Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vedení elektriky, internetu a televize ve zdi - jaké kabely použít?

Zdravím všechny,
doma (rodinný domek) předěláváme komplet rozvody elektřiny a když už budem zdi jednou kopat, tak si tatík usmyslel, že uděláme rovnou i rozvody internetu (UTP kabely) a dig. televize (UPC, nebo Skylink, takže koaxial. kabel). Jde mi to to, že budou místa, kde povedou tyto tři rozvody společně ve zdi v husím krku. Chtěl bych se jen zeptat, jaké kabely použít, aby nevznikalo nějaké rušení a bezproblémů fungovala televize a internet. Existují nějaké speciální kabely, nebo se není čeho obávat a lze použít "klasické" kabely? Televize bude vedena koaxiálním kabelem, internet UTP kabelem 100mbit (předpokládá cat.5???). Poradí někdo?

Předem díky za všechny reakce a případné odpovědi doplním.

Předmět Autor Datum
Nejlépe je zeptat se revizáka, který to bude schvalovat. Jinak norma praví: Odtud vyjímáme: Mezi si…
jirka44 12.05.2009 16:21
jirka44
Nedávno jsem řešil něco podobného - dělám rekonstrukci koupelny, která je průchozí mezi dvěma pokoji…
host 12.05.2009 19:01
host
Rušení bych se taky neobával. Ale chápu to tak (možná blbě), že v tom jednom husím krku bude i veden…
jirka44 12.05.2009 19:13
jirka44
Jo, mělo by to tak být, ale raději se ještě zeptám otce, vedoucího projektu. Z práce se vrátí asi až…
shark.jd 12.05.2009 19:35
shark.jd
Silové rozvody a slaboproudé v jednom husím krku. Že ti baráku není líto... A těch hasičů, co se při…
Pytlík 12.05.2009 19:38
Pytlík
Tak v práci nám dělali "profíci" nové rozvody v lištách a použili stíněné kabely na elektřinu a norm…
sobtik 13.05.2009 10:49
sobtik
A co bezpečnostní technik - na které koronární jednotce leží?
Pytlík 13.05.2009 12:13
Pytlík
V žiadnom prípade silové a dátové káble v jednom "husím krku" !!! Min. vzdialenosť by som volil 20 c…
pme 13.05.2009 12:16
pme
Děkuju všem za rady. Ten silový rozvod v jednom krku spolu s LAN a TV jsem zmotal já, to byla blbost… poslední
shark.jd 13.05.2009 19:03
shark.jd

Nejlépe je zeptat se revizáka, který to bude schvalovat. Jinak norma praví:

Odtud vyjímáme:
Mezi silovými kabely a kabely informační techniky (IT) v případě použití stíněných kabelů
- se nevyžaduje oddělení, jestliže délka souběhu je menší než 35 m;
- pro délku souběhu větší než 35 m platí vzdálenosti mezi kabely podle příslušné tabulky (vzdálenosti závisí na tom, zda je kabel stíněný a zda mezi kabely je přepážka z hliníku nebo z oceli) pro celou délku souběhu až na konečných 15 m přívodu k zásuvce.
Kromě toho se pro uložení kabelů využívá stínicích účinků kovových žlabů. Platí, že silové kabely a kabely IT musí být ukládány do samostatných, dostatečně hlubokých, kovových žlabů, pokud možno s neperforovanými stěnami. Do jednoho žlabu mohou být společně uloženy silové kabely spolu s kabely pomocných obvodů. Přitom je třeba dodržet, aby silové kabely byly při jedné straně žlabu a kabely pomocných obvodů při druhé straně tak, aby mezi těmito skupinami kabelů byla určitá vzdálenost. Do jednoho žlabu je možno uložit kabely IT a kabely citlivých obvodů (pro měření nebo ovládání přístrojů) za předpokladu, že jsou odděleny kovovou přepážkou.
Oddělení se nevyžaduje pro jakoukoliv délku souběhu pouze v případě, že obě vedení, tj. jak informační techniky, tak silové vedení, jsou stíněná.
Pro souběhy silových a sdělovacích (telefonních) vedení platí ČSN 33 2000-5-52:1998. Ta v čl. 528.1.N2.2 uvádí, že křižování silových vedení se sdělovacími je nutno se vyhýbat. Při nutném souběhu do 5 m mají být obě vedení od sebe alespoň 3 cm, přes 5 m alespoň 10 cm.

Nedávno jsem řešil něco podobného - dělám rekonstrukci koupelny, která je průchozí mezi dvěma pokoji, takže jsem jsem preventivně chtěl natáhnout ve zdi datové rozvody (propojit pokoje cca 12 metrů), než se koupelna obloží a pak by nebylo kudy.

Do husího krku jsem dal UTP kabel (tuším cat5e), klasický koaxiální kabel 75ohm (takový silnější, poctivý se stíněním a pevným jádrem - drátem), a desetižilový kablík - něco jako zvonkový drát, označení CMSM nebo tak nějak - může se hodit např. pro domovní zvonek, telefon, a podobně. A ještě jsem husím krkem protáhl provázek, kdyby někdy v budoucnu bylo potřeba protáhnout jiný kabel, tak to jde lépe, když se uváže a tahem k sobě protahuje.

Kabely ještě nejsou zapojené, a asi jen tak brzy nebudou - bylo to děláno čistě jako rezerva a příprava do budoucna. Takže nemůžu dát reference, jak je to s rušením a podobně. Ale věřím, že by v tom neměl být problém.

Silové rozvody a slaboproudé v jednom husím krku. Že ti baráku není líto... A těch hasičů, co se při hašení nadřou... Kaskadére!
Jinak, max. délka souběhu UTP se silovým rozvodem (tedy blízko sebe, ne však v jednom husím krku!) jsou 2m. Pokud tyto rozvody jdou stejným směrem, měla by mezi nimi být vzdálenost od 20cm výše (jinak platí těch max. 2m souběhu). Vzájemnému dotyku kabelů bych se vyhýbal jako čert kříži.

V žiadnom prípade silové a dátové káble v jednom "husím krku" !!! Min. vzdialenosť by som volil 20 cm od seba. Extra trubka pre silové káble (CYKY-J 3Cx1,5 svetlá, CYKY-J 3Cx2,5 zásuvky) a extra trubka pre FTP 4Pcat5e(tienený!!!) môže ísť spolu s koaxiálnym v jednej trubke. Nie som revízny technik, ale "máličko" o tom niečo viem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru