Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kontrola grafické karty

Dobrý den.

Existuje nějaký program na kontrolu grafické karty? Potřeboval bych zjistit, zda-li je GK v pořádku/nepoškozená. Vím, že je v OS Windows Správce zařízení, stačí tedy tato kontrola ("Toto zařízení pracuje správně")?

A ještě jedna otázka - může se grafická karta poškodit, pokud se nějak špatně nainstalují ovladače...jedná se mi o to, že po nainstalování ovladačů probíhal povinný restart a v tom se mi podařilo vypnout pc, takže povinný restart neproběhl...je to tedy problém?

Děkuji.

Předmět Autor Datum
pokud GK netvori nejake viditelne chyby, tak bych to neresil. K povinnemu restartu, imho jde jen o t…
Redsnake 20.05.2010 18:58
Redsnake
Software zpravidla nemůže zničit hardware. U grafické karty by se teoreticky mohlo stát, že by se př…
marekdrtic 20.05.2010 19:01
marekdrtic
stává se to málokdy, ale stává. Např. jistá verze detonátorů pekla geforce grafiky, protože měla špa…
touchwood 21.05.2010 06:49
touchwood
jediné čo sa mohlo stať,je že sa korektne nezinicializujú ovládače,grafika by mohla utrpieť nejakú š…
audax 20.05.2010 20:01
audax
Děkuji Vám za odpovědi.:-)
honzzaa 20.05.2010 20:50
honzzaa
Zkusil bych kartu zatížit - třeba nějakým 3D markem nebo tak. Pokud bude obraz v pohodě, tak bude i…
Dale Cooper 20.05.2010 21:14
Dale Cooper
Co to znamená "obraz bude v pohodě"? Zkusil jsem zatížit kartu 3DMarkem a obraz se poměrně hodně sek…
honzzaa 20.05.2010 21:18
honzzaa
To že se seká neznamená, že je grafika poškozena, ale to, že nemá výkon a nestíhá. "V pohodě" jsem m…
Dale Cooper 20.05.2010 21:25
Dale Cooper
Myslel jsem si to, ale raději jsem se zeptal, jistota je jistota. A když už tu mám založené vlákno,…
honzzaa 20.05.2010 21:32
honzzaa
Tak to nevím... K notebooku nebylo CD s ovladači?
Dale Cooper 20.05.2010 21:43
Dale Cooper
Nebylo. V ntb je akorát DVD s Windows 7 64 bit.
honzzaa 20.05.2010 21:48
honzzaa
A to je holá instalačka, nebo recovery disk od výrobce? Pokud to druhé, tak by to ovladače mělo obsa…
Dale Cooper 20.05.2010 21:54
Dale Cooper
Mám to jako holou instalačku, bez ovladačů. Ze stránek fujitsu ovladače stáhnout jdou, ale nainstalo…
honzzaa 20.05.2010 21:57
honzzaa
Máš na jejich stránkách vybraný správný model a OS? Záleží i na 32/64bit...
Dale Cooper 20.05.2010 22:00
Dale Cooper
Jo mám vybraný správný ntb i OS. Navíc 32 bit tam v nabídce ani nemají (možná u Visty, ale tu nemám,…
honzzaa 20.05.2010 22:14
honzzaa
Jinak to kostičkování je imho do jisté míry také závislé na výkonu GK. Když třeba pustím nějaké full…
honzzaa 20.05.2010 23:28
honzzaa
To chceš zkontrolovat, zda li tvoje Nvidia grafika má problémy s odloupáním jádra z podložky? Ta chy…
Gang 21.05.2010 00:14
Gang
Dávej pozor! Během testu kontroluj teplotu na grafickém jádru. Pokud přesáhne limit, zastav test. n…
Redsnake 21.05.2010 00:41
Redsnake
tie "chybné" jadrá majú všetky nvidie 8-mej/9-tej série,okrem prvých 8800,na vine bol požadovaný výr…
audax 21.05.2010 04:26
audax
Pokud přesáhne limit, zastav test. Definuj limit.
Prasak 21.05.2010 05:49
Prasak
Tak jsem ještě hledal a internetu informace o mém problému (chybějící drivery) a našel toto http://p…
honzzaa 21.05.2010 08:22
honzzaa
Jsem asi opravdu slepy, ted az jsem narazil na http://forums.laptopvideo2go.com/topic/9243-forcew ar… poslední
honzzaa 21.05.2010 12:41
honzzaa

Software zpravidla nemůže zničit hardware. U grafické karty by se teoreticky mohlo stát, že by se přestal točit větrák a karta by shořela (to by ale neměl být tvůj případ). Restart = vypnu PC a zapnu PC. Není rozdíl ve funkci mezi tím, když dáš restartovat nebo vypnout a pak to zapneš.

jediné čo sa mohlo stať,je že sa korektne nezinicializujú ovládače,grafika by mohla utrpieť nejakú škodu jedine pokial by vypnutie pc spôsobil nejaký skrat alebo podobná nehoda s elektrinou,inak je to grafickej karte srdečne jedno,ona za normálnych okolností vie fungovať aj bez svojich konkrétnych ovládačov v štandartnom VGA/SVGA režime....pokial chceš mať kludné svedomie,nájdi si na webe AMIdiag-free nástroj,spúšťa sa z diskety alebo iného bootovatelného média,ten Ti preverí kartu/a aj zbytok systému,podla toho,čo si spustíš/ absolutne podrobne

Zkusil bych kartu zatížit - třeba nějakým 3D markem nebo tak. Pokud bude obraz v pohodě, tak bude i karta. Též zkontrolujte i teploty, zejména v zátěži.
Poškozením hardwaru chybnou instalací by dojít nemělo. Stejně tak by vás to nemělo nechat nainstalovat ovladače pro jiný hardware.

Myslel jsem si to, ale raději jsem se zeptal, jistota je jistota. A když už tu mám založené vlákno, tak bych měl ještě jeden dotaz. Na této stránce http://www.nvidia.co.uk/object/notebook_winvista_w in7_x64_197.16_whql_uk.html je driver k té mé kartě, nicméně je tam také poznámka:

The following notebooks are not supported in this release:

1. Notebooks supporting Hybrid Power.
2. Fujitsu notebooks – support will be added in a later release. Fujitsu Siemens (FSC) notebooks are supported in this release

a já mám ntb FUJITSU, konkrétně model Amilo Xi 3670 (http://www.alza.cz/fujitsu-amilo-xi3670-eclipse-re d-d150104.htm). Takže dle tohoto to není driver pro můj ntb. Kde jinde tedy sehnat driver? Zkoušel jsem i web FUJITSU, nicméně z něj mi nejde nainstalovat žádný driver ke GK. Nebo to mám risknout a zkusit ten ovladač ze stránek nvidie?

Jo mám vybraný správný ntb i OS. Navíc 32 bit tam v nabídce ani nemají (možná u Visty, ale tu nemám, takže jsem nezkoušel), je tam jenom Windows 7 x64.

Když se tedy proklikám výběrem typu notebooku a OS, tak jsou v sekci Graphic tyto 3 ovladače:

GeForce GT 130M
Mobile Intel® 45 Express Chipset Family
NVIDIA Hybrid Graphics

Druhý z nich je na chipset s integrovanou grafikou Intel, navíc bez něj mi ta integrovaná grafika funguje dobře - Správně zařízení ve Windows nornálně zobrazuje tuto integrovanou grafiku jako funkční, navíc si sám Windows nějaký ovladač načte, takže toto nepotřebuji. Jedná se mi o první a poslední driver - ten první nejde nainstalovat, instalace končí chybovou hláškou "Program Nastavení NVIDIA nenalezl žádné ovladače, které jsou kompatibilní s vaším současným hardwarem. Nastavení bude nyní ukončeno." A ten třetí se sice nainstaluje, ale pak donekonečna probíhá povinný restart (30 minut jsem to nechal, pak jsem pc vypnul (na to nemám trpělivost) a ovladač raději odinstaloval v nouzovém režimu). Zkoušel jsem driver instalovat i přes Správce zařízení a po instalaci pc také zamrzne. Proto se ohlížím po nějakém jiném řešení, nevím co s tím mám dělat.

Děkuji za trpělivost a za zodpovězené otázky.

To chceš zkontrolovat, zda li tvoje Nvidia grafika má problémy s odloupáním jádra z podložky? Ta chybná jádra byla v r.2008. Pokud doposud běží, máš to nejspíše z jiné várky.
SW *může* zničit GK. Ten SW se jmenuje FurMark. Dávej pozor! Během testu kontroluj teplotu na grafickém jádru. Pokud přesáhne limit, zastav test.
Normální SW (hry atp) GK zničit nemůže.
Restart během instalaci driverů také může být problémem. Radši odinstaluj, nainstaluj znova a normálně restartuj nebo povol restart.

tie "chybné" jadrá majú všetky nvidie 8-mej/9-tej série,okrem prvých 8800,na vine bol požadovaný výrobný proces,ktoý vyžadovala nvidia po TSMC v rámci šetrenia,jednoducho tam nieje implmentovaná ochranná vrstva,ktorá sa stará o odvod tepla zo samotných mikro-súčiatok,ale je to hned potiahnuté len vrchnou krycou vrstvou čipu,takže jediné chladenie obstaráva len chladič výrobcu karty a tá vrchná vrstva pomerne rýchlo praská,pokial sa často striedajú teploty grafického čipu,kritické je to hlavne v notebookoch,kde je obvykle pomerne obmedzené chladenie oproti "gigantom" chladičom s aktívnymi ventilátormi/vodným chladením/pomerne mohutnými heatpipe na desktopových kartách a v notebookoch oproti desktopu dochádza velmi často k prudkému striedaniu teplôt grafiky-notebookové záležitostim obvykle mávajú nárazové striedanie plný výkon-uspanie/vypnutie,kdežto destktopy obvykle bežia rovnomerne počas dlhšej doby,takže nedochádza u jadier k tak prudkým výkyvom teplôt ako pri používaní nb,kde sa obvykle niečo rýchlo spraví,potom sa zaklapne a uspí a za chvílu sa zasa prebudí a niečo sa na ňom spraví a zasa po pomerne krátkej dobe uspí,alebo vypne....

Tak jsem ještě hledal a internetu informace o mém problému (chybějící drivery) a našel toto http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=10&t=1478 13 k večeru to zkusím zprovoznit, kdyžtak dám ještě vědět. Akorát se raději rovnou zeptám. Jak mám na té stránce drivers najít ovladače pro mojí GK? Ten "Scan Computer for Driver Updates" sice proscanuje pc a zobrazí, jaké drivery jsou neaktuální/chybí, ale pro jejich stažení/zobrazení už to chce placenou verzi. Takže bych to rád udělal nějak jinak, předpokládám tedy, že nějak vyplním požadované kolonky na té stránce, ale co konkrétně mám zadat do "Search terms: PCI\VEN_10DE&DEV_&SUBSYS_"? Stačí do prvního políčka napsat 130M? Cosi to najde, ale jde mi o to, jestli to dělám správně.

Díky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru