Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mŕtvy PC?

Ahoj.
Potreboval by som pomôcť s počítačom, s ktorým mám vážne problémy. Raz za čas na ňom spustím potrebné programy pre základnú údržbu a tak som spravil aj dnes. Najprv som vyčistil dočasné súbory z prehliadačov cez CCleaner. Následne, po dokončení som spustil defragmentáciu disku. Počas nej nastal problém - počítač sa nesmierne spomalil, stav defragmentácie ostával na 25% a nehýbalo sa to, v pravidelných, asi sekundových, intervaloch bol počuť klasický zvuk ako pri čítaní z HDD. Svietila oranžová kontrolka, informujúca o čítaní z disku. Defragmentáciu nešlo pozastaviť, ani ukončiť, počítač prestal reagovať, kurzor myši sa zmenil na presýpacie hodiny, nebolo možné spustiť správcu zariadení, ani PC reštartovať. Počítač som teda reštartoval natvrdo, no spustiť sa nechcel - ukázala sa obrazovka s logom MB, začal sa načítavať Windows, no opäť nasledoval iba pravidelný, cyklický zvuk čítania z disku. Po odpojení od energie a zapojení o niekoľko hodín sa to opakovalo, skrinku Pc som teda otvoril, prefúkol, vybral a založil RAM, no po tomto sa už Windows ani nezačne načítavať, monitor je čierny, akoby PC neposielal žiaden obraz. Všimol som si tiež, že ventilátor zdroja sa krúti akosi pomaly, ten na CPU vyzerá byť v poriadku.
HW a SW zloženie: CPU AMD Athlon64 2800+ (1,8 GHz), RAM DDR 512 MB, HDD Seagate 180 GB, VGA ATI Radeon 9550, OEM WinXP HE SP3 (legal), Avast Antivirus, Sunbelt Kerio Personal FW.
Vie mi niekto poradiť, pomôcť? Vopred ďakujem.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobre teda, ešte prípadne posledný zúfalý pokus dostať sa k dátam. Pár ľudí radí: Zabaliť disk vzduc…
Joseph 22.03.2010 20:30
Joseph
Prosimta co vypisujes ze nedetekuje v BIOSe, ked napisal v dotaze (aj potom) ze začal sa načítavať W…
MM.. 22.03.2010 21:39
MM..
To ano, čítal som že to má čierne...Tak OK. Tak potom čo riešiť. Ak disk žije na Live CD a zalohova…
Joseph 22.03.2010 21:54
Joseph
Obom sa vám ospravelňujem za neskorú reakciu, no nemal som prístup k internetu. Počítač som zveril o… poslední
j.t 23.03.2010 19:16
j.t

Dobre teda, ešte prípadne posledný zúfalý pokus dostať sa k dátam.
Pár ľudí radí:
Zabaliť disk vzduchotesne do obalu/sáčku tak aby tam bolo minimum vzduchu, odsať ho odtiaľ, podobne ako to ukazujú v reklame na nejaké plastové vaky na svetre.
Strčiť ho na polhodinu do mrazničky, po vybraní vložiť do tepelno-izolačného obalu a pripojiť k PC. Ak disk nabehne okamžite zachraňovať dáta, prípadne kopírovať na iný disk jeho image.

Prosimta co vypisujes ze nedetekuje v BIOSe, ked napisal v dotaze (aj potom) ze
začal sa načítavať Windows
si to asi prehliadol. Vadne miesto je sice pravdepodobne ale nemusi to byt vadne miesto na disku (moze to byt problem zdroja napriklad, vtedy cvaka disk tiez = resetuje sa pri nizkom napati), cachre s diskom by mal robit a) az si overi ze to je diskom (moznosti som uz napisal dost), b) az odzalohuje to co sa este precitat da normalne, z ineho OS.

To ano, čítal som že to má čierne...Tak OK.

Tak potom čo riešiť. Ak disk žije na Live CD a zalohovať data. Utilitou výrobcu kontrola prípadne "OPRAVA" sectorov. A nová inštalácia Win. Zachraňovať tú pôvodnú inštaláciu je strata času, ak to seklo počas defragmentácie, system súborov bude poškodený.

Obom sa vám ospravelňujem za neskorú reakciu, no nemal som prístup k internetu. Počítač som zveril odborníkovi a vraj to vyzerá na ten disk. S počátačom som nerobil nič, iba som ho vypol a zapol, potom to jednoducho začalo načítavať, no nenačítalo sa to, neskôr sa už iba rozbehli ventilátory a rozsvietila kontrolka na matičnej doske.

Dáta mám čiastočne zálohované, ak by som o disk prišiel úplne, nebola by to tragédia, aj keď by som ich radšej zachoval.

To cvakanie som myslel to klasické čítanie z disku, keď hlavica prebieha medzi sektormi a číta ich, tu sa to dialo tak, akoby hlavica preskakovala nad tým istým oddielom a nevedela ho prečítať, alebo akoby bola zaseknutá, neviem to bližšie opísať. Je to ten zvuk, ktorý počuť stále pri práci s diskom, no opakoval sa neustále v pravidelných cykloch.

Vďaka za váš čas, zajtra napíšem, ako to dopadlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru