Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno GA-8I945P Pro a IDE disky

Prosím někoho o radu co s nastavením této desky. Už s ní zápasím asi 10 dní a bez úspěchu.Potřebuju aby chodila jen s ide disky.Na prvním ide mám CD, na ide2 systémový disk jako single.Win XP jsem nainstaloval bez problémů, ale neumím připojit druhý disk jako datový.Dávám ho na IDE3 také somotný jako single.
Jediná kombinace která se trochu povedla je
SATA RAID Disabled
On chip SATA mode Enhanced
Giga raid ATA
Potom systém disk najde, je vidět i ve správci disků, ale stále mi to nabízí jen převod na dynamický disk a nikde jinde v systému není vidět (průzkumník, můj počítač a.t.d)
Už jsem zkoušel i různá nastavení RAIDu ale bez úspěchu. V manuálu je že raid mám přepnout na NORMAL a pak že je to standardní ATA řadič, ale ten tam žádný není, naopak je tam možnost ATA, ale tam jsem taky neuspěl.Viděl jsem že je na internetu dost dotazů na nastavení této desky, ale ani tam jsem žádnou radu nenašel. V zoufalství jsem zkusil i na jednu kšandu dát oba jako master a slave, ale to se zhroutí úplně a hlásí chybu čtení disku a systén nenajede.
Pokud může někdo napsat nastavení biosu tak aby to chodilo (bez raidu i bez sata) aspoň na dva disky budu zauzlovaný. Jinak si už asi hodím mašli. Díky

Předmět Autor Datum
IDE1 a IDE2 jsou standardni ATA, IDE3 je RAID. Tudiz by podle me bylo nejlepsi, kdyby jsi na IDE1 d…
Redmarx neprihlaseny 08.03.2006 13:55
Redmarx neprihlaseny
Bohužel to tak není. Standardní je jenom IDE1 na kterém podle manuálu má být jen mechanika CD a IDE2…
mirek 08.03.2006 14:20
mirek
Tak sorry. A co dat na IDE1 systemovy disk - master a CD jako slave a na IDE2 dat datovy disk ? Ja…
Redmarx neprihlaseny 08.03.2006 14:28
Redmarx neprihlaseny
sorry to taky nejde. Ze zoufalství jsem zkusil i ten funkční systémový přepnout jako master a přidat…
mirek 08.03.2006 14:56
mirek
Skus pozrieť prioritu bootovania. Možno kompl nevie z ktorého disku to má nabootovať, keď sú tam zap…
flanker 08.03.2006 18:16
flanker
Bootování je nastavené na správný disk.Teď jsem ještě zkusil to, že když to ten disk najde, tak jsem…
mirek 08.03.2006 18:28
mirek
Možno ešte zistíš, že iný ATA disk ti nebude robiť problém. Moja doska(MSI KT 4VL) zase pre zmenu ne…
flanker 08.03.2006 20:28
flanker
Kup si 80žilový metrový kabel /předtím to můžeš vyzkoušet s krátkým/ a propoj systémový ide a cdromk…
MM_tank 08.03.2006 20:49
MM_tank
Díky za rady. Taky to zkusím, ale myslím že taky neuspěju. To bylo první co jsem myslel že udělám. D…
mirek 08.03.2006 21:06
mirek
Tak konečně jedna radostná zpráva. Po dalších neůspěšných pokusech jsem se nakonec odhodlal připojit…
mirek 08.03.2006 23:49
mirek
Tak všechno je úplně jinak. Koupil jsem nový disk a dopadlo to tak jak jsem nechtěl. Disk to vidí, s…
mirek 16.03.2006 17:03
mirek
Tak abych uzavřel tuto otázku. Po laborování, které trvalo asi tři týdny jsem šel bord reklamovat a… poslední
mirek 28.03.2006 16:11
mirek

Bohužel to tak není. Standardní je jenom IDE1 na kterém podle manuálu má být jen mechanika CD a IDE2 a 3 je raid na kterém má být systémový disk.
Samozřejmě než jsem si to přečetl tak jsem se taky snažil rozchodit to opačně, ale smůla.
Taky jsem se řídil heslem že když selžou všechny pokusy je nejlepší si přečíst návod, ale ani to mi nepomohlo.I tak dík Mirek

Tak sorry.

A co dat na IDE1 systemovy disk - master a CD jako slave a na IDE2 dat datovy disk ?

Ja pouzivam vetsinou Serial ATA disky, ale zrovna ted u desky od Asusu i955X (bohuzel Gigabyte nemeli) jsem na IDE1 nechal pripojit systemovy disk a DVD a na Serial ATA je RAID.

sorry to taky nejde. Ze zoufalství jsem zkusil i ten funkční systémový přepnout jako master a přidat k němu jako slave ten datový a to skončilo hláškou "chyba čtení disku" a byl konec. Budu muset asi sklopit uši a jít k nějakým odborníkům. Hi.U starého ASUSU jsem mět taky raid, ale ještě 2 normální ide kanály a tam nebyl problém.Žádné ovladače na začátku instalace a bylo přístupných všech osm ide zařízení.Tady je to ale nějak zapeklité.

Bootování je nastavené na správný disk.Teď jsem ještě zkusil to, že když to ten disk najde, tak jsem ho nechal ve správci disků inicializovat, to nabídlo vytvořit oddíl, to jsem taky potvrdil a hned následovalo formátování. To jsem nechal a skončilo to hláškou že formátování se nezdařilo.To byl jen pokus, protože abych formátoval disk s daty to je trochu mimo. Ještě mi napadá, jestli není problém v tom, že to zkouším na disku WD 6,4 Gb.Možná že už to takovéhle disky nechce. I to se mi ale nezdá.Jdu dál laborovat do úplného dolaborování. Díky

Kup si 80žilový metrový kabel /předtím to můžeš vyzkoušet s krátkým/ a propoj systémový ide a cdromku tím kabelem -bude muset být asi proto delší a připoj k IDE1. Po nahrání ovladačů k raidu připoj druhý disk s daty k tomu IDE2. Modrý konektor je do desky, uprostřewd musí být cdromka nastavená jako slave a hdd na nemodrém konci je master. Rozhodně se nesnaž používat jumpery cable select /např. na seagate defaut nastavení/
IDE2 a 3 jsou řešený přídavným raid řadičem který cdromky prostě nemusí.

Díky za rady. Taky to zkusím, ale myslím že taky neuspěju. To bylo první co jsem myslel že udělám. Dát systém a CD na IDE1 a data na IDE2. Po začátku instalace modrá smrt. V manuálu jsem se pak dočetl, že je to normální a že na IDE1 musí být jen CD mechaniky. Myslím že jsem šlápnul vedle a měl zůstat u ASUSe.Bohužel jsem chtěl bord s 1394 portem a tam zas tak velký výběr pro P4 není.

Tak konečně jedna radostná zpráva. Po dalších neůspěšných pokusech jsem se nakonec odhodlal připojit jiný disk i s daty, se kterými jsem se částečně loučil. Dal jsem tam WD400BB a on se přihlásil úplně v pohodě a všechno funguje tak jak má. To byla asi ta správná rada. Díky Flangerovi.Nevím sice proč, když ten druhý disk je také vpořádku, ale je to tak.Takže jsem si vyzkoušel několik desítek, nebo možná stovky nastavení biosu abych zjistil jak je to jednoduché. Doufám že to nezakřiknu. Teď jdu chrnět a zítra to důkladně otestuju a pak snad budu moci poradit i těm ostatním nešťastníkům které jsem tu na internetu našel se stejnými problémy s tímto bordem.

Tak všechno je úplně jinak. Koupil jsem nový disk a dopadlo to tak jak jsem nechtěl. Disk to vidí, správce úložiště taky, vytvoří oddíl a začne formátovat. Když dojde formátování na 100% tak oznámí, že "systém windows nemohl dokončit formátování" , nebo "operace formátování se nezdařila". Takže moje domněnka, že to už nechce staré malé disky byla mimo a jsem zase tam kde jsem byl. Pokračování až na něco přijdu.

Tak abych uzavřel tuto otázku.
Po laborování, které trvalo asi tři týdny jsem šel bord reklamovat a reklamace dopadla úspěšně. Dnes jsem přivezl nový a všechno se chová tak jak má. Do poslední chvíle jsem hledal chybu u sebe a nevěřil tomu, že co je nové a snad značkové nebude OK. Jen doufám, že neobjevím něco dalšího až všechno otestuju. Mějte se všichni fajn a závadám zmar. Mirek

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru