Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux - potřebuju zkonzultovat postup

Zdar!

Posledních 14 dní nedělám nic jinýho, než instaluju, konfiguruju, formátuju... a už toho mám plný zuby. Potřeboval bych s někým znalým prokonzultovat sled myšlenek a jak to spáchat. Popravdě ani nevím co mám googlit...

Situace je následovná: na CF kartě 1GB mám funkční nakonfigurovaný Linux, který dělá přesně to co potřebuju. Tento Linux si zkopíruju postupem "dd if=/dev/karta of=/nekde/na/disku/obraz.img".

A teď bych chtěl následující věc: po startu PC se mi vytvoří ramdisk o velikosti 1GB, naformátuju na ext2, rozbalím do něj ten obraz.img a spustím Linux z toho ramdisku. Čímžpádem se mi na CF nic nezapisuje (a tedy není riziko odprásknutí karty), pokud se mi něco stane s běžícím systémem, prostě celý krám vypnu a zapnu a mám tam zpátky ten původní funkční systém, pokud mi vypnou elproud, počkám až ho zapnou a viz výše. Nikde mi to nedělá žádnej fsck, pokud něco dokonfiguruju jinak, prostě jen znovu vytvořím ten soubor "obraz.img". Logy vzal čert, zapisujou se do ramky a po restartu jsou v kýblu, to mi nevadí. Ani pomalejší start systému mi nevadí, klidně ať to bootuje tři-čtyři minuty. Důležitá je pro mě spolehlivost a blbuvzdornost.

Otázka zní: jak na to?, kde můžu najít nějaký postup? Po těch 14 dnech drbačky s Linuxem už mám totálně vymetenej mozek a jsem zralej tak na /dev/null. Najde se tu nějaká dobrá duše co mi poradí? Dík.

Předmět Autor Datum
Ak to chapem dobre chces si spravit nieco na baze live cd lnuxu? Ak hej potom neviem, kde mas proble…
fleg 03.05.2010 23:28
fleg
cize aby sme sa chapali....chces urobit boot z CF Karty s tym, ze sa ti na fyzickom disku pocitaca v…
wam_Spider007 04.05.2010 00:18
wam_Spider007
Proč by se při zápise na CF měla odprásknout? Jestli chceš experimentovat a pak se vracet k původním…
Rce 04.05.2010 01:09
Rce
A jak přesně postupuješ? 1. bootuješ z disku 2. vytvoříš ramdisk 3. naformátuješ 4. roz-dd-čkuješ i…
touchwood 04.05.2010 06:50
touchwood
Fleg: Tak nějak, něco jako live CD linuxu, ale zatím netuším, jak to udělat. Wam_Spider007: ne, já…
mia 04.05.2010 09:23
mia
Mia odhliadnuc od toho, ze nechapem zmysel tvojho pocinania (nevidel som linux, ktory by cakal na od…
fleg 04.05.2010 09:54
fleg
Flegu, kdybych k tomu neměl důvod, tak to nedělám.
mia 04.05.2010 10:18
mia
Zkusím ten linux-live, díky :-)
mia 04.05.2010 10:29
mia
v tom případě bych z toho image udělal initrd soubor (speciální image vhodný pro bootování) - pak st…
touchwood 04.05.2010 15:43
touchwood
Zkusím to i s tím initrd, jen se bojím, aby to LNX natáhnul, gzipnutý to má asi 300MB. Určitě budu m…
mia 04.05.2010 22:20
mia
To, odkial sa spusti init, sa da nastavit. Bud pomocou root=/dev/ram0 init=/path/skript (pre ramdisk…
x22 05.05.2010 00:22
x22
hm... to je docela dost. Ale v takovém případě je většina z toho "mrtvá data" a mělo by stačit systé…
touchwood 05.05.2010 06:41
touchwood
Blbuvzdornost a spolehlivost zabezpecis transakcnym FS. Je to podobne ako by si chel rovnake vlastno…
KiloViktor 04.05.2010 09:42
KiloViktor
Transakční FS nevím co je. Ext3? Pokud ano, tak děkuji nechci, už jsem s jeho pomocí odprásknul jedn…
mia 04.05.2010 09:55
mia
sam chces pouzit ext2 a ten pokial viem je od ext3 len ochudobneny o zurnal. ci sa mylim?
wam_Spider007 04.05.2010 09:57
wam_Spider007
ano, chci použít ext2 nebo ext3 (na ramdisku) a na CF (odkud si budu tahat to IMG) klidně FAT nebo F…
mia 04.05.2010 10:21
mia
žurnál = transakce :-)
touchwood 04.05.2010 15:40
touchwood
Už je i ext4. Nevidím nejmenší důvod, proč by ext3 zničil flešku. Mohlo jít o souhru náhod. Transakč…
Rce 05.05.2010 01:03
Rce
Já jsem furt ještě linuxová lama, takže zatím pořádně nechápu co kde překonfigurovat, spíš se držím…
mia 05.05.2010 12:30
mia
Dnešní falšky mají limit zápisu řádově ve stovkách miliónů přístupů a ještě jejich logika střídá mís…
Rce 05.05.2010 12:45
Rce
Co se podívat po nějaké live distribuci? poslední měsíc nedělám nic jinýho :-) Hodně se mi líbí Sla…
mia 05.05.2010 12:55
mia
Když tam chceš nacpat Sambu a možná ještě něco SQL, tak to asi na RAM disk moc stavěné nebude. To js… poslední
Rce 05.05.2010 14:42
Rce

cize aby sme sa chapali....chces urobit boot z CF Karty s tym, ze sa ti na fyzickom disku pocitaca vytvori 1GB ext2 particia, do ktorej nasackujes obsah tej karty? A potom chces aby system bezal z tej vytvorenej paritcie?
Alebo som uplne vedla?

Proč by se při zápise na CF měla odprásknout? Jestli chceš experimentovat a pak se vracet k původnímu, panenskému systému, tak si udělej někde adresář (případně oddíl, chceš-li to mít óbrzajištěné), kam příkazem dd zkopíruješ funkční systém. Když se ti funkční systém už nebude líbit, opět příkazem dd zkopíruj z té záložní partyšny (nebo adresáře) a je to. RAM diskem zbytečně zapráskáš paměť.

A jak přesně postupuješ?

1. bootuješ z disku
2. vytvoříš ramdisk
3. naformátuješ
4. roz-dd-čkuješ image do ramdisku
5. chrootuješ do ramdisku
6. pokračuješ v rc skriptu

:?:

(mně tento postup připadne poněkud hodně složitý a těžkopádný)

Fleg: Tak nějak, něco jako live CD linuxu, ale zatím netuším, jak to udělat.

Wam_Spider007: ne, já potřebuju udělat ramdisk, napáskovat do něj obsah CF karty a z toho ramdisku nabootovat. Harddisku se chytat nebudu.

Rce: paměti na tom stroji je dost, celých 6GB, takže tohle mě až tak netankuje. Spíš se chci vyhnout situaci, kdy se mi po tvrdém vypnutí systému dostane Linux do situace, že nabootuje do režimu "opravy" a bude čekat na odklepnutí klávesy a já budu muset sednout do auta a jet 50km k servru.

Touchwood: zatím nepostupuju nijak, zatím mám jen funkční Linux na CF kartě a chci ho přehodit na livko.

Mia odhliadnuc od toho, ze nechapem zmysel tvojho pocinania (nevidel som linux, ktory by cakal na odklepnutie klavesy po vypadku prudu) skus sa pozriet na www.linux-live.org.
Mam uz niekolko rokov desiatky serverov v housingu, ktory je odo mna 120km a roztrusene linux routre po okrese a v zivote som nemusel k ziadnemu cestovat kvoli tomu co tu ty naznacujes.
Mne osobne sa to zda ako blbost to co chces spravit.

Zkusím to i s tím initrd, jen se bojím, aby to LNX natáhnul, gzipnutý to má asi 300MB. Určitě budu muset asi upravit /etc/fstab. Akorát - nespouští se po natažení initrd skript linuxrc? nebo je to tak, že když ho nenajde, rovnou spustí init?

hm... to je docela dost. Ale v takovém případě je většina z toho "mrtvá data" a mělo by stačit systém upravit tak, aby měl /var a /tmp nasměrovány do ramdisku (právě a pouze v těchto adresářích dochází k největším změnám v souborech) - takto to třeba řeší OpenWRT systémy v routerech, které běží rovněž z Flash pamětí zabudovaných v routeru.

Blbuvzdornost a spolehlivost zabezpecis transakcnym FS. Je to podobne ako by si chel rovnake vlastnosti dosiahnut na systeme s FAT32. Ak pouzijes transakcy FS na podobne kopirovanie sem a tam mozes zabudnut. Max.si nechas na na predpripravenej patricii kopiu nainstalovaneho a nastaveneho systemu pre pripad poskodenia vlastnym zapricinenim.

Už je i ext4. Nevidím nejmenší důvod, proč by ext3 zničil flešku. Mohlo jít o souhru náhod. Transakční (neboli se žurnálem) souborový systém (ext3, ext4) uchovává změny FS, takže při výpadku šťávy nehrozí nekonzistence souborového systému (FS).

BTW musím souhlasit s flegem. Mám několik linuxových serverů, ve firmě je u všech počítačů výhradě Linux, sám mám Linux doma i v laptopu a ještě se mi nestalo, že by to po výpadku proudu nenaběhlo samo bez jakýchkoliv dotazů a problémů. Nepleť si to s Windowsama, pro ty bývá náhlé vypnutí bez stisku tlačítka Start smrtelné. Linux to v pohodě rozdejchá.

Já jsem furt ještě linuxová lama, takže zatím pořádně nechápu co kde překonfigurovat, spíš se držím toho co někde najdu na netu nebo co poradí v diskuzi. Takže jsem kdesi vygooglil, že FS ext3 právě z důvodu journalu a neustálého zápisu na flašku, dovede velice brzo tu flašku odrovnat. Což se mi stalo nezávisle u dvou flašek, že odešly po půl roce provozu Linuxu z nich. Takže jsem jako další v pořadí naformátoval dvě flašky na ext2, nainstaloval znovu Linux a přesměroval /var/log na harddisk. To je max, co jsem zvládl a bylo to před dvěma rokama, zatím se ty flašky drží.
Ale stejně bych raději spáchal to livko.

Dnešní falšky mají limit zápisu řádově ve stovkách miliónů přístupů a ještě jejich logika střídá místa zápisu, takže by měla několik let vydržet bez problémů. A nekupovat nějaké noname v Makru.
Pro inspiraci se kukni třeba semky
Co se podívat po nějaké live distribuci?

Co se podívat po nějaké live distribuci?

poslední měsíc nedělám nic jinýho :-) Hodně se mi líbí Slax, je mrňavej, umí se natáhnout celej do ramky, akorát do něj nemůžu dostat Sambu. Resp. dostanu ji tam, zavedu uživatele a zničeho nic to spadne :-( Flašky jsem používal Transcend V30 2GB, se kterýma jsem nikdy problémy neměl.

Když tam chceš nacpat Sambu a možná ještě něco SQL, tak to asi na RAM disk moc stavěné nebude. To jsou všechno žrouti paměti i místa na disku a bude to dost uškrcené. Jde to trochu udusit v konfiguráku, ale zase to bude líné jak veš. Co takhle si pořídit USB hard disk? Budeš mít po problémech s flaškama, pojede to rychlejc a bez problémů s místem nebo RAM diskem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru