Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záchrana dat z počítače z pozůstalosti

Zdravím,
stala se věc, se kterou budu potřebovat poradit.
Jeden můj kamarád psal do svého prastarého počítače jednak knihu a jednak hudbu. Stalo se, že kamarád už není mezi námi. Jde o záchranu jeho díla. Teď kde je problém:
Ten počítač je nesmírná vykopávka. Konfiguraci nevím, neb jsem ten stroj viděl jedinkrát v životě, před cca 2 měsíci, kdy jsem se mu (marně) pokusil zprovoznit tiskárnu. Vím jen, že měl Win98 v poměrně rozbordeleném stavu. Připojení na internet neměl.
V pátek 17. jsem přizván k tomu, abych z toho počítače zachránil data. Jak na to? Času moc nebude, byt je zapečetěn, asi tam bude notář, na flešku to asi nedostanu, neb devadesátosmičky s tím neumí. Mám si vzít nějaký univerzální ovladač na disketě? Ideální by bylo, kdybych mohl vymontovat celý harddisk a odnést si ho, čemuž dávám cca 50procentní šanci.
Posléze vypuknou další problémy: svou poslední skladbu pro vyšší hlas a malý soubor psal v jakémsi obskurním notačním softu zvaném Capella, ale na to je čas. Též má patrně část díla zaheslovanou, ale vím o dvou lidech, kteří by měli heslo znát. V nejhorším vypukne slovníkový útok, H. nebyl ten typ člověka, který by měl desítky šílených různých hesel nezapamatovatelného charakteru. To je ale až druhotný problém.
Takže otázka: přijdu k prastarému počítači s W98 s neznámým zbytkem konfigurace a potřebuju z něj všechna data. Co teď?
Právní detaily řeším s příbuznými, to neřešte.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V čem je problém? Pozůstalost někdo zdědí a s tím se domluvit na zapůjčení nebo koupi počítače. BTW:…
Yarda 15.04.2009 08:56
Yarda
Už se prý objevil nějaký příbuzný, který má zcela mylný pocit, že by se na jeho díle dalo něco vyděl…
oldsoft unreg 15.04.2009 16:44
oldsoft unreg
Ne že by mi do toho něco bylo, ale proč se o to staráte? Pokud nejste spoluautor nebo pokud jste do… poslední
Yarda 16.04.2009 10:45
Yarda

Už se prý objevil nějaký příbuzný, který má zcela mylný pocit, že by se na jeho díle dalo něco vydělat.
Knížka je prakticky dopsaná, už jsem s autorem dokonce řešil, jak získat grant od EU, vydavatele máme. Bude to samozřejmě malonáklad.
Notičky však budou vyžadovat haldu redakční práce, např. je to rozvržený tak, že při hraní by se nedalo otáčet. To se ale bude řešit posléze.

Ne že by mi do toho něco bylo, ale proč se o to staráte? Pokud nejste spoluautor nebo pokud jste do toho něco nevložil (a chcete to dostat zpátky) případně pokud to nemůžete nějak dokázat tak bych dal od toho ruce pryč. Jestli vám jde skutečně jen o to zveřejnit to na památku zesnulého tak by vám ten příbuzný mohl komplikovat život. Případně zkusit se poradit s nějakým advokátem zda máte a můžete uplatnit nějaká práva až se bude pozůstalost projednávat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru