Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Řadič Silicon Image 3112 - maximální kapacita disku

Dobrý den,
mám už starší desku s nForce2 Ultra (Epox 8RDA3+) a jelikož chipset nepodporuje SATA, je to na ní vyřešeno už od výrobce řadičem s dvěma konektory na SATA 150 od Silicon Image - ve správci zařízení se hlásí jako "Sil 3112 SATARaid Controller". Plánuju si koupit 1TB disk (WD, SATA 300, 32MB cache, 7200rpm) a chtěl bych mít jistotu, že mi to ten řadič sežere, hlavně jestli nebude problém s kapacitou (prostě jestli ten disk uvidí celý). Už teď tam provozuju WD 400GB, ale 1TB je přece jen o trochu více a ten řadič nevyrobili zrovna včera, tak bych chtěl mít jistotu. Možná špatně hledám ale údaj u tohoto řadiče typu "up to XXXGB" jsem nikde nenašel.

Předem děkuji za odpověď

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak díky všem za účast a MM.. spešl, že mě vodil za ručičku :-p .... mám to naflashované přes alt-f2…
DS 01.02.2009 01:24
DS
A nejlepší je Partition Magic, ten nejprve u toho 400GB WD zahlásí při spuštění tuhle divnou věc, dá…
DS 01.02.2009 01:55
DS
Partition magic odinstaluj, ked ti su disky mile :-) Zvysne miesto na konci tam urcite bolo aj pred…
MM.. 01.02.2009 17:12
MM..
Tak to mě uklidnilo, že je to normální, jen mě zarazilo, že se ten 1MB ve správci disků objevil práv… poslední
DS 01.02.2009 20:27
DS

Tak díky všem za účast a MM.. spešl, že mě vodil za ručičku :-p .... mám to naflashované přes alt-f2, prošlo to úplně v pohodě a řadič má BIOS 4.2.84 který má mít. Disk vidí úplně bez problému, už jsem jej i naformátoval.

Jen mě trochu zarazilo, že když si otevřu správu disků ve Win XP tak u mého druhého SATA disku se na konci objevil nepřiřazený (nenaformátovaný) prostor o velikosti 1MB, který tam určitě před update BIOSu nebyl... viz. zde screen. Což o to, stejně ten disk budu teď dělit jinak takže to spravím, ale proč se tam tohle sakra najednou "z čista jasna" zjevilo mi teda vrtá hlavou.

A nejlepší je Partition Magic, ten nejprve u toho 400GB WD zahlásí při spuštění tuhle divnou věc, dám samozřejmě NE (já tomuhle programu po zkušenostech moc nevěřím) a následně jak se spustí označí celý disk jako "BAD" a nezobrazí na něm žádné oddíly (přitom tam jsou 4). Na tom disku ale žádné problémy nepociťuji, je na něm dokonce systém v tuto chvíli.

Jinak jsem mezi disky už zkoušel kopírovat jak množství malých souborů tak velké soubory a velikostně to sedí, sedí i porovnání CRC v TC. ..to jen tak na okraj, takže problém by neměl být.

Partition magic odinstaluj, ked ti su disky mile :-)

Zvysne miesto na konci tam urcite bolo aj predtym, normalna vec (particia zvycajne konci akoze na celej "stope" a ked je akoze pol stopy zvysne tak ostane nevyuzita, pozostatok z cias CHS adresovania (spred 15rokov) a mozno aj ked sa deBill ucil proogramovat :-D).
Konieckoncov nic ti nebrani zrusit particiu, a vytvorit ju nanovo (v sprave diskov vo Windows, nicim inym), co by som urcite aj urobil. Ale volne miesto na konci tam moze byt aj potom.

Tak to mě uklidnilo, že je to normální, jen mě zarazilo, že se ten 1MB ve správci disků objevil právě po tom flashnutí, předtím jsem to nikdy neviděl. Ukazuje se to i na mojí staré 80tce (taky SATA) co jsem zkusil připojit a stará 160tka klasické ATA nic takového nemá. Už se to objevilo i na tom 1TB, přitom jak jsem si na něm ve správci disků vytvořil oddíly, žádné zbytkové místo na konci vidět nebylo - až po restartu. Takže se to projevuje u jakéhokoli SATA disku no a PQ Magic ukazuje všechny ty tři disky jako špatné :-D ..ten program už je ale dávno za zenitem, to věřím, kdysi jsem ho používal, ale teď už ne.

Jinak dnes přes noc jsem kopíroval spoustu dat a všechno je OK, v prohlížeči událostí to nehlásí žádné chyby, soubory taky v pořádku, takže řadič by si měl s diskem rozumět bez problému.

Dle HD Tachu je ten nový disk ještě podstatně rychlejší (jak přenosová rychlost tak přístupová doba) než ten WD 400GB co mám už cca rok a půl, docela mě to překvapilo.

Takže eště raz, díky všem za rady ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru