Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapnutí PC

Dobrý den,

jakožto naprostý laik přes počítače, se na Vás obracím s prosbou o radu. Není tomu tak dlouho, co jsem si pořídila nový počítač. Prvních pár měsíců fungoval v pořádku, ale nyní... ejhle... Při každém zapnutí se objevuje černá obrazovka s nápisem, ať počítač restartuji pomocí CTRL+SHIFT+Delete. Když to zkusím, objeví se to ještě mnohokrát za sebou, až se nakonec rozjede. Pak funguje v pořádku, nehlásí žádné chyby. Potřebovala bych asi nějak počítač reinstalovat, nebo tak něco. Ale bohužel tomu vůbec nerozumím. A počítač mne nechce pustit do BIOSu.

Nemáte někdo nějaký návrh, co bych měla vyzkoušet? Ještě než ho odvezu opravit...

Předem moc díky! Lenka

Předmět Autor Datum
jestli ta černá obrazovka je ještě v textovém režimu (a já myslím, že je), značí to nějaký problém s…
touchwood 31.05.2009 13:43
touchwood
Když zapnu PC, objeví se hláška: A disk read error occured. Press Ctrl+Alt+Del to restart. Tato hláš…
Lenkaaa 31.05.2009 20:00
Lenkaaa
Snaží se vám naznačit, že nemůže načíst disk. Když nemůže načíst disk, je to buď jeho špatným připoj…
Kurt 31.05.2009 20:03
Kurt
Toho jsem se obávala. Počítač máme asi půl roku. Nejhorší je, že byl na reklamaci už jednou. Byla pr…
Lenkaaa 31.05.2009 20:10
Lenkaaa
Flash Biosu to vypada ze bud je v haji deska nebo pameti, omlatit jim to o hlavu :puff:
virus 01.06.2009 12:50
virus
Snažila jsem se přeinstalovat Windows, ale nepustí mě to do konce. Dám načíst ovladač, objeví se hlá…
Lenkaaa 02.06.2009 14:42
Lenkaaa
Podle popsaného chování by mohl být problém i v zaoxidovaném konektoru u disku - zkuste vytáhnou a z… poslední
JoDiK 02.06.2009 16:39
JoDiK

jestli ta černá obrazovka je ještě v textovém režimu (a já myslím, že je), značí to nějaký problém se startem systému. Bylo by velmi vhodné, abys se přepsala veškeré hlášky, které předcházejí hlášení o ctrl+alt+del. Osobně to tipuju na problém s prioritami diskových zařízení pro zavádění OS.

Do BIOSu se leze obecně klávesami DEL nebo F2, někteé desky samozřejmě mají "své" kombinace - opět by bylo třeba říct, co máš přesně za počítač/základní desku.

Když zapnu PC, objeví se hláška: A disk read error occured. Press Ctrl+Alt+Del to restart. Tato hláška se objevuje vždy. Po několikerém restartu se počítač zapne, funguje normálně a také se normálně vypne.

Jak jsem říkala, počítačům nerozumím, ale počítač je LYNX.

Snaží se vám naznačit, že nemůže načíst disk. Když nemůže načíst disk, je to buď jeho špatným připojením, nebo (a to je horší) špatným technickým stavem. Každopádně ani jedno jako laik nevyřešíte. Doporučuji servis - ideálně záruční, když je to nedávno zakoupený Lynx.

Toho jsem se obávala. Počítač máme asi půl roku. Nejhorší je, že byl na reklamaci už jednou. Byla provedena reinstalace. Volala jsem člověku, který měl na starost opravu a ten tvrdil něco o reinstalaci a opravě v BIOSu. Bohužel podrobnosti samozřejmě nezmínil.

Díky, alespoň jste potvrdil moji nejhorší domněnku, že ho budu muset opět odvést.

Snažila jsem se přeinstalovat Windows, ale nepustí mě to do konce. Dám načíst ovladač, objeví se hláška - kam chcete windows naistalovat. Nainstalovat ovladač zařízení potřebný k přístupu na pevný disk, vložte instalační medium, který obsahuje soubory ovladačů. A zde je kámen úrazu, žádný disk jsem k tomu nedostala a ani po vyhledání v počítači se žádný nenalezne. Tím pádem se dál nedostanu.

Nevíte, co s tím? Je možné disk někde sehnat?

Podle popsaného chování by mohl být problém i v zaoxidovaném konektoru u disku - zkuste vytáhnou a zastrčit (pokud si troufnete rozebrat krabici počítače) koncovky obou kabelů (napájecího i datového) co jsou připojeny k disku a datový můžete vytáhnout a zastrčit i na základní desce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru