Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký modem pro internet od O2 ?

Dobrý den,
potřeboval bych poradit s výběrem modemu.Mám internet přes pevnou linku od O2.Modem se tak bude připojovat k této síti.Jelikož mám notebook,tak bych chtěl přijímat internet z tohoto modemu přës wifi.Navíc mám tiskárnu s podporou wifi a chtěl bych,aby mohl komunikovat notebook s tiskárnou pomocí wifi.Přímo to ale nejde,výrobce mi sdělil,že musím mít access point.Absolutně se nevyznám v této problematice.Když jsem se podíval na nějaký modemy,tak se lišily v několika specifikacích,ale pořádně jsem nepochopil,k čemu jsou a zda je potřebuji.Vysvětlí mi,prosím,někdo laickými slovy pojmy access poïnt,router a switch?A jaký mám chtít všeobecně modem pro daný typ zapojení ( notebook,tiskárna,internet od O2 ),aby vše navzájem bezproblémově komunikovalo?Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nastavení modemu může působit složitě, ale pokud nevyžadujete od modemu více funkcí, kterými disponu… nový
nononot 17.02.2009 00:12
nononot
pokud nevíš, co je to AP, router, switch a jiné základní pojmy ze síťařiny, bude pro tebe nejspíše s… poslední
touchwood 17.02.2009 06:56
touchwood

Nastavení modemu může působit složitě, ale pokud nevyžadujete od modemu více funkcí, kterými disponuje, je základní nastavení jednoduché a lze se držet pravidla: Co nevím neměním. Pokud zadáte správné hodnoty od poskytovatele ADSL, spojení bude i tak funkční.
Přečti si třeba: http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_cont ent&task=view&id=10369&Itemid=48&limit=1&limitstar t=1
access point+router+switch+modem jsou v tomto zařízení integrovány
AP ( access point ) je WiFi část, ke které se připojuješ bezdrátově. Switch je přepínač ( zde pro 4 PC) router je směrovač, který ví, od kterého PC jde požadavek a kam má požadovaná data poslat- laicky řečeno :-D . O2 tato zařízení dodává a má odzkoušené typy.

pokud nevíš, co je to AP, router, switch a jiné základní pojmy ze síťařiny, bude pro tebe nejspíše sestavení (a hlavně nakonfigurování) celé sítě velmi problematické. Nicméně máš-li nějakého kamaráda, co tomu hoví, bude to snad řešitelné.

Z aktuální nabídky O2 bych doporučil tento: http://www.cz.o2.com/osobni/cz/telefony_a_zarizeni /modemy_a_data/detail.html?phoneId=526 - i když ani tento router není nic moc (odchází DNS resolver a pak je nutný restart zařízení), nicméně je nejlepším z nabídky (ten huawei je ještě horší, ten se rovnou seká během několika hodin).

Osobně bych si nevybral nic (resp. kdybych "musel", tak volím ten jednoportový zyxel za 830Kč) a za něj strčím normální širokopásmový router.

P.S.: vysvětlené základní pojmy najdeš na wikipedii...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru