Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Staré PC - DOS nerozpozná HDD

Zdravím vás,jako první věc je že upozorním na to že sem si postavil fakt starýho kompa,dalo by se říct jako památku na časy DOSU,takže teď pokud se v tom starém systému ještě někdo vyzná,potřeboval bych pomoct,normálně sem si z diskety nabootoval MS-DOS,kde je i ovladač po Fungování CD-ROMU,jenže mám problém s Pevným diskem,mám tam starý pevný disk 2GB,vše je připojeno dobře,počítač ho detekuje a normálně funguje,jenže v příkazovém řádku když se chci přesunout do jednotky toho disku,tak mi napíše že neexistuje,přičemž ten disk normálně funguje,ale jeho označení prostě nejde,když se mi aktivuje na disketě ten ovladač CDROMU tak se zařadí jako C:,což skutečně znamená že tam ten disk chybí,protože by se mechanika měla zařadit jako D: tak jak je to v pořadí na IDE kabelu,potřeboval bych poradit jak ten disk tedy zpřístupnit,známej mi říkal že mám v biosu zapsat všechny ty údaje jako Cylinders,heads atd,když zvolím typ USER tak se to automaticky správně vyplní,jenže to stejně nefunguje,když se chci přesunout na jednotku disku,tak jí nezná....Díky předem za pomoc

Předmět Autor Datum
disk se musí pro dos připravit je na to program fdisk a v něm se přidávají a ubírají oddíly, nejlíp…
MM_tank 04.03.2009 01:06
MM_tank
Jasně to jsem také zkoušel,na disketě sem spustil Fdisk,jenže když sem se podíval na jednotky tak ta…
minix 04.03.2009 01:15
minix
starý dos ako taký rozoznáva disky do velkosti max 512MB,až verzia ,ktorá bola integrovaná vo win95o…
audax 04.03.2009 01:42
audax
Jenže v tom Fdisku ten disk také není,takhle bych to udělal nejspíž
minix 04.03.2009 02:12
minix
V BIOSe si nastav automaticku detekciu disku, uloz nastavenia. Nabootuj DOS z diskety (preistotu naj…
MM.. 04.03.2009 06:02
MM..
Clovece co to splietas. Maximum pre jednu FAT16 particiu je 2GB, a to nie je obmedzenie pre disk! (t…
MM.. 04.03.2009 06:00
MM..
Choď na to od úplného základu. Odpoj všetky káble z IDE radiča. Vyber disk, opíš si parametre Head,…
Joseph 04.03.2009 07:34
Joseph
pokud má na stejném disku volitelně běžet i windows, zmíněné utility pro bios nikdy nepoužívat. měly…
lední brtník 04.03.2009 09:20
lední brtník
Čo sa týka ONTRACK a Windows tam nebol problém, aspoň u verzíí s ktorými som prišiel do kontaktu. Ke…
Joseph 04.03.2009 09:57
Joseph
zábava: počítač není cennost kterou lze sbírat a je třeba udržovat, je to jen pracovní nástroj. méně…
lední brtník 04.03.2009 12:27
lední brtník
Trochu víc údajů, než jen to, že chceš dát MS DOS na 2GB disk by nebylo? Typ desky, verze BIOSu, typ…
nononot 04.03.2009 09:38
nononot
Takže díky za pomoc,povedlo se mi to konečně rozchodit,bylo to naky rozhašený v tom Fdisku tak sem t…
minix 05.03.2009 15:21
minix
....že graf karta není nainstalována...... No tak tam snad nainstaluj drajvry te graf. karty...
Abox 05.03.2009 15:32
Abox
No jde o to jestli vůbec ty ovladače někde seženu na starou S3,ale jako počítač ovladač instaloval s…
minix 06.03.2009 00:21
minix
Win95 sa hodi len na PC ktore nema USB (v r.1995 nebolo) a len pre aplikacie z r.1995 (dnes uz ziadn…
MM.. 06.03.2009 00:44
MM..
Míval jsem GK s čipem S3 a Win95a a taky jsem měl problém s ovladačem. Výrobcem té karty byla SPEA a… poslední
nononot 06.03.2009 07:41
nononot
Pocul si uz niekedy slovo "ovladace"? Ak nie tak to vypni a daj to PC nainstalovat niekomu, kto uz t…
MM.. 05.03.2009 15:42
MM..

disk se musí pro dos připravit je na to program fdisk a v něm se přidávají a ubírají oddíly, nejlíp všechny odebrat vytvořit primární a nezapomenout nastavit disk aktivní
pak naformátovat příkazem format c:
s označením písmenek si nedělej starosti, v dosu to nijak nastavit nejde a až budeš mít disk rozdělený tak on si to pospřeháže podle potřeby,déčko to nebude určitě:-)

jinak nejlíp asi přeskočit tyhle experimenty v dosu a zkusit třeba win 98 nebo me. dneska sem nedobrovolně viděl oboje... kdybys chtěl na to desítku disk tak za nějaký drobný a poštovný máme

Jasně to jsem také zkoušel,na disketě sem spustil Fdisk,jenže když sem se podíval na jednotky tak tam disk prostě nebyl,Fdisk ho také nevidí,jinak samozdřejmě si chci nainstalovat Windows,zejména Win 95 také v rámci památky na starý windows,jenže k tomu potřebuji nejdříve nainstalovat DOS na pevný disk,aby se mohla sputit instalace,a vtom programu Fdisk skutečně není,když chci odstranit primární oddíl,nebo přidat napíše že není žádné místo k dispozici

starý dos ako taký rozoznáva disky do velkosti max 512MB,až verzia ,ktorá bola integrovaná vo win95osr2.3/ win98, rozoznáva disky do max 2GB a má podporu pre fat32.Pokial máš nejakú pra-dos verziu,máš dve možnosti:pomocou fdisku rozdeliť disk na napr.4x512MB a tak ich sformátovať ako 4.disky,alebo použiť nejakú modernú dos odvodeninu ako PC DOS,DR DOS,FREE DOS a spol,ktoré už nemajú problémy s velkými diskami a dovolia disk využiť vcelku a "vidia" ho kompletne.

V BIOSe si nastav automaticku detekciu disku, uloz nastavenia.
Nabootuj DOS z diskety (preistotu najprv bez podpory CDROM) spust fdisk a napis co ti vypise funkcia 4 (informacie o disku).
Alebo si stiahni napr. ranish partition manager a pozri sa ci disk vidi.

P.S. a bolo by dobre aspon zhruba napisat co to je za PC, aby sme mali predstavu ake ma obmedzenia BIOS, a dobre by bolo aj napisat ake mas moznosti nastavenia disku v BIOSe, a aj co presne a kde (primary master?) ti zdetekoval.

P.S.2. alebo si stiahni killdisk a ten disk uplne vymaz, aby neblbol fdisk ked tam je nejaka NTFS particia po Windows NT. Alebo tu particiu zrus ranishom. Ranish aj killdisk najdes cez www.google.com, su zdarma.

Clovece co to splietas. Maximum pre jednu FAT16 particiu je 2GB, a to nie je obmedzenie pre disk! (ten moze mat aj omnoho viac). Aj stary DOS vie obsluhovat disky aspon do 8GB (pomocou CHS), DOS6.0 a Win95/98 DOS vie disky az do 64GB (fdisk ma chybu u diskov nad 64GB) a s fixom pre fdisk zvladne aj viac (teoreticky vsetky dnesne disky). DOS mam bezne aj na 160GB diskoch.

DOS nepotrebuje s diskom "vediet", s diskom pracuje BIOS. DOSu (6.0 a vyssie) uplne staci ze vie zavolat extended int13h interface BIOSu (adresuje sektory cez 48bit LBA) a ma vystarane aj pre 10TB disky v r.2020 (na doskach ktorych BIOS take disky podporuje).

Choď na to od úplného základu. Odpoj všetky káble z IDE radiča. Vyber disk, opíš si parametre Head, Cyl, Sec, kontroluj jumper, nastav disk ako MASTER, pripoj kábel IDE /červená značka na kábli na pin 1 /. CDROM zatiaľ nepripájaj.
Zapni PC a pozri disk v BIOS-e. Ak tam nie je, pozri či BIOS nemá voľbu /DETECT HARD DISK alebo HARD DISK UTILITES či podobne / daj tam detekovať disk, ulož a reštartuj. No nie tlačidlom RESET /teplý restart / ale vypni a zapni /studený restart /.

Niektoré staré BIOS-y vôbec nemali detekciu Hard disku, tam musíš ručne zapísať parametre Head, Cyl, Sec, !!! Existovali dokonca BIOS-y ktoré disky nad 512 MB jednoducho nevideli. Boli na to utiliky ktoré BIOS kúsok oklamali, napr ONTRACK BOOT LOADER.

pokud má na stejném disku volitelně běžet i windows, zmíněné utility pro bios nikdy nepoužívat. měly smysl pro nějaké 286-386 s většími disky, které jejich bios nezná.

tazatel:
problém může být v hodně starém biosu který nezná 2gb disk, pak pc tento disk nevidí. anebo je na něm zformátovaný souborový systém fat32, a nevidí ho jen dos (fdisk vypíše souborový systém htfs).

s úplně starým šrotem, jen s isa sběrnicemi a prastarým biosem, nemá cenu ztrácet čas. dones si radši nejlevnější šunku z bazaru, která má už trochu normální hardware.

Čo sa týka ONTRACK a Windows tam nebol problém, aspoň u verzíí s ktorými som prišiel do kontaktu. Keď sa po čase objavil "problem 8 GB" a neskôr "problem 32 GB" bol súčasťou utilít výrobcov diskov na riešenie tohto problému a bol na ich webových stránkach.
Problémy vznikali práve v čistom DOS-e pre ich umiestnenie v pameti EMS a bolo potrebné ladiť použité segmenty pamete. Ale šlo to riešiť. Len stálo to čas a nervy.

A že ide o šrot ? Tu nejde o to mať výkonne PC. Maš kluby veteránov aut, historických zbraní a daľších podobných aktivít. V podstate iracionalnych. Keď pozeráš fotbal, hokej čo je to ? Čo je na tom racionalne. Nič.

Tak aj starosť o toto prastaré PC, ide o zabavu

zábava: počítač není cennost kterou lze sbírat a je třeba udržovat, je to jen pracovní nástroj. méně nebo více otravný, ale jen nástroj, který má k něčemu sloužit, jinak nemá smysl, fak to není historický klikový telefon.
tyto utility nedovolí dma přístup k disku, proto je takový disk pod windows nepoužitelný. pro holý dos by to bylo jedno, ale krámy se občas kazí. a co s krámem, do kterého neseženu isa síťovou kartu, redukci na din klávesnici, nebo vl-bus grafiku? čili nemá cenu resuscitovat totální šroty, ale něco hardvarově kompatibilního.
bios novějších šrotů se už obejde bez podobných ontrack managerů.

Trochu víc údajů, než jen to, že chceš dát MS DOS na 2GB disk by nebylo? Typ desky, verze BIOSu, typ disku a jak jsou jumpery ( někdy se muselo myslím nastavit ALONE, pokud byl disk na kabelu sám- nestačil MASTER). Zkusils jiný HDD? Ten disk jinde funguje? Co ho rozdělit a naformátovat v jiném PC?
BTW, občas tady lidi napíšou, že mají starší PC a pak z nich vyleze, že mají nějaké dvoujádro :-D

Takže díky za pomoc,povedlo se mi to konečně rozchodit,bylo to naky rozhašený v tom Fdisku tak sem to všecko smazal a vytvořil komplet nové oddíly takže vše super,nainstaloval sem i Win 95,ale problémy bohužel nekončí,pro změnu mi nejde Obrazovka,nastavit si rozlišení atd,pořád to vyhatzuje hlášku že graf karta není nainstalována a tudíž nejde nic nastavit,když sem zkusil druhou kartu tak mi to zase psalo že je v konfliktu s jiným zařízením,takže to nejde,věděl by někdo v čem je problém dík ??

Win95 sa hodi len na PC ktore nema USB (v r.1995 nebolo) a len pre aplikacie z r.1995 (dnes uz ziadne take aplikacie nemas) a ten smiesny IE co tam bol uz urcite nebude vediet zobrazit polovicu internetovych stranok atd.
Win98SE je na rozdiel od 95ky este dnes pouzitelna (ide tam USB, tusim sa tam da dosinstalovat az IE6.1, alebo aj firefox apod, aplikacie a ovladace pre 98SE este existuju, pre 95 je to tazsie).

Co sa tyka ovladacov tak si zisti co presne tam je za chipset a grafiku (otvoris PC a vidis napis na nalepke) a najdi si na strankach vyrobcu alebo googlom ovladace.

Míval jsem GK s čipem S3 a Win95a a taky jsem měl problém s ovladačem. Výrobcem té karty byla SPEA a když jsem sehnal ovladače přímo od ní, tak to pak chodilo. Mimochodem, ptal jsem se, co máš vlastně za HW- psal jsi o 2GB HDD a teď o kartě S3- co ten zbytek? Tajný? On bude dost velký rozdíl, jestli chceš rozchodit 386,486, P133, PII nebo PIII a jestli máš 4, 8, 32... nebo 128 MB RAM.
Taky bych být tebou zkusil spíš W98SE, pokud na to máš HW. Na slabším HW by mohl pěkně chodit Damn Small Linux.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru