Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno K čemu jsou vícejádrové procesory?

Když si dáš ctrl-ald-delete spustí se správce zařízení, pak dáš procesy a uvidíš kolik procesů se střídá na jádrech. Naprostá většina z nich potřebuje jen minimum procesorového času. Dvoujádro výrazně zrychlí odezvu systému protože ty procesy rozhazuje podle vytížení obou jader mezi dvě jádra. Ideálně na jednom jádru "běží hra"* která jej vytěžuje na 100procent a zbytek drobných procesů se střídá na druhém.

Může se ale stát, že správce úloh "je zblblej" větším počtem jader a "danou hru"* přehodí několikrát na jiné volné jádro, to přepínání samozřejmě stojí nějaký čas a výkon může být nižší než při použití jednojádra.

Mám 4jádrovej core-i7 a se zaplým hyperthreadingem vidím 8jader. Přemýšlím že hyperthreading zkusím vypnout a měřit jak se to projeví na výkonu, možná bude vyšší.

Osobně si myslím, že Windows XP nemá tak vypilovaný správce úloh a s 4 jádrem se tehdy prostě nepočítalo. Na tom teoretickém 48jádru si to nedovedu představit:-)

U vícejádrového procesoru je potřeba si uvědomit, že procesor má sice víc jader ale je to pořád jeden procesor který komunikuje "s venkem" po stejné sběrnici což samozřejmě taky může zdržovat. Ten 48 jádrovej bude asi nějaká speciálka.

* zjednodušeno,správně proces dané hry. Detailněji na http://digitalne.centrum.cz/procesy-vlakna-a-proce ss-monitor/

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny