Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolísání proudu ........

Dobrý den všem,
mám problém ohledně kolísání proudu v domácnosti.Nově sestavené PC jde již podruhé (během týdne) na reklamaci ohledně funkčnosti.Před týdnem mi zapojili internet a bylo mi řečeno že mi kolísá proud - dost.Koupil jsem nějakou přepětovou ochranu (za 300kč),ale nejspíše je k ničemu,včera PC opět zlobilo - naskočí modré pruhy přes monitor,poté bílé a PC se vypne.Jde nastartovat až po nějaké době.Múže být chyba třeba ve zdroji,i když při první reklamaci byla vyměněna základní deska a vše bylo O.K..Tedy na jeden týden :-(.P.S. zdroj je Eurocase (ne moc chválené).
Našel by někdo radu?Předem moc děkuji.

Předmět Autor Datum
Pokud vám kolísá proud, tak vám přepěťová ochrana pomůže jen napůl - totiž proti přepětí. Ale proti…
Kurt 01.08.2009 12:44
Kurt
Asi spíš kolísá napětí. To nevyřeší přepěťová ochrana, ale UPS. Možná by stačilo zkontrolovat stávaj…
karel 01.08.2009 12:44
karel
Zkusím vyměnit zásuvku,snad to pomůže.Ještě jeden dodatek,rozvody elektřiny jsou zde velmi staré,kup…
Michal Nový 01.08.2009 13:13
Michal Nový
no pokial to robi az taketo prasaciny, tak sa nemas comu divit. bud rad ze si este nevyhorel a vsetk…
shiro 01.08.2009 13:18
shiro
Ak by bol problém s kvalitou samotnej elektroinštalácie /vyhriate vodiče pod skrutkami, prechodové o…
Joseph 01.08.2009 13:22
Joseph
Místo výměny zásuvky bych doporučoval kompletní revizi elektroinstalace a případnou nápravu chyb. Sa…
touchwood 01.08.2009 13:38
touchwood
a bylo mi řečeno že mi kolísá proud - dost nejspíš uvolněné šrouby v kulatých krabicích ve zdi, a v…
lední brtník 01.08.2009 14:42
lední brtník
Dobrý den,podobný problém mívaly staré televizory,používaly se k tomu stabilizátory siťového napětí,…
Lubomír 01.08.2009 15:55
Lubomír
Naozaj muzeálny kus, presytené železo, mrhanie energiou. Dnes by boli zbytočné, Impulzným zdrojom ne… poslední
Joseph 01.08.2009 16:17
Joseph

Pokud vám kolísá proud, tak vám přepěťová ochrana pomůže jen napůl - totiž proti přepětí. Ale proti podpětí vám pomůže jen záložní zdroj. Mimoto by samozřejmě nebylo od věci řešit problém s dodavatelem el. energie (existují nějaké normy a ty on musí dodržovat).

Asi spíš kolísá napětí. To nevyřeší přepěťová ochrana, ale UPS. Možná by stačilo zkontrolovat stávající vedení, dotažení šroubků v zásuvkách, zda není přes stejný jistič/pojistku připojen další spotřebič s vysokým odběrem atd.

Zkusím vyměnit zásuvku,snad to pomůže.Ještě jeden dodatek,rozvody elektřiny jsou zde velmi staré,kupř. dojde k zapojení žehličky a vypadne jistič.Jestli by toto vedlo k zajištění závady netuším :-(.

Ak by bol problém s kvalitou samotnej elektroinštalácie /vyhriate vodiče pod skrutkami, prechodové odpory a iskrenie/. Spoľahlivo by to počul na akomkoľvek audio zariadení, samozrejme aj na repro k PC.
Počuješ občas vo zvuku nejaké " sršanie ". Ak máš niekde staré tranzistorové rádio s rozsahom AM, vylaď ho na dlhých alebo stredných vlnách mimo akúkoľvek stanicu a ak niekde iskrí je to počuť, celkom presne sá dá vyhladať aj miesto iskrenia, ak je napr, pod omietkou.

Místo výměny zásuvky bych doporučoval kompletní revizi elektroinstalace a případnou nápravu chyb. Samozřejmě elektrotiechnikem, který na to má "razítko", protože pokud bys třeba vyhořel (což při současném stavu elektroinstalace je velmi pravděpodobné), tak ti pojišťovna taky nemusí nic vyplatit, pokud se přijde na to, že elektroinstalace byla v nevyhovujícím stavu a rovněž i příčinou požáru.

Dobrý den,podobný problém mívaly staré televizory,používaly se k tomu stabilizátory siťového napětí,možná to i někde doma mám,plechová bedýnka a dvě trafíčka,výrobce Křižík,muzejní kousek:-).Ale tyto stabilizátory se budou někde používat i dnes,jen ta konstrukce bude na jiné úrovni.

Naozaj muzeálny kus, presytené železo, mrhanie energiou. Dnes by boli zbytočné, Impulzným zdrojom nerobí problém fungovať od cca 160-170 V do 260 V, čo nezvládnu sú nárazy a poklesy napätia, pri zlej inštalácii sa určite vyskytujú.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru