Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Istalacia 2 HDD

kde píšu že dos přiděluje písmeno disku?
ale pořadí připojení k řadiči - i preference kanálů řadiče v biosu - pak mohou za to, zda si po přidání nového disku s viditelnou primary partition windows samy přepíšou písmeno svého systému, což je jejich známá vada (chceš-li, feature) a tím prakticky zkrachuje jejich funkčnost.
právě že xp ještě stále drží starý dosový model pojmenování disků: pořadí kanálů, master-slave, pořadí partition, nakonec extended. od dosu se liší tím že funguje s více primárními oddíly, jejich systém může běžet i z extended partition, písmena disků u nich nemusí ležet za sebou (a jen toto už i w9x).

pokud měl tazatel systém ještě na pata disku, nejde zrovna o nejnovější bios, klidně je možné že díky combined mode si nastaví sata řadič jako primární. (my kupujem průmyslové pc ještě dnes s takovým biosem, ale ipc jsou trochu konzervativnější).
podobný případ by nastal, pokud by byl pata disk zapojený jako slave nebo na sekundárním kanálu u staršího typu s 2x ide, a já mu najednou připojím disk s primary oddílem jako master primárního řadiče.

to znamená že až tazatel zapojí svůj datový disk s primární partition a jeho xp při bootu uvidí v "dosovém" pořadí před svým diskem nový oddíl, mohou použít svou přepísmenkovací feature a byl by to prakticky konec jejich funkčnosti. windows poběží jen napůl, aplikace zapsané v registrech pak vůbec - opakuju, jedná se o známou "feature".

nakonec: tazatel myslím nepíše zda provozuje xp, je to jen pravděpodobné. proto se mi zdálo užitečné ho varovat před možnou samolikvidací systému.

edit: aha, než jsem se rozklofal, jde o vistu. ta už aspoň v označování disků funguje normálně.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny