Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mŕtvy PC?

Ahoj.
Potreboval by som pomôcť s počítačom, s ktorým mám vážne problémy. Raz za čas na ňom spustím potrebné programy pre základnú údržbu a tak som spravil aj dnes. Najprv som vyčistil dočasné súbory z prehliadačov cez CCleaner. Následne, po dokončení som spustil defragmentáciu disku. Počas nej nastal problém - počítač sa nesmierne spomalil, stav defragmentácie ostával na 25% a nehýbalo sa to, v pravidelných, asi sekundových, intervaloch bol počuť klasický zvuk ako pri čítaní z HDD. Svietila oranžová kontrolka, informujúca o čítaní z disku. Defragmentáciu nešlo pozastaviť, ani ukončiť, počítač prestal reagovať, kurzor myši sa zmenil na presýpacie hodiny, nebolo možné spustiť správcu zariadení, ani PC reštartovať. Počítač som teda reštartoval natvrdo, no spustiť sa nechcel - ukázala sa obrazovka s logom MB, začal sa načítavať Windows, no opäť nasledoval iba pravidelný, cyklický zvuk čítania z disku. Po odpojení od energie a zapojení o niekoľko hodín sa to opakovalo, skrinku Pc som teda otvoril, prefúkol, vybral a založil RAM, no po tomto sa už Windows ani nezačne načítavať, monitor je čierny, akoby PC neposielal žiaden obraz. Všimol som si tiež, že ventilátor zdroja sa krúti akosi pomaly, ten na CPU vyzerá byť v poriadku.
HW a SW zloženie: CPU AMD Athlon64 2800+ (1,8 GHz), RAM DDR 512 MB, HDD Seagate 180 GB, VGA ATI Radeon 9550, OEM WinXP HE SP3 (legal), Avast Antivirus, Sunbelt Kerio Personal FW.
Vie mi niekto poradiť, pomôcť? Vopred ďakujem.

Předmět Autor Datum
Najprv ti asi zdochol disk. (Ale naco robis zbytocne defragmentacie a spustas CCleaner ZNEFUNKCNOVAC…
MM.. 22.03.2010 17:25
MM..
vyčistil dočasné súbory z prehliadačov Jen mazal tempy, ne registry.
Prasak 22.03.2010 17:26
Prasak
Docasne subory sa cistia V NASTAVENIACH PREHLIADACA. Pretoze len ten krepy prehliadac vie jak si ma…
MM.. 22.03.2010 17:29
MM..
Počítač nebol vôbec zaťažený, nemal dôvod na prehrievanie. K údržbe som sa vyjadril vyššie, nerobil…
jt 22.03.2010 18:11
jt
KTO odporuca? 9 z 10 zubnych lekarov? CCleaner odporuca len magor. Docasne subory si mozes mazat aj…
MM.. 22.03.2010 18:19
MM..
Zatiaľ som s tým problém nemal skôr naopak. Kým som CCleaner nepoužíval, po dlhšom čase sa mi spomal…
jt 22.03.2010 18:35
jt
Ja mam Windows X rokov a ide stejne rychlo ako ked bol cerstvo nainstalovany :) Cim to asi bude :) (…
MM.. 22.03.2010 18:50
MM..
Prepáč, ale ja som nikdy nemal nainštalovaný žiaden toolbar, než ten vo FF, žiaden mallware a vždy a…
j.t 23.03.2010 19:07
j.t
Idem na to. Všetko poodpájam a prípadne to povysávam, mám násadu na jemnú elektroniku. Nemám k dispo…
jt 22.03.2010 18:09
jt
Defragmentacia pomaha tak k spomaleniu, ak to pouklada subory v debilnom poradi (co defrag z Win rob…
MM.. 22.03.2010 18:14
MM..
Skúsil som všetko odpojiť a opätovne pripojiť, PC už zobrazuje obraz, no opäť to dôjde len k obrazov…
jt 22.03.2010 18:39
jt
a k tomu Jumper Clear CMOS - schému k MB som nedostal iba OEM CD s ovládačmi
jt 22.03.2010 18:39
jt
OMG navod k doske je na strankach vyrobcu zakl.dosky. Jaku mas zakl.dosku mas napisane na zakl.doske…
MM.. 22.03.2010 18:46
MM..
Prepojok som našiel viac, ak ide o tú, ktorá je označená "CL RTC" (podľa toho, čo som pozeral návod)…
jt 22.03.2010 19:17
jt
Ano myslel som disk a mechaniku, nepotrebne karty, atd. aby sa to vobec zaplo. Ked sa to uz zaplo (n…
MM.. 22.03.2010 18:44
MM..
cvakaním som myslel ten zvuk čítania z disku, také to praskanie, neviem to inak pomenovať. Vydáva to…
jt 22.03.2010 19:18
jt
Je to zrejme tvoja prvá skúsenosť s diskom ktorý "cvaká". Čo ti poradiť ? Videl si už rozobraný har…
Joseph 22.03.2010 19:59
Joseph
Ale prosimta nebalamut ho este ta nahodou posluchne :) Je mozne ze sa budu dat zachranit data, aspon…
MM.. 22.03.2010 20:05
MM..
Pri zapnutí PC mu disk nerozpozná, neprejde selftestom. To je koniec disku. Z opisu okolností za aký…
Joseph 22.03.2010 20:21
Joseph
Dobre teda, ešte prípadne posledný zúfalý pokus dostať sa k dátam. Pár ľudí radí: Zabaliť disk vzduc…
Joseph 22.03.2010 20:30
Joseph
Prosimta co vypisujes ze nedetekuje v BIOSe, ked napisal v dotaze (aj potom) ze začal sa načítavať W…
MM.. 22.03.2010 21:39
MM..
To ano, čítal som že to má čierne...Tak OK. Tak potom čo riešiť. Ak disk žije na Live CD a zalohova…
Joseph 22.03.2010 21:54
Joseph
Obom sa vám ospravelňujem za neskorú reakciu, no nemal som prístup k internetu. Počítač som zveril o… poslední
j.t 23.03.2010 19:16
j.t

Najprv ti asi zdochol disk. (Ale naco robis zbytocne defragmentacie a spustas CCleaner ZNEFUNKCNOVAC ked vsetko funguje to fakt nechapem), a potom si tym fukanim asi odpalil aj nieco ine (alebo si odfukol jumper clear CMOS, alebo si povytiahol nejaky konektor :).
V prvom rade odpoj vsetko nepotrebne (disky atd) a skontroluj zapojenie napajacich kablov a jumper clear CMOS, a dotlac vsetky kable a nechaj len jednu RAM a dotlacit.
Mozes skusit aj iny zdroj. Ventilator v zdroji sa toci pomaly ked je zdroj studeny, tym by som sa nezaoberal.

Docasne subory sa cistia V NASTAVENIACH PREHLIADACA. Pretoze len ten krepy prehliadac vie jak si ma cleanovat databazu, ccleaner to nevie. Netvrdim ze to sposobi problem, ale naco zbytocne provokovat polofunkcny IE rozdrbavanim mu databazy?).

A tym defragom asi tak nieco prehrial ze az zdochlo.

Z dotazu:

potrebné programy pre základnú údržbu

to su NEpotrebne programy a zakladna udrzba PC je: NESAHAT NA TO ked to funguje.

KTO odporuca? 9 z 10 zubnych lekarov? CCleaner odporuca len magor. Docasne subory si mozes mazat aj v pravy klik na C: - vlastnosti/nastroje/vycistenie disku (zavisi od Win kde to je).

P.S. a defragmentacia je abnormalne zatazenie disku (aj ked disk by to mal vydrzat ale evidentne uz bol nacaty, alebo nieco ine bolo nacate)

Prepáč, ale ja som nikdy nemal nainštalovaný žiaden toolbar, než ten vo FF, žiaden mallware a vždy aktualizovaný LEGÁLNY OS, AV a FW. Mal som raz problém s jedným vírusom, no s pomocou som ho odstránil. Cez FW si stále spravujem napríklad programy, spúšťané pri zapínaní PC, deaktivoval som tie, ktoré bežne nepotrebujem (program na ovládanie webkamery, virtálnu CD mechaniku a pod.). Počítač mi spomaľovalo to, že sa mi obmieňali súbory na disku, rozhadzovalo sa to a čítanie trvalo dlhšie.

Idem na to. Všetko poodpájam a prípadne to povysávam, mám násadu na jemnú elektroniku. Nemám k dispozícii ďalší disk čiže to či odišiel práve on, zistím až zajtra. Píšeš, že som "odfúkol jumper clear CMOS", tomuto nerozumiem, čo to je?

Ad. CCleaner - s registrami som nerobil nič, len som vymazal všetky dočasné súbory vo všetkých prehliadačoch, predtým som spustil analýzu. Po niekoľkých týždňoch totiž cítiť spomalenie browsera, takto som uvoľnil niekoľko sto MB. Defragmentácia zbytočná nie je, keďže si sťahujem a neskôr mažem súbory, disk je z toho dosť rozhádzaný, defragmentácia pomáha k zrýchleniu pri čítaní súborov.

Defragmentacia pomaha tak k spomaleniu, ak to pouklada subory v debilnom poradi (co defrag z Win robi samozrejme blbo jak furt).

Jumper Clear CMOS mas nakresleny v navode k zakl.doske (musi tam byt, a v spravnej polohe)
Vysavac sa zasadne na vnutro PC nepouziva, ptz elektrostatika vysavaca je sakra velka a moze odpalit elektroniku pri dotyku. Uz tam prosimta nic nevysavaj, pokazene je to uz dost :-)
Poodpajat vsetko nepotrebne a skontrolovat napajanie ci je zastrcene vsetko co ma byt zastrcene (dodatocne napajanie do dosky, a do grafiky). RAM znova vyber a strc tam len jednu. P.S. Skusil by som aj iny zdroj (pozicat si z ineho PC na hodinu)

Skúsil som všetko odpojiť a opätovne pripojiť, PC už zobrazuje obraz, no opäť to dôjde len k obrazovke s logom MB a Windows-u s bežiac im pásikom, no systém sa nenačíta (opäť pravidelné "preskakovanie" pri čítaní). RAM mám iba jednu.

Odpojiť všetko nepotrebné = mechaniky? Nič iné odpojiť nemôžem (jeden disk, jedna RAM, CPU aj VGA), všetky periférne zariadenia som samozrejme odpojil ihneď.

OMG navod k doske je na strankach vyrobcu zakl.dosky. Jaku mas zakl.dosku mas napisane na zakl.doske, niekde pri okraji, alebo v strede, alebo na fakture, atd.

Prip. hladas prepojku u ktorej je napis Clear CMOS, snad na tej doske tych prepojok nemas vela (az jednu :). Ked tam prepojka je tak ju nechaj tam kde je (islo len o to ci si ju nevysal, ked PC ide bez nejakych ERROR hlasok BIOSu tak tam prepojka je, a zabudni na to, uz nic nehladaj)

Prepojok som našiel viac, ak ide o tú, ktorá je označená "CL RTC" (podľa toho, čo som pozeral návod), tak tá je zapojená. Problém ale nastal v tom, že teraz sa C už nezapína, len sa rozsvieti LED-ka v rohu MB. počítač som zvnútra nevysával vôbec.

Ano myslel som disk a mechaniku, nepotrebne karty, atd. aby sa to vobec zaplo. Ked sa to uz zaplo (neviem co si s tym urobil ze sa zaplo), tak uz nemusis odpajat nic.

Teraz ked cvaka disk (neviem co myslis "preskakovanim") tak je pravdepodobne uz vadny disk (ma vadne miesta), alebo zdroj ma problem s napatim, mozes skusit na zaciatok do disku iny konektor zo zdroja, a bude treba otestovat disk, napr. utilitou od vyrobcu disku (stiahnut si ultimate boot CD, napalit z obrazu, nabootovat z toho CD, tam su utility vsetkych vyrobcov, a volis spravnu podla vyrobcu disku (seagate ma seatools), a v nej das otestovat disk (pozor nedavaj test ktory maze vsetky data, pise to tam s vykricnikmi ak to taky test chce robit :), ked najde vadne sektory tak je disk v haji a kupit novy alebo reklamovat).

Mozes aj skusit len tak zo srandy nabootovat z instalacky Win do konzoly pre zotavenie, a spustit chkdsk C:. Vadny disk to ale neopravi, maximalne tak chyby filesystemu.

Mozes skusit mackat pred logom Win klavesu F8, a skusit nudzovy rezim. Potom mozes chkdsk C: aj v nudzaku.

Je to zrejme tvoja prvá skúsenosť s diskom ktorý "cvaká".

Čo ti poradiť ? Videl si už rozobraný hard disk ? Ak nie, ten tvoj je vhodný práve na to, aby si si urobil exkurziu do jeho útrob. Potrebuješ k tomu skrutkovač Torx č.8 na skrutky po obvode a Torx č.6 na skrutky pod nálepkami. Možno na tvojom disku sú použité mierne odlišné velkosti. Ako na to, odlep pásku po obvode, odstráň samolepky, vyskrutkuj cca 6, občas 8, skrutiek z horného veka, odober horný kryt, pripoj disk k napájaniu a pozeraj sa.

Na nič iné tvoj disk sa už použiť nedá.

Ale prosimta nebalamut ho este ta nahodou posluchne :)
Je mozne ze sa budu dat zachranit data, aspon nejake, ak ich nema zalohovane, a moze to byt aj problem zdroja napriklad a disk je OK. Hlavne ked mu to raz ide a raz nejde to moze byt zdroj (mam z toho chaos co pise raz ze mu to nejde raz ze mu to ide nechapem co vlastne teraz ci sa mu to zapne alebo nie, a co s tym robil ze sa mu to zaplo).
Zislo by sa aj skusit disk v inom PC a tam skusit pozret ci ide z neho citat, a ci ide z neho citat vsetko (ak zacne aj tam cvakat tak ma vadne miesto, ale data mimo vadneho meista sa daju zachranit - vykopirovat)
Prip. zacal by som live linuxom (napr. knoppix) a skusanim vykopirovania dat na externy disk..

Pri zapnutí PC mu disk nerozpozná, neprejde selftestom.
To je koniec disku.
Z opisu okolností za akých k tomu došlo to pripomína zápis do chybných sectorov, následný pokus frmware o realokáciu sectorov, no chyba zrejme bola príliš rozsiahla. Firmware disku si mapu realokovaných sectorov zapisuje na vyhradené miesto na disku, tam bude zádrhel, zrejme to nevie korektne načítať. Z diskom je koniec.
Dáta z neho bežnými prostriedkami neprečíta, nástrojmi výrobcu sa zrejme dá niečo robiť. Ale ... zas tie peniaze

Dobre teda, ešte prípadne posledný zúfalý pokus dostať sa k dátam.
Pár ľudí radí:
Zabaliť disk vzduchotesne do obalu/sáčku tak aby tam bolo minimum vzduchu, odsať ho odtiaľ, podobne ako to ukazujú v reklame na nejaké plastové vaky na svetre.
Strčiť ho na polhodinu do mrazničky, po vybraní vložiť do tepelno-izolačného obalu a pripojiť k PC. Ak disk nabehne okamžite zachraňovať dáta, prípadne kopírovať na iný disk jeho image.

Prosimta co vypisujes ze nedetekuje v BIOSe, ked napisal v dotaze (aj potom) ze
začal sa načítavať Windows
si to asi prehliadol. Vadne miesto je sice pravdepodobne ale nemusi to byt vadne miesto na disku (moze to byt problem zdroja napriklad, vtedy cvaka disk tiez = resetuje sa pri nizkom napati), cachre s diskom by mal robit a) az si overi ze to je diskom (moznosti som uz napisal dost), b) az odzalohuje to co sa este precitat da normalne, z ineho OS.

To ano, čítal som že to má čierne...Tak OK.

Tak potom čo riešiť. Ak disk žije na Live CD a zalohovať data. Utilitou výrobcu kontrola prípadne "OPRAVA" sectorov. A nová inštalácia Win. Zachraňovať tú pôvodnú inštaláciu je strata času, ak to seklo počas defragmentácie, system súborov bude poškodený.

Obom sa vám ospravelňujem za neskorú reakciu, no nemal som prístup k internetu. Počítač som zveril odborníkovi a vraj to vyzerá na ten disk. S počátačom som nerobil nič, iba som ho vypol a zapol, potom to jednoducho začalo načítavať, no nenačítalo sa to, neskôr sa už iba rozbehli ventilátory a rozsvietila kontrolka na matičnej doske.

Dáta mám čiastočne zálohované, ak by som o disk prišiel úplne, nebola by to tragédia, aj keď by som ich radšej zachoval.

To cvakanie som myslel to klasické čítanie z disku, keď hlavica prebieha medzi sektormi a číta ich, tu sa to dialo tak, akoby hlavica preskakovala nad tým istým oddielom a nevedela ho prečítať, alebo akoby bola zaseknutá, neviem to bližšie opísať. Je to ten zvuk, ktorý počuť stále pri práci s diskom, no opakoval sa neustále v pravidelných cykloch.

Vďaka za váš čas, zajtra napíšem, ako to dopadlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru