Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Srovnání mobilních procesorů Pentium M 1,86 GHz a Core 2 Solo ULV SU3500 1,4 GHz

Dobrý den,

v současnosti mám notebook IBM Thinkpad T43, procesor Pentium M 1,86 GHz, 2GB RAM, 250 GB IDE disk 5400 otáček.

Procesor mým potřebám v podstatě vyhovuje, málokdy zátěž přesahuje 90 %, normálně je tak mezi 20 - 40 %. Používám jej zejména na prohlížení internetu, programování v php, občas editaci nějakých wav souborů s následnou kompresí do mp3. Co mi dost vadí, je dost pomalý disk (bohužel potřebuju tuto kapacitu, a IDE disky 7200 otáček v těchto kapacitách nejsou), disk furt hrabe a mám dojem, že to je to úzké hrdlo celkového výkonu.

Chci notebook nový, zajímalo by mne, jak by mi s tímto uživatelským profilem mohl vyhovovat třeba ten nový Acer Timeline s procesorem Core 2 Solo ULV SU3500 1,4 GHz. Notebook má už SATA disk. Také mne zaujala velká výdrž baterky.

Zejména mne tedy zajímá srovnání těch dvou procesorů a také IDE PATA disk versus SATA disk.

Předem díky za tipy.

Předmět Autor Datum
IBM Thinkpad by som za Acer nemenil ani pod hrozbou popravy k tomu procesoru - ULV su stavane na ni…
Michal2 26.06.2009 16:53
Michal2
ULV znamena len ultra low voltage, tym sa neznizuje vykon. 1.4GHz je ale dost malo. Na vyssieuvedene…
MM.. 26.06.2009 16:57
MM..
děkuji za odpověď špatně jsem se vyjádřil, ten disk nehrabe, ale při určitých činnostech spíš konst…
Ladislav_Malek 26.06.2009 18:11
Ladislav_Malek
Jasne ze konstantne jede, kazdy disk pri tych operaciach "pojede". Moze ist samozrejme trochu rychle…
MM.. 26.06.2009 18:24
MM..
Inac na Ultimate Boot CD su utility od vsetkych vyrobcov diskov a pozrel by som si v prislusnej util…
MM.. 26.06.2009 18:31
MM..
disk nehrabe, ale při určitých činnostech spíš konstantně jede, Nemáš príliš usilovný antivir ? Zku… poslední
Joseph 26.06.2009 23:43
Joseph

ULV znamena len ultra low voltage, tym sa neznizuje vykon.
1.4GHz je ale dost malo. Na vyssieuvedene veci by asi ten CPU aj stacil, ale Acer by som si ani ja do domu netahal ani zadarmo.
To dotazovatel: "zrovnanie" je nezmysel. Kazdy CPU sa sprava inac v inych situaciach (v niektorych situaciach sa prejavi viac cache + novsia architektura, a v niektorych pripadoch sa prejavi vyssia frekvencia) takze zrovnavat to nejakymi percentami je nezmysel.

P.S. a ked vkuse hrabe disk, tak je niekde nieco zle. Vir alebo nejaky dementny antivir, defrag, dementne Windows hladanie vpravo dole, alebo iny superznefunkcnovacspomalovac apod.

děkuji za odpověď

špatně jsem se vyjádřil, ten disk nehrabe, ale při určitých činnostech spíš konstantně jede, třeba při otevírání pošty, nebo při tom zpracovávání velkých wavů při normalizaci a podobně. myslím, že tam nic zásadně špatně není, prostě už jenom zastaralá technologie

Jasne ze konstantne jede, kazdy disk pri tych operaciach "pojede". Moze ist samozrejme trochu rychlejsie ak je disk rychlejsi, moze trochu pomoct defragmentacia a hlavne odinstalovanie dementnych antivirov (tie spomaluju vsetko asi tak na 10tinu normalnej rychlosti, ked su blbo nastavene, zdravim nasho firemneho admina a skvely 5 minutovy boot Win :).

Inac na Ultimate Boot CD su utility od vsetkych vyrobcov diskov a pozrel by som si v prislusnej utilite (podla vyrobcu tvojho disku) nastavenie AAM (Automatic acoustic management). Ked je disk nastaveny na Quiet (tiche) tak pohyb hlavicky disku trva velmi dlho (meral som to na jednom samsungu a quiet bolo 2-3x pomalsie ako disabled). Takze tym mozes dost zrychlit disk, ak bol nastaveny na tichy mod, vypnutim. Zvycajne je ale AAM pri predaji disku vypnute, ale pozrel by som si to.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru