Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Asus P5B-VM - funguje jen s resetem cmos

Koupil jsem tuto desku, tentokrát až zas tak moc levná nebyla a nedokázal ji uvést do provozu. Zkoušel jsemji na stole jen s procesorem a pamětí. Zelené svétlo svítilo, větráky fungovaly a nic - jen černá obrazovka. Napadlo mě změřit si napětí baterky a když jsem ji tam dal vše se najednou rozběhlo a já se dostal do biosu. Reset cmos pomohl, jenže tím to neskončilo. Ať jsem v biosu dělal co chtěl - měnil, ukládal, neukládal další restart byl neúspěšný. Ale vždy když jsem vyndal baterku to šlo. A baterka v tom roli nehrála, i když jsem dal novou bylo to stejné.
Teroreticky bych ten počítač mohl provozovat i ten reset cmos by se dal zjednodušit nějakým tlačítkem mezi baterku a kontakty :-):-D ale to mě moc neláká. Předpokládám, že se jedná o nějakou hw chybu se kterou nic neudělám. Napadá mě jen flashovat bios ale netuším jestli to k něčemu povede. Ještě zkusím vymněnit procesor, ale to je jen takový výstřel na slepo

A perlička na závěr - tu desku jsem dostal včera a zrovna dnes jí končí záruka. Volal jsem jestli by mně to neuznali, že jo pokud jim to dnes donesu. No, do Ostravy to mám dost daleko zas tak drahá ta deska nebyla.
Změna předmětu, původně: Asus P5B-VM - funfguje jen s resetem cmos (touchwood)

Předmět Autor Datum
to je hrozné, ten nadpis - nějak se mi tam připletlo jedno f navíc - správně má být funguje
zdenekhribek 14.02.2009 12:54
zdenekhribek
tohle se většinou stává, když je v desce nepodporovaný CPU ( = zkus flash BIOSu), NEBO když je nasta…
touchwood 14.02.2009 13:01
touchwood
Zkoušel jsem to s procesorem E6700, který zas tak nový není a v biosu byl rozpoznán dobře. Ale pozná…
zdenekhribek 14.02.2009 14:25
zdenekhribek
zajimavy, zkoušel jsem to s celeronem 430 a to mě nenaběhlo vůbec ani po vyndání baterky. Ten asus E…
zdenekhribek 14.02.2009 15:07
zdenekhribek
VÍTĚZSTVÍ !!!! Bylo to skutečně tím biosem - byl tam z roku 2006, což už je dost dlouhá doba. Moc, m…
zdenekhribek 14.02.2009 15:43
zdenekhribek
není zač ;-) poslední
touchwood 14.02.2009 16:50
touchwood

tohle se většinou stává, když je v desce nepodporovaný CPU ( = zkus flash BIOSu), NEBO když je nastavená zgruntu špatně (špatné FSB, nebo jiná zásadní chyba). Sám mám P5B-deluxe, dělají to i ostatní Asusky (i pro AMD) - po prvním spuštění po resetu CMOS najedou (tzv. nouzorežim), pak už ne.

Podotýkám, že P5B nepodporují nativně FSB 1333 a 1600, pouze max. 1066MHz.

Zkoušel jsem to s procesorem E6700, který zas tak nový není a v biosu byl rozpoznán dobře. Ale poznání procesoru nemusí znamenat jeho podporu, uznávám. Zkusím tedy ten flash biosu.
O tom "nouzorežimu" jsem ještě nikdy neslyšel. Už jsem měl 2 - 3 desky od Asusu a nikdy jsem na něco podobnýho nenarazil. No, všechno je jednou poprvé.

zajimavy, zkoušel jsem to s celeronem 430 a to mě nenaběhlo vůbec ani po vyndání baterky. Ten asus EZ flash 2 vypadá že by mohl fungovat, tak jdu shánět bios.
Jinak v biosu se toho moc ovlivnit nemá, většinou je nastvení enabled -disabled, takže ta možnost, že bych tam něco špatně nastavil není moc reálná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru