Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký foťák?

Dnes ráno mi psala kamarádka, že fotila lidi co mávali rukama a všechny fotky má rozmazané, že by si chtěla koupit lepší foťák.
Psala mi, že se jí líbí Nikon CoolPix P90 nikon-coolpix-p90 (10 990 Kč) a odpoledne, že ji někdo psal o Sony CyberShot HX1 sony-cybershot-hx1 (14 590 Kč)
Já ani kámarádka se ve foťákách nevyznáme. Co byste doporučili?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Velice moc všem děkuji za názory, vidím velkou snahu mi pomoci radou, abych měla co nejlepší snímky.…
Beruška 06.06.2009 01:37
Beruška
Ja Vam muzu napsat muj nazor. Zrcadlovku Olympus bych nebral, pokud zrcadlovku, tak Canon nebo Nikon…
Radek 06.06.2009 08:20
Radek
Tady je jiná fotka z jiného foťáku než má Beruška a též mázlé ruce. Tam exif je. [http://img40.imag…
Kráťa 06.06.2009 10:24
Kráťa
ExposureTime - 1/11.5 seconds.... to je ten problém
karelX 06.06.2009 10:36
karelX
Dalším problémem je clona 3,2... Kombinace clony a času 1/15 (cca) je vražedná. Nezbyde než vyšroubo… poslední
Dale Cooper 09.06.2009 13:47
Dale Cooper

Velice moc všem děkuji za názory, vidím velkou snahu mi pomoci radou, abych měla co nejlepší snímky.
Ale je to těžké při těch požadavcích, co jsem uvedla.
Většina lidí píše o zrcadlovkách, ale zároveň uvádějí i jejich zřejmé nevýhody.
Takže abych to celé shrnula:
Nevýhoda zrcadlovek (pro mne): hodně váží a musejí se dokupovat drahé objektivy. A neumím to s nimi.

Možné řešení:
1. Najít takovou zrcadlovku, která málo váží a není moc drahá.
2. Naučit se s ní zacházet.
3. Najít pro první dobu nějaký "univerzální" objektiv, vhodný na většinu věcí, které chci fotit...

Cituji z webových stránek:
clanek.php

"Nejmenší a nejlehčí digitální zrcadlovka pro začínající a středně pokročilé fotografy s vysokorychlostním snímačem, vestavěným systémem stabilizace obrazu, ultrazvukovým čističem snímače a s funkcí živého náhledu na výklopném a otočném displeji je Olympus E-620.
Olympus E-620 je vybaven 4/3 obrazovým snímačem High-Speed Live MOS s rozlišením 12,3 milionu pixelů, který umožňuje živý náhled na displeji, je vybaven účinným ultrazvukovým protiprachovým filtrem – Supersonic Wave Filter a je součástí systému stabilizace obrazu –Supersonic Wave Drive (typ „Senzor-shift“), který eliminuje chvění fotoaparátu až o 4 EV stupně a nabízí tři provozní režimy stabilizace: vodorovně + svisle, jen svisle a jen vodorovně."

[http://img8.imageshack.us/img8/2609/olympuse6201.t  h.jpg]

Ja Vam muzu napsat muj nazor. Zrcadlovku Olympus bych nebral, pokud zrcadlovku, tak Canon nebo Nikon. Dale podle meho pro Vas neni zadnym resenim lehka zrcadlovka. Nutnost dokoupeni objektivu bude porad platna, at vam bude fotak vazit pul kila nebo pres kilo. Vetsi pocet objektivu je taky nutnost, opravdu nejde fotit zrcadlovkou a mit jeden objektiv. Verte tomu, ze zadnym sirokorozsahovym zoomem si poradne v interieru nezafotite. Budete muset pouzit blesk a pokud budete chtit samostatny blesk, pocitejte opet s cca 6-8t. kc za blesk. Pokud pouzijete vestaveny, tak falesne zrcacovky maji velice podobny vestaveny blesk jako levne zrcadlovky. Tudiz si opet nepomuzete.
Ceny techto levnejsich objektivu se pohybuji mezi 7-10t./kus. Budete muset mit minimalne 2, to je cca 15-20t. za objektivy plus 12-15t. za fotak, ktere budou plastove, budete je muset menit , budete muset tahat vetsi vahu. No cenove budete nekde 25-30t. a budete mit objektivy s horsi svetelnosti, nez kdyz koupite za polovicni cenu nejakou falesnou zrcadlovku a pro Vas je objektiv s dobrou svetelnosti nutnost. Vy potrebujete jednoznacne rychly cas, pro zachyceni tech mavajicih rukou. Nevim jak jste zdatna ve foceni, ale je nutne si uvedomit, ze potrebujete fotit s manualnim nastavenim a toto umoznuji uz i trosku lepsi kompakty. Na mavajici ruce urcite nepotrebujete casy kolem nekolika tisicin, tak rychle s nimi lide urcite nemavaji. Dale verte tomu, ze napriklad 1/1000 je porad 1/1000 at je to na zrcadlovce nebo na kompaktu. Nenapsala jste jak to fotite a exif na te fotce nemate. Pokud jste to fotila na automat, je to jasne, ze je to rozmazle. Nevim co mate za fotak, ale Vam v pohode staci fotak s relativne dobrou optikou, nekolikanasobnym zoomem, manualnim nastavenim, vestavenym bleskem a mate to vyreseno a nemusite s sebou tahat zrcadlovku s nekolika objektivy, ktere kdyz nestihnete predelat, tak Vam navic utece zaber. Musite se naucit fotit na manual a staci vam v pohode maly fotak. Nefotte na automat. Jinak se omlouvam, ze to pisu takto po lopate, ale fakt nevim, jak umite fotit.

Dale zadny univerzalni objektiv neexistuje aby z nej lezla relativne dobra kvalita fotek. Ani objektiv od Canonu 100-400mm(ktery je neporovnatleny s temi plastovymi siditky), ktery stoji skoro 40t. nema nejak vynikajici kvalitu fotek. Tak si predstavte, jak asi foti ty levne, ktere misto skla pouzivaji vetsinou nejake plasty a svetelnost maji vetsinou dost hroznou. Ale tady nejde o to, jak moc kvalitni fotky budete potrebovat (protoze vy asi top kvalitu nevyzadujete), tady jde o to, abyste vubec mohla ve spatnem svetle fotit a na to musite mit objektiv s nizkou svetelnosti. No a dal jsem tim chtel jen rict, ze zoomove objektivy nejsou prilis kvalitni, pokud maji vetsi rozsah anebo nestoji desitky tisic. Pokud se rozhodnete pro zrcadlovku, je to vase volba, ale predem Vam rikam, nikdy nekupujte levne objektivy, pokud nemate dostatek penez, protoze po case zjistite, ze Vam nestaci a budete je prodavat a kupovat lepsi a jen na tom vsem prodelate. Napriklad Canon ma relativne kvalitni sirokorozsahovy objektiv 28-300mm(po prepoctu je to stejne na Canonu 44mm a s tim v mistnosti taky moc fotit nejde), ale ten stoji kolem 70 tisic a vazi skoro 2 kila a to si myslim, ze byste urcite nosit nechtela. Navic
No a na zaver verte tomu, ze i clovek, ktery ma nejakou tu falesnou zrcadlovku a umi s tim fotit, s ni udela kolikrat mnohem lepsi fotky, nez jiny, co ma nejdrazsi techniku. Pokud neumite fotit na manual, tak se to stejne budete muset naucit a je jedno, jestli s pravou nebo falesnou zrcadlovkou, je to v podstate stejne. Navic ty levnejsi fotaky se hodne zlepsily a opravdu to umi velice slusne fotit.
Musite si predem stanovit, co budete fotit a kolik penez do toho vůbec chcete dat. Zrcadlovky jsou opravdu jen pro profiky nebo pro lidi, co focenim ziji, bavi je to a nevadi jim do toho cpat dalsí a dalsí peníze. Pro cloveka, ktery chce fotit zcela bezne veci, je to naprostym nesmyslem a tech duvodu je vic, nez ktere jsem napsal. Znam spoustu lidi, kteri se nechali zlakat zrcadlovkou a pripadali si vic jako profici, kdyz jim na krku visi fotak, co vazi s objektivem nekolik kg, ale ta neprakticnost je po nejake dobe rychle presvedcila, ze je nohem lepsi a pohodlnejsi koupit kvalitnejsi falesnou zrcadlovku a tech svych milacku se rychle zbavovali.

Tady je jiná fotka z jiného foťáku než má Beruška a též mázlé ruce. Tam exif je.

[http://img40.imageshack.us/img40/581/dscn1600l.th. jpg]

ImageDescription -
Make - NIKON
Model - E885
XResolution - 300
YResolution - 300
ResolutionUnit - Inch
Software - E885v1.2
DateTime - 0000:00:00 00:00:00
YCbCrPositioning - Co-Sited
ExifOffset - 344
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Auto
White Balance - Auto
DigitalZoomRatio - 0.00 x
FocalLengthIn35mmFilm - 52 mm
SceneCaptureType - Standard
GainControl - None
Contrast - Normal
Saturation - Normal
Sharpness - Normal
SubjectDistanceRange - Unknown
ExposureTime - 1/11.5 seconds
FNumber - 3.20
ExposureProgram - Normal program
ISOSpeedRatings - 100
ExifVersion - 0220
DateTimeOriginal - 0000:00:00 00:00:00
DateTimeDigitized - 0000:00:00 00:00:00
ComponentsConfiguration - YCbCr
CompressedBitsPerPixel - 4 (bits/pixel)
ExposureBiasValue - 0.00
MaxApertureValue - F 2.83
MeteringMode - Multi-segment
LightSource - Auto
Flash - Flash not fired, compulsory flash mode
FocalLength - 11.10 mm
UserComment -
FlashPixVersion - 0100
ColorSpace - sRGB
ExifImageWidth - 1536
ExifImageHeight - 2048
FileSource - DSC - Digital still camera
SceneType - A directly photographed image

Maker Note (Vendor): -
Data version - 1 (256)
ISO Setting - 0
Color Mode - COLOR
Image Quality - FINE
White Balance - AUTO
Image Sharpening - AUTO
Focus Mode - AF-C
Flash Setting -
Unknown - 8.83
ISO Selection - AUTO
Image Adjustment - AUTO
Auxiliary Lens - OFF
Manual Focus Distance - 0.00/0.00
Digital Zoom - 1.00 x
AF Focus Position - Center
Scene Mode -
Saturation Adjustment - 0
Noise Reduction - OFF
Thumbnail IFD offset - 642

Thumbnail: -
Compression - 6 (JPG)
XResolution - 300
YResolution - 300
ResolutionUnit - Inch
JpegIFOffset - 1692
JpegIFByteCount - 4071

Dalším problémem je clona 3,2... Kombinace clony a času 1/15 (cca) je vražedná. Nezbyde než vyšroubovat ISO vzhůru, čímž vznikne nepoužitelný snímek.
Řešením pro tyto situace je zrcadlovka a blesk, ne nějaký malý, ale velký se směrným číslem 40+. Jinak to je normálně nefotitelné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru