Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Asrock K7S41

Dobrý večer, pod dlouhé době jsem vytáhl svůj starší počítač z krabice, že se na něj podívám, jestli je kompletní a tak. Hlavně pak kvůli tomu, že už ho konečně zprovozním (nainstaluji Windows - mám ho jako záložní). Když jsem ho prohlížel dopodrobna, jaký tam je HW, zjistil jsem, že většina komponent je dostačující (pro záložní PC na práci, internet a nějakou tu starší hru, Windows XP Home). Bohužel jsem také ale zjistil, že tam přeci jen jeden slabý článek je - základní deska (Kinetiz 7E, socket A). Jak jsem tak hledal, tak jsem zjistil, že to byla jedna z těch hůř vybavených desek té doby (má ještě SDRAM, AGP 4X, USB 1.1, bez síťové karty). Začal jsem tedy hledat, jestli by bylo možné sehnat nějakou novou, lépe vybavenou (AGP 8X, DDRRAM, USB 2.O,...) základní desku. Bohužel na výběr moc není - vlastně jen ASROCK K7S41. Na první pohled vypadá deska dobře, tedy výbavou(DRR333, AGP4x/8x, USB2.O, síťová karta, 5.1 zvuková karta). Bohužel tím to ale končí. Na druhý pohled ve mně tahle deska moc důvěry nevzbuzuje. Vypadá poněkud lacině "Tesco PC". Je to sice dceřinná společnost Asus, ale i tak. Asrock jsou pořádu jen "LOW-END" desky. A toho se právě obávám, že kvalita nebude nic moc. Konkrétně tedy pak: kondenzátory (že se brzy nafouknou), napájení komponent (bude poddinenzované, málo stabilní), problémy s kompatibilitou HW...
Chtěl bych se tedy zeptat, jestli s touto deskou máte někdo zkušenosti a jaké. Myslíte, že je vhodné pro vylepšení? Nechci ji nějak kritizovat, nebo nějak shazovat, když ji neznám. Ale prostě na mě dobrý dojem nedělá a kdybych měl na výběr, asi bych oni neuvažoval. Na výběr ale není, je to jediná nová deska pro socket A, která se dělá...Díky.

Předmět Autor Datum
koukni na www.aukro.cz.. do nové desky nemá cenu investovat..
rychlik91 21.05.2010 00:42
rychlik91
Dobrý večer spíš půlnoc:-D Jak jsem tak hledal, tak jsem zjistil, že to byla jedna z těch hůř vyba…
MM_tank 21.05.2010 00:44
MM_tank
Jo, máte prevadu, stará je a tom pomerně dost. I když je zase naprosto v pořádku, funkční. Skutečně…
tazatel 23.05.2010 16:48
tazatel
A kde chces najit tu "slusnou desku" na socket A? Novu ziadnu okrem Asrock nenajdes ptz to uz roky r… poslední
MM.. 23.05.2010 20:39
MM..
Jo tuhle desku mám ve starym pc a nedávno jsem jí montoval i kamarádovi do starší šunky, protože jak…
smecko8 21.05.2010 01:34
smecko8
Dokial ta stara doska funguje tak uz do toho NIC NEKUPUJ. Nema vyznam do toho dat uz ani 5Kcs, a uz…
MM.. 23.05.2010 19:54
MM..
Sice tuto desku neznam ale na ASrock už jsem pár PC stavěl.Jsou sice levné ale za tu cenu poměrně kv…
Paradox 23.05.2010 20:31
Paradox

Dobrý večer

spíš půlnoc:-D

Jak jsem tak hledal, tak jsem zjistil, že to byla jedna z těch hůř vybavených desek té doby

Je prostě jen strašně stará. Dřív síťovky běžné nebyli a divím se že to má agp 4x.

vlastně jen ASROCK K7S41

Ano. Desky běžně montuju těm, kteří si nedají vymluvit že to nemá cenu do jejich starého pc dávat a jsou to vyhozené peníze.Aspoň podle mého názoru teda...Opravit za 1500 aniž by se něco zrychlilo nebo dát 4000 a mít novou desku,dvoujádro a paměť ? To už si každý musí zodpovědět sám taky podle toho jaký má cpu a jestli mu bude výkon stačit...

Desky jsou opravdu jako vyrobeny lowend, na to co umí jsou řekl bych předražené ale jiná možnost není. Vzhledem k tomu, že na dnešní dobu nejsou moc složité a třeba nároky na napájení starých procesorů jsou nízké a vzhledem k tomu že ty desky montujeme už asi dva roky bych si je dovolil označit jako poměrně spolehlivé, moc se jich nereklamuje.

Myslíte, že je vhodné pro vylepšení?

Ne.Je to nejlevnější rozjetí nefukčního počítače. Jakkoliv vylepšovat socket A je nesmysl.

Neumí nastavit fsb 200mhz (myslím nejvyšší bartony 3200)

Jo, máte prevadu, stará je a tom pomerně dost. I když je zase naprosto v pořádku, funkční. Skutečně má jen AGP4x, je tam totiž chudší severní můstek (Apollo KT133). Navíc je původně nastaveno, aby AGP beželo v režimu 2x (4x se musí aktivovat).
Co se týká vyplatitelnosti investice... No já mám čerstvý, nový počítač, který jsem si skládal sám, takže je přesně na míru jak jsm potřeboval a přál si. Jak na práci, tak i na hry. Z tohohle důvodu to vídím tak, že investovat do dalšího (,nového záložního) počítače, namísto toho starého, je zbytečné. Proto bych rád vylepšil ten starý, kde by vlastně stačilo sehat jen desku a je to. Nejde ani tak o nárůst výkon, ale spíš o to, pokusit se ho ylepšit na maximální možný strop, který je(AGP8X, USB2.0, DDR paměti, SATA, atd.) Nejen, že bude počítač déle použitelný (díky ěmto vylepšením do něj půjdou i pozdšji v případěptořeby sehnat doplňky - HW), ale také si bude lépe rozumět s novějším softwarem a periferiím (např. díky USB 2.O) A jakýmsi bonusem bude i o malinko vyšší výkon (AGP8x, DDRram,atd...) takže buc pc nejen jako záložní, ale budu na něm moc bez obtíží hrýt staré a starší hry,které si s novým PC a Windows 7 nebudou rozumět.
Jinak co se týká toho Asrocku. Jak jsem psal, moc důvěry ve mne nevzbuzuje, resp. připadá mi na pohled levná, a to lavně osazením (každý kondenzátor jiný, připadá mi, že má jen 2-fázové napájení procesoru, atd). Z toho ae obávám kvality napájení, aby se za rok - dva nenafoukly kondenzátory nebo kvůli použití levných komponent nepoškodily něco dalšího, aby nebyly v důsledku levných komponent prolémy s kompatibilitou HW... nevím, neznám ji. Do nového, výkonného Pc bych si ASrocku nekoupil určitě, ale do starého, nevím.
Samozejmě druhou možností je kopit pěknou, použitou desku (ASUS nebo tak). Tady je zase ale riziko, co se s dekou dělo předtím (taktování, nějaké domácí úpravy/zásahy, špatně odvětrání skříně/přehřívání desky, nečištěná od prachu, špatné zacházení, atd)... To se na té desce nepozná. A nerad bych, abych nějakou koupil a za rok odešla.
Proto se ptám, jestli raději jít do Asrock nebo zkusit najít slušnou desku od nějakého "pořádného" výrobce.

A kde chces najit tu "slusnou desku" na socket A? Novu ziadnu okrem Asrock nenajdes ptz to uz roky roky nikto nevyraba ani chipsety na to. Ked z bazaru tak to mozes rovno hladat po bazaroch cely komplet doska+CPU+RAM (tie by si musel kupit tak ci tak DDR, ked mas teraz len SDRAM), ktore maju omnoho lepsie parametre (nejaky CPU s FSB400 apod).

Jo tuhle desku mám ve starym pc a nedávno jsem jí montoval i kamarádovi do starší šunky, protože jak správně říkáš, snad poslední dostupná deska s Ačkovym socketem, kondíky se mi teda nenafoukly a jediné dva problémy byly v tom, že deská má špatně napájené usb bývá problém připojit např. externí disk já musel mít disk ještě v přídavném napájení, které naštěstí měl jinak bych ho asi nerozchodil, jinak deska šlapala v cajku až do doby kdy sem tam dal trošku silnější grafiku ati 1300x pro to už se to tam docela přehřívalo furt to jelo ale ideální to asi nebylo ostatní absolutly ok

pokud tam nebudeš cpát nějáké nevyvážené komponenty vzhledem k low-end desce tak pojede pěkně jen to ex. hdd ale možná by to šlo nějak vyřešit v biosu

p.s. jeden kamarád na AsRock nadával, ale z vlastní zkušenosti bych řekl, že je na tom spíš lépe co se životnosti týče, ze všech třech co sem měl v kompu sem měl tuhle nejdéle

Dokial ta stara doska funguje tak uz do toho NIC NEKUPUJ.
Nema vyznam do toho dat uz ani 5Kcs, a uz vobec nie za Asrock to by si z toho urobil vacsi smejd ako to uz je (tie kinetiz boli ako tak dobre, Asrocky su lacny zlepenec zo smejdchipov).
Maximalne by som zohnal z bazaru nejaku RAMku este do toho nech maju XP aspon trochu viac RAM.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru