Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fan na CPU netočí, ale občas mě točí

Ahojte!

Tak jsem si koupil moc dobrý heatpipe chladič na CPU (AMD Athlon 64 X2 5200+ Brisbane). Je tak dobrý, že se fan na něm po většinu času ani nepohne. To by asi sám o sobě problém nebyl. Potíž je v tom, že vždy po studeném startu na mě PC zařve: "CPU fan error" a chce stisknout F1. To vlastně také není problém - v BIOSu tahle otravná věc jde vypnout. Nicméně stisknu F1 a PC se rozjede. Fan na CPU netočí. Teplota se dle Core Temp drží kolem 40 °C. Zatížím tedy CPU Orthosem a hle, fan se roztočí na nějakých 800 - 1000 RPM a drží teplotu jader do 50 °C. Test asi po 20 minutách uspokojen ukončím a CPU fan se zastaví. JENŽE...
Jenže PC se po několika minutách až hodinách po testu, při běžné práci či zábavě, prostě sekne a já ho musím natvrdo restartovat. Podotýkám že teploty jsou stále v normálu (+-40 °c)Po restartu už se CPU fan roztočí asi na 1200 RPM a točí pak už nepřetržitě. PC je stabilní a nezamrzá. Jednou se mi PC dokonce normálně sám od sebe vypnul.
Takže nyní, když chci mít klid, musím PC po startu ještě jednou restartovat, aby se CPU fan točil a já měl jistotu, že mi právě v tu nejméně vhodnou dobu nezamrzne. Nevíte někdo prosím, proč mi to ta věc dělá? Fan má čtyřpinový molex a v BIOSu mám nastaven Q-fan na silent a povoleny šetřící funkce CPU. OS mám Win XP Home, Zdroj 450 W od Fortronu, zbytek sestavy asi není relevantní.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hm, tak jsem zjistil, že pokud mám při studeném startu v bytě víc než 14 °C, chyba se neobjeví ani p… poslední
Jeníček 25.10.2009 17:23
Jeníček

Hm, tak jsem zjistil, že pokud mám při studeném startu v bytě víc než 14 °C, chyba se neobjeví ani při silent modu. Tohle vážně vypadá (možná se pletu; v tom případě mě opravte), že to nezvládá BIOS.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru