Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Debordelizace v rack skříni

Zdravím IT odborníky :)
rozhodl jsem se že bych rád udělal pořádek v jedné rack skříni kde jsou 3 switche (48 ports) již z velké části zaplněné => hromada kabelů k nim vedoucím, některé popsané některé ne. Samozřejmě k tomu je ve skříni odpovídající počet patch panelů, nějak popsaných.
V rámci tzv. debordelizace bych nějak profesionálně zdokumentoval kam co vede, a to tak že i v případě aktualizace zapojení by to v budoucnu neměla být velká práce zjistit kam co vede.

Hledám tudíž pro své potřeby vhodný nástroj (zatím mne napadá pouze vytvoření XLS tabulky) kde by se vidělo třeba ukázáním/označením na příslušný port ve switchi do jakého patch panelu a následně zásuvky daný kabel vede.
Někdo z Vás jistě nějakou dokumentaci vede a snaží se to mít přehledné, proto uvítám jakékoliv nápady.

Předmět Autor Datum
Na starem pusobisti jsme meli telefonni ustrednu, ktere se sestavala z hromady jezku, vzajemne propo…
JR_Ewing 30.04.2009 10:12
JR_Ewing
U nas se to delalo tak, ze se kazda zasuvka (v kancelarich oznacila identifikatorem - ciselnym) a dr…
gd 30.04.2009 10:22
gd
Ideálny stav: 1. stavebná plány s vyznačením kabelových trás, očíslované miestnosti, umiestnenie zás…
Joseph 30.04.2009 12:38
Joseph
pořádek je pro lamy, profík zvládá chaos :-) teď vážně - pokud nejsou nasazeny VLANy nebo podobné k…
touchwood 30.04.2009 19:26
touchwood
Ono je to iné keď je všetko jedná firma alebo keď sa priestory dávajú do prenájmu. To už potrebuješ…
Joseph 30.04.2009 19:41
Joseph
no jak říkám - VLANy a podobné radovánky jsou něco jiného.. :-)
touchwood 30.04.2009 20:17
touchwood
To si jedna firma objednala na příští pátek /až budou mít vše vyplý/. V plánu je šibování switchema… poslední
MM_tank 30.04.2009 22:59
MM_tank

Na starem pusobisti jsme meli telefonni ustrednu, ktere se sestavala z hromady jezku, vzajemne propojenych pary vodicu :-). Elegantnim resenim byla kabelova kniha umistena primo na ustredne, kde byl co radek, to jedna bodlina jezku. To bylo nadepsan propiskou a do tehoz radku bylo tuzkou pripsano, kam vede druhy konec dratu z nej. Ten udaj se mohl menit, proto tuzkou. Kdyz clovek prepojil nejakou trasu, musel se tedy udaj menit dvakrat, pro oba konce kabelu.

U nas se to delalo tak, ze se kazda zasuvka (v kancelarich oznacila identifikatorem - ciselnym) a druhy konec kabelu u switchu taktez. Tam se to delalo tal, ze se vzala pruhledna izolepa papirek se stejnym identifikatorem a izolepa se prilepila k sobe s papirkem mezi. Vznikly "vlajecky", ktere nejdo sundat a neodpadaji...

Prvni excel, pote se klasicky udelal zaznam v databazi: identifikator, kancl, switch (port). Bezna editace pouze u switchu, zasuvky v kanclech se nemeni.

My patch panely nemame. V tvem pripade oznacit i na patch panelu stejnym identifikatorem a na kabliku take. Pokud v tom nekdo udela hokej, pomoci "izolepovych vlajecek" to das dohromady...

PS: mozna to neni, to co jsi chtel, ale poradek neni problem udrzet. A papirky mohou byt barevne dle sekci... (nebo pouzivat buzirky)

Ideálny stav:
1. stavebná plány s vyznačením kabelových trás, očíslované miestnosti, umiestnenie zásuviek v miestnosti, číslo zásuvky
2. blokové schema konfigurácie siete , servery, routre, switche, modemy
3. tabuľka prepojení v rackoch, číslo zásuvky, číslo portu na aktívnom zariadení, tam kde sa používa veľké množstvo prepojovacích káblov aj číslo kábla.

pořádek je pro lamy, profík zvládá chaos :-)

teď vážně - pokud nejsou nasazeny VLANy nebo podobné kratochvíle, je označování switchů a patchkabelů celkem zbytečnost. Někam se to prostě "vrzne" a ono to pojede. A protože jsou označeny zásuvky podle čísla portu v patch panelu, není třeba řešit nic dále. Strukturovaná kabeláž je od toho takovou kabeláží, že prostě "žije" - kdybych měl při každém přepojování přepisovat "blbníček" nebo nějaký Excel, tak to bych neudělal už vůbec nic, navíc to nic pozitivního nepřináší. Počítače jsou identifikovány v DHCP a případné vetřelce chytí IPS/IDS a já si jen vylistuju v IOSu port, na kterém je daná MAC adresa připojená a ten následně na dálku odpojím. ]:) On se pak už většinou hříšník přihlásí sám :-)

Předpokladem samozřejmě je mít vhodně uspořádané racky, tj. patch panel - switch - patch p. - switch atd., prostě aby kablíky byly co možná nejkratší a nebyl v tom bordel.

To si jedna firma objednala na příští pátek /až budou mít vše vyplý/. V plánu je šibování switchema z místa A do místa B, serverama a kabelema ve dvou rackách+uklid kabeláže. Počítám že kolega nebo oba tam po zapnutí budou od pondělí jezdit celej týden8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru