Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Porucha sieťovej karty alebo routera?

Ahojte,
potreboval by som poradiť, ktorá z týchto dvoch súčastí - router/sieťová karta - môže spôsobovať, že sa nepripojím na internet. Mám internetové pripojenie od T-Comu a na internet sa pripájam cez router ASUS AM-602. Až doteraz bolo pripájanie relatívne bezproblémové, ale od predvčerajška sa to zmenilo. Počítač sa mi počas práce odpojil od internetu a už sa nepripojil. Nastavenia routera sú a boli takéto:
VPI/VCI: 1/32, Category: UBR without PCR, Service name: 8_48_1, Authentification: CHAP, Protocol: PPPoE, IGMP: disabled, QoS: disabled, Status: Link connected

Router je pripojený na sieťovú kartu Intel 82566 DC Gigabit (integrovaná na doske Intel DG965 SS). Pri pokusoch o spojazdnenie pripojenia som zistil, že router funguje jedine ak je nastavený režim LLC/Bridge, ak nastavím PPPoE, tak nedokáže nadviazať PPP spojenie a nedostane IP adresu. Keď router prepnem do bridge-režimu, tak sa síce pripojí, lenže nedostanem sa do jeho administračného rozhrania. Takisto nefunguje firewall, ktorý je v ňom zabudovaný.

Sieťovú kartu som nechal prejsť internými testami v ovládačoch a všetky dopadli úspešne. Upodozrievam aj ju preto, lebo keď zapnem router do režimu PPPoE, tak v položke Štart-Nastavenia-Sieťové pripojenia sa položka Lokálne pripojenie - Sieť, zmení na Lokálne pripojenie - Neidentifikovaná sieť. Kde teda môže byť chyba? Zlé nastavenia systému môžeme, myslím si, vylúčiť, pretože bez režimu LLC/Bridge v routeri sa nepripojím ani zo systému Windows Vista, ani z Linux Ubuntu. V obidvoch to ale predtým bezproblémovo fungovalo. Vo Viste som ale napriek tomu už skúsil preinštalovať ovládače sieťovky, zrušiť a znova vytvoriť Lokálne pripojenie, resetovať router - všetko bez úspechu.

P. S.: Provider sa tvári, že z jeho strany je všetko v poriadku. Možno aj je, pretože momentálne sa dočasne pripájam z USB modemu a tu pripojenie funguje. Prečo to teda nejde s routerom?
Ďakujem Vám za rady.

Předmět Autor Datum
Keď pripojíš router, dokážeš sa naň dostať pomocu IP adresy? V internetovom prehliadači zadaj adresu…
msx. 27.05.2009 11:47
msx.
Do administračného rozhrania routera (tento má adresu 10.0.0.138) sa dostanem iba vtedy, keď nefungu…
Majo 2 27.05.2009 12:09
Majo 2
Nebude problem v zmene T-Com siete, ktora postupne prebieha na Slovensku? Vas router tam sice menova…
didow 27.05.2009 12:23
didow
Tiež mi to zišlo na um. Lenže moja lokalita (na severe Slovenska) tam menovaná nie je a ani žiadne n… poslední
Majo 2 27.05.2009 13:15
Majo 2

Keď pripojíš router, dokážeš sa naň dostať pomocu IP adresy? V internetovom prehliadači zadaj adresu 192.168.1.1. Môže byť aj trochu odlišná. Zisti aká je správna a skús to. Nepouži na nastavenie CD, ale skús sa pripojiť na router takto. Ak sa ti to podarí a zobrazí sa obrazovka, kde router bude pýtať prihlasovacie meno a heslo, tak je sieťová karta v poriadku.

Ak sa ti to nepodarí, choď do sieťových nastavení a pravým tlačítkom klepni na Miestna sieť, resp. niečo podobné (bude sa jednať o pripojenie cez túto sieťovú kartu. Vyber vlastnosti a nájdi protokol TCP/IP. Daj vlastnosti a skontroluj, či je nastavené získanie IP automaticky v obidvoch častiach okna. Myslím, že to budeš mať v poriadku. Ak nie, tak to nastav a skús sa na router pripojiť znova.

Ak sa dostaneš na router, skús ho nastaviť priamo cez prehliadač. Ak to robíš už teraz (hovorím o tom, čo popisuješ v úvodnom príspevku, tak sieťová karta je určite v poriadku, ale zrejme bude nutné pohrať sa s routrom.

Do administračného rozhrania routera (tento má adresu 10.0.0.138) sa dostanem iba vtedy, keď nefunguje ako bridge - to je ten režim LLC/Bridge, ktorý som spomínal. Keď funguje ako bridge a pripojí sa na internet, tak sa do admin. rozhrania nedostanem. Keď funguje ako PPPoE, tak sa do neho síce dostanem, lenže router sa nikam nepripojí.

Automatické získanie IP je nastavené v obidvoch častiach okna.

P. S.: K tomuto routeru ani nemám konfiguračné CD. Nie je to totiž router, ktorý som dostal s pripojením od prevádzkovateľa. Tento router som si kupoval ja sám.

Tiež mi to zišlo na um. Lenže moja lokalita (na severe Slovenska) tam menovaná nie je a ani žiadne najbližšie väčšie mesto. Pripadalo by to do úvahy jedine v prípade, že by T-Com niečo testoval bez vedomia zákazníkov. I keď: ani to nemožno vylúčiť...

Včera som firmu T-Com aj kontaktoval, pretože som si spočiatku myslel, že chyba je v sieti. Pracovníci na druhej strane telefónnej linky bohužiaľ budili trochu dojem, že ich táto chyba vôbec netrápi. Nahlásili to síce ako chybu technikom, zjavne to však po celý deň nikoho netrápilo. Po zistení, že je problém s routerom som tú chybu dal odhlásiť, pretože už počujem argument typu: nám to ide, chyba je u vás. To je totiž ich veľmi obľúbená (ak nie najobľúbenejšia) veta.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru