Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Aký Linux obsahuje všetko potrebné a je najmenej problémový?

Nainštaloval som na pracovný notebook Mandriva Linux Powerpack 2009 x64. Problém je v tom, že neviem v ňom normálne spustiť prehranie DVD, proste neviem v ňom nájsť schopný prehrávač, ktorý by to normálne prehral. Ďalším problémom je to, že všetky videá, ktoré prehrávam v zabudovanom prehrávači sú inverzné (farebne). Videá sa správne prehrávajú len v Elisa Media Center. Možno to spôsobuje nVidia ovládač nainštalovaný priamo s distribúciou. Viete mi poradiť nejakú schopnú edíciu Linuxu, ktorá by vedela aspoň čítať z NTFS oddielu, mala by používateľsky príjemné prostredie, aj pre začiatočníka a obsahovala by všetko bežné v Linuxe (Midnight Commander a iné bežné veci)? Proste chcem nejaký Linux, kde sa môžem niečo aj naučiť a nie hľadať opravy chýb prehrávania videa, zisťovať, prečo mi odmieta nainštalovať Krusader a podobne? Proste niečo, čo funguje a obsahuje všetko potrebné. Nemusia tam byť nejaké blbosti navyše. Doinštalujem, ak bude treba. Aký je názor napr. na Kubuntu? Čo v sebe obsahuje?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ďakujem. Uvažoval som nad Kubuntu a vyzerá, že som urobil dobre. Vie niekto poradiť ako dostanem doň…
msx. 28.01.2009 20:23
msx.
Chjo. A nechtěl by sis o tom něco přečíst? V Ubuntu není účet roota, ale příkaz sudo.
MaSo 28.01.2009 20:26
MaSo
Stihol som práve niečo také zistiť. Celkom tomu nerozumiem. Ide mi o to, že chcem pridať NTFS disky…
msx. 28.01.2009 20:36
msx.
Jsi v Mandrivě, nebo Kubuntu? Na ntfs disky se dostaneš s nainstalovaným ntfs-3g . Do Ubuntu/Kubuntu…
nononot 28.01.2009 21:38
nononot
Ďakujem, to mi veľmi pomohlo. Teraz sa chcem ešte spýtať, ako niečo spustím s právami roota, ak to s…
msx. 28.01.2009 21:57
msx.
Nechci ti kazit iluze, ale linuxáci používají grafické prostředí jen k tomu, aby si pustili Firefox,…
Vladimir 28.01.2009 21:59
Vladimir
to su mi veci :-? poslední
wam_Spider007 02.02.2009 09:08
wam_Spider007

Ďakujem. Uvažoval som nad Kubuntu a vyzerá, že som urobil dobre. Vie niekto poradiť ako dostanem doňho mc (Midnight Commandder), potom ako spustím niečo s právami roota a do tretice aké je heslo na roota? Skúsim zatiaľ hľadať, hádam zistím to heslo aspoň.

Jsi v Mandrivě, nebo Kubuntu? Na ntfs disky se dostaneš s nainstalovaným ntfs-3g . Do Ubuntu/Kubuntu bych doporučil nainstalovat Midnight Commander- buď Adeptem nebo Synapticem nebo v terminálu napsat sudo apt-get install mc a heslo, kterým se přihlašuješ ( pozor, standardně se nezobrazuje heslo,které píšeš- ani hvězdičky místo znaků!) pak enter. Samo si najde, odkud stáhnout, stáhne a nainstaluje. Pokud se nemůže dostat začátečník do grafického prostředí ( Kde, Gnome, XFCE...) stačí napsat mc a Midnight Commander je pro Windowsáka dost velkou pomocí.
Vím, že to píšu dost otřesně, přestože Ubuntu (a nyní Kubuntu) používám od verze 5.10 tak jsem pořád BFU a třeba o terminálu téměř nic nevím. Ono mi Kubuntu funguje a pokud jsem něco potřeboval, stačilomi skoro vždycky jen párkrát kliknout ( jako ve Win) :-D . No, stydím se, fakt... Ale jsem dost línej pronikat do tajů linuxu. Když je Google, je všechno...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru