Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Istalacia 2 HDD

jestli máš systém nainstalovaný na pata disku a nechceš o něj přijít, nesmíš řadič se sata diskem nastavit jako primární.

ke správnému označení: primární a sekundární kanál znal bios pro bývalé ide řadiče, na kabelu pak byly disky master a slave, v tom pořadí windows přiděloval písmena disků - což je dost zásadní, protože to se u xp nesmí změnit.
stejně tak u pata + sata disku bios nabízí volbu který řadič je primární, jeho disk pak preferuje při startu.
a nakonec - oddíly na disku mohou být taky primární (postaru jakože bootovací, hlavně se však při písmenkování disků bere první v pořadí), z více primárních oddílů se jeden ten správný zaváděcí označí jako active. pro zbylé logické disky a pro rozšíření jejich počtu se vytváří rozšířená/extended oblast - na ně zbudou písmena vždy jako poslední.
co je důležité - jakmile si xp jednou označí nějaký disk se sytémem jako c:, nesmí se už jeho písmeno změnit - třeba tím že mu zapojením kabelu nebo nastavevením v biosu předsunu jiný disk. jinak během startu změní písmeno svého systémového disku, a nevratně havaruje.
dovolil jsem si to zjednodušit a označit původní správný disk jako primární.

nezáleží totiž na tom co ty chceš nastavit, ale co ten systém přežije (pokud máš starší systém s xp). od visty už si systém hlídá své písmeno, bez ohledu na pořadí disků.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny