nehrozí tak snadno se "ukliknout" a nainstalovat něco podezřelého, protože pána souborů s admošskými právy si spouštím cíleně.

samozřejmě že admošský přístup občas potřebuju. mám na ploše 2x ikonu pro správce souborů: ta druhá s barevně odlišená mi spouští přes runas pána souborů s admošskými právy. (navíc salamander nebo total commander umí tohoto druhého uživatele zobrazovat v záhlaví okna)
jen tady provádím věci které má běžný uživatel zakázané, spustím si ..cpl či .msc nastavovátko, příkazový řádek s právy admoše... - ale nemíchám tento admošův prostor s přístupem na síť.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru