Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem velikost systémové oblasti disku

Asi jsem trochu zaspal dobu a koukám, že hlavně mladší si dělají malé systémové partition disku (cca 30 gb) a téměř všechno instalují na druhý oddíl . Nikde jsem nezjistil proč tomu tak je - je to jen móda nebo to má racionální základ? Něco jsem jsem našel o zrychlení disku, ale moc se mi nechce věřit, že to bude fungovat delší dobu.
Dokonce jsem v nějaké internetové diskuzi našel názor, že pro vistu a win 7 je zbytečné disk rozdělovat - při případné reinstalaci se důležité systémové věci uloží do windows.old.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já jsem tvrdošíjný zastánce druhého tábora: disk, pokud to není nějaké terabytové hebedo (nebo se ne…
touchwood 29.04.2010 08:21
touchwood
Opet mne to neda a musim reagovat na blbosti ktery pises. Jsem samoadmin, ale nemam problem s viry,…
Radek 29.04.2010 08:38
Radek
Nemám sil neustále reagovat na tvé pocity a dojmy. Takže zkratkovitě: 1. Jestli se domníváš, že tvé…
touchwood 29.04.2010 11:24
touchwood
Znám firmu, která to má tak, že všechny PC jsou stejná, je do nich nalitý stejný obraz systém + apli…
jirka44 29.04.2010 12:02
jirka44
Proč? Když se zamyslíš, dnešní domácí uživatel typicky používá Office suite (OO.org) a k tomu prohlí…
touchwood 29.04.2010 12:51
touchwood
Máš k dispozici o dost jiný vzorek populace, nežli mám já. Já se starám o počítadla jenom pár známým… poslední
jirka44 29.04.2010 13:46
jirka44

Já jsem tvrdošíjný zastánce druhého tábora: disk, pokud to není nějaké terabytové hebedo (nebo se nejedná o PC ke speciálním účelům), nedělit. Není pro to důvod, dobře nainstalovaný a spravovaný systém vydrží po celou dobu životnosti PC bez potřeby reinstalace - to platí pro všechny NT systémy už od dob NT3.5 z roku 1994). Záloha dat je potřeba ve všech případech (registry apod.), jen v případě rozdělených disků je možno systémový oddíl okamžitě "načisto" přehučet (opět ale připomínám, že běžné PC se nikdy nereinstaluje).

Netvrdím, že se někdy nehodí speciální oddíl např. na zálohy, specifická data (např. zpracování videa), nebo skládku běžných dat jako MP3, video apod.

To jsou už ale specializované instalace, běžné PC na net/kancelář disk dělit rozhodně nepotřebuje.

Samozřejmě - samoadminští matlalové-patlalové, co přeinstalovávají své PC co dva měsíce, protože si jej vždy totálně rozeserou instalací různých firewallů, optimalizátorů, zrychlovačů, trojanů a virů, a taky proto, že instalují všechny aplikace zásadně stylem next-next-next-finish, dělit disky potřebují, protože reinstalací a "tuningem" svých Woken (a vůbec podobným pinožením) stráví nezanedbatelnou část svého života.

Opet mne to neda a musim reagovat na blbosti ktery pises. Jsem samoadmin, ale nemam problem s viry, trojany, zrychlovaci, optimalizatory a pc nemam rozesrany. Pritom mu poradne nerozumim. Pc netunim a uz vubec jeho ladenim netravim podstatnou cast svyho zivota, protoze treba tady nenavidene programy umi velice jednoduse na par kliknuti zjednodusit praci a kdyz je obcas pouziju, je za par sekund vse vyreseno. Nehledam nikde nic manualne. Takze tvoje teorie je asi spatna, ale kvuli tomu jsem to nepsal. Pisu to kvuli tvym zvlastnim nazorum.

Pises tohle "nebo skládku běžných dat jako MP3, video apod." a pak dodavas hned druhym dechem tohle "To jsou už ale specializované instalace,". Nejen ze si to odporuje, ale ty si opravdu myslis, ze obycejny clovek, ktery ma doma PC, na nem MP3 a video (to ma snad kazdy) je PC, ktere lze oznacit za specializovanou instalaci? Pak je 99% uzivatelu PC specialistu, protoze jejich PC potrebuje specializovanou instalaci, protoze snad minimalne to procento, o kterym jsem psal, ma na PC minimalne MP3 i video.

Nemám sil neustále reagovat na tvé pocity a dojmy. Takže zkratkovitě:

1. Jestli se domníváš, že tvé PC je OK, je to jistě jen tvůj subjektivní dojem. Nemám chuť ani sílu ti to vyvracet.

2. Nevím, kolik PC spravuješ a jak je spravuješ. Já za sebe můžu říct, že spravuju několik set PC, a to jak firemní, tak soukromá PC. Možná se budeš divit, ale většina z těchto PC slouží jako kancelářské PC, popř. PC na internet. Jen málo z uživatelů jsou tzv. "sysliči" co schraňují ve velkém audiovizuální díla. Jasně jsem psal o terabytových discích, běžné PC/notebook má 320GB disk, ta lepší (herní) mívají okolo 640GB. Správou PC nechci trávit svůj život, tudíž si veškeré úlohy a údržbu co nejvíce automatizuju.

Chápu, že se ti mé názory nelíbí (protože jsou diametrálně odlišné od tvého vnímání světa jak jej vidíš zpoza svého domácího PC), ale věř, že jsou konzistentní a hlavně plně prokazatelné a obecně funkční. Paradoxně, zavilí samoadmini, kteří akceptovali mou filozofii jsou najednou nadšenými uživateli, kterým všechno funguje.

P.S.: já také nic nehledám. Vím kde to najdu.. ]:)

Apropos: každý soudný audio/videofil má už dnes NASku popř. rovnou nějaký videobox s diskem a nesyslí si data někde po disku počítače...

Znám firmu, která to má tak, že všechny PC jsou stejná, je do nich nalitý stejný obraz systém + aplikace, data jsou pouze a jenom na síťových discích, uživatel nemá možnost nic měnit, když něco nefumguje, admin mu naleje nový obraz nebo rovnou vymění disk, PC jsou na leasing od Dellu a každý dva roky se mění. Kdybych měl na starosti firmu, asi bych to řešil taky tak. Ale domácí uživatel je úplně jiná kategorie, a tam myslím rozdělení disku své opodstatnění má.

Proč? Když se zamyslíš, dnešní domácí uživatel typicky používá Office suite (OO.org) a k tomu prohlížeč plus nějaké smetí jako prohlížeč obrázků a přehrávač muziky a videí a možná nějaký IM komunikátor, když budu hodně náročný.

Jen málokterý z nich stříhá video nebo dělá s počítačem podobné vylomeniny.

Všichni mí "soukromí" uživatelé mají admin přístup ve formě admin účtu k dispozici. Skoro nikdo ho nepoužívá, někteří si ani nepamatují heslo.. Všichni jsou spokojení, a NIKOMU jsem zatím nemusel reinstalovat OS, většinou, když to PC po 3 letech měníme, je prakticky ve stejném stavu (až na verze, prošlé updaty, samozřejmě; sem tam nějaký menší prográmek), v jakém bylo dodáno (samozřejmě plus uživatelská data).

Ono to je totiž tak, že běžný uživatel (tím nemyslím tenhle zde se scházející ansámbl, což jsou 1-2% z celku) chce PC používat stejně, jako používá pračku, mikrovlnku nebo televizi. Chce jen mačkat čudlíky, které zná a ovládá. To je vše. Neříkám, že to je dobře, ale tak to prostě je. A když takový člověk dostane nachystané PC, je spokojený a nic mu nechybí a nemá potřebu se v tom šťourat. Navíc - toto není otázka vzdělání nebo věku, je to otázka jen a pouze toho, zda je PC koníčkem, nebo jen prostým nástrojem k práci.

Máš k dispozici o dost jiný vzorek populace, nežli mám já. Já se starám o počítadla jenom pár známým a širší rodině a většina každou chvíli něco instaluje, zkouší a kdybych jim udělal user účet, tak mi druhý den volají, že něco nefunguje. OO nemá nikdo, všichni si koupili MSO pro studenty, protože to pokreje licencema celou rodinu. Video "stříhají" všichni, tedy na úrovni vystříhat reklamy nebo těch pár minut, co holka zapoměla vypnout kameru...Co se týká skladování dat, skladují se hlavně fotky dětí a kdyby o ně přišli, byl bych lynčován. Takže trojnásobně zálohujeme.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru