Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PC-vypinani zdroje

Milý touchwoode, v názorech na zdroj se mýlíte snad ve všem, v čem lze. Jediná součástka, která snad trpí při připojování zdroje napětí, je (nebo jsou) usměrňovací dioda a to díky velkému proudu při nabíjení filtračních kondenzátorů. Pro omezení tohoto proudu na neškodnou míru je zpravidla ve zdroji termistor, který svým poměrně velkým odporem za studena omezí proud, potom se ohřeje a nespotřebovává moc výkonu. Jenomže, problém je v tom "zpravidla" - u některých levných zdrojů je kvůli úspoře řádu centů ten termistor vynechán (když jsem to viděl poprvé, chtěl jsem se probudit, protože jsem nevěřil svým očím) a tyto zdroje skutečně zapínáním trpí, až odcházejí (nic jiného si ale nezaslouží).
Mohu ale zodpovědně prohlásit, že jsem viděl (a spravoval) mnohem, mnohem více zdrojů, které se pokazily právě kvůli tomu, že nebyly odpojovány od sítě, než těch, které se pokazily díky zapnutí. Těch prvých byly desítky až stovky, ty druhé byly jednotlivé kusy (a oba si pamatuji :-) ).
A s tou baterkou CMOS je to vůbec nesmysl. Baterka CMOS odchází sešlostí věkem a doba života záleží na kvalitě výroby, ne na tom, jestli, či není deska pod napětím. Jinak si totiž nelze vysvětlit desky, které léta ležely bez připojení k napětí a jejichž baterky CMOS zůstaly fit...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny