Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vedení elektriky, internetu a televize ve zdi - jaké kabely použít?

Nejlépe je zeptat se revizáka, který to bude schvalovat. Jinak norma praví:

Odtud vyjímáme:
Mezi silovými kabely a kabely informační techniky (IT) v případě použití stíněných kabelů
- se nevyžaduje oddělení, jestliže délka souběhu je menší než 35 m;
- pro délku souběhu větší než 35 m platí vzdálenosti mezi kabely podle příslušné tabulky (vzdálenosti závisí na tom, zda je kabel stíněný a zda mezi kabely je přepážka z hliníku nebo z oceli) pro celou délku souběhu až na konečných 15 m přívodu k zásuvce.
Kromě toho se pro uložení kabelů využívá stínicích účinků kovových žlabů. Platí, že silové kabely a kabely IT musí být ukládány do samostatných, dostatečně hlubokých, kovových žlabů, pokud možno s neperforovanými stěnami. Do jednoho žlabu mohou být společně uloženy silové kabely spolu s kabely pomocných obvodů. Přitom je třeba dodržet, aby silové kabely byly při jedné straně žlabu a kabely pomocných obvodů při druhé straně tak, aby mezi těmito skupinami kabelů byla určitá vzdálenost. Do jednoho žlabu je možno uložit kabely IT a kabely citlivých obvodů (pro měření nebo ovládání přístrojů) za předpokladu, že jsou odděleny kovovou přepážkou.
Oddělení se nevyžaduje pro jakoukoliv délku souběhu pouze v případě, že obě vedení, tj. jak informační techniky, tak silové vedení, jsou stíněná.
Pro souběhy silových a sdělovacích (telefonních) vedení platí ČSN 33 2000-5-52:1998. Ta v čl. 528.1.N2.2 uvádí, že křižování silových vedení se sdělovacími je nutno se vyhýbat. Při nutném souběhu do 5 m mají být obě vedení od sebe alespoň 3 cm, přes 5 m alespoň 10 cm.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny