Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Podezřele vysoký úbytek na FET tranzistorech

Zdravím přátelé,
doteď jsem si myslel, že princip spínání pomocí MOSFET tranzistorů již znám, ale nyní tu bojuju s něčím, co opravdu nechápu. Nicméně jsem jen laik, takže bych chtěl poprosit o radu všechny zkušenější.

Mám schéma podle obrázku níže.

Do rezistorů R18 a R19 přichází logická "1 0" nebo "0 1" o úrovni 5V. FETy byly zapojeny tak, aby těmito signály ovládaly svorky MOTOR1 a MOTOR2, konkrétně tedy polaritu napětí na těchto svorkách. V konečném efektu tam měl být připojen stejnosměrný motor, pro oživování tam ale mám rezistor 33R/20W, paralelně s dvoubarevnou bipolární diodou s 1k5 předřadným odpůrkem, ať vidím, kterým směrem se motor bude točit.

Problém: na FETech je příliš velký úbytek, nekoresponduje vůbec s katalogovými údaji. Příklad: Pokud do "silové" svorky pustím 20V, na svorkách MOTOR naměřím 16V. A MOSFET tranzistory, které jsou zrovna v akci, samozřejmě hřejí.

Bipolární tranzistory se chovají korektně, v sepnutém stavu je Uce = 0,45V.

Zařízení by šlo udělat i jednoduššeji, ale chci jej využít i v jiné aplikaci, kde T9 a T10 budou napájeny různými napětími.

Uvedené MOSFETy jsou vždy komplementární dvojička v jednom pouzdře a spínají v pohodě už při 3V na Gate. Datasheet: http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/ir f7343.pdf. Odpor v sepnutém stavu by měl být mnohem nižší, než je v reálu.

Za jakékoliv tipy děkuji.

http://pc.poradna.net/file/view/1678-eagle-png

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny