Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem OT: jak je to s povinným svícením aut?

Zdar,
jak je to se svícením aut? Často potkávám auta, kterým svítí vpředu nějaký malý světla - snad mlhovky - a zadní světla jim nesvítí vůbec. Co tedy musí svítit, jen přední světla, nebo přední i zadní? Potkávám takových aut čím dál víc, nejen nový, ale i starý vraky, dneska třeba Favorita. Nabastlí si led diodový světýlka na starý krámy a jezdí s tím a vzadu mají tmu. Docela mě s tím serou, zezadu jsou blbě vidět.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nu, pokud svícení za jasného dne pomáhá, tak navrhuji od příštího roku povinné blikající majáky a od…
Ten 03.06.2010 20:40
Ten
Těžko můžeš říct, že to nemá žádnej vliv. S rostoucím provozem a dostupností vozidel pro každýho je…
Prasak 03.06.2010 22:00
Prasak
Plne se vsim, co tady pises souhlasim. Celodenni sviceni je jako jezdit na kole s prilbou. Prilba ne…
JR_Ewing 04.06.2010 08:12
JR_Ewing
Dovolím si s tebou souhlasit. Co se ježdění týká, tak se mi přímo protiví další národní sport - lepe…
Dale Cooper 04.06.2010 08:47
Dale Cooper
S rychlosti na dalnici 160 si dovolim nesouhlasit, dalnice by musela mit 3 pruhy v kazdem smeru. Uz…
JR_Ewing 04.06.2010 09:59
JR_Ewing
Oblíbená to činnost praha- budějky. Ten širokej pás k tomu vyloženě svádí. Než rychlost mě vyloženě…
kmochna_jinde 04.06.2010 10:25
kmochna_jinde
Ti autobusáci mě taky serou. Sotva jednou bliknou a vjedou do cesty. Ano, já je mám pustit, ale oni… poslední
Prasak 04.06.2010 13:46
Prasak

Nu, pokud svícení za jasného dne pomáhá, tak navrhuji od příštího roku povinné blikající majáky a od roku 2012 houkající sirény na každém automobilu. Auto mne živí, ale o změně úmrtnosti na silnicích díky svícení nejsem přesvědčen. Nejrozumnější názor na snížení smrtelných nehod je zlepšení vozového parku.

Těžko můžeš říct, že to nemá žádnej vliv. S rostoucím provozem a dostupností vozidel pro každýho je riziko na silnicích tak velký, že každá kravina zvyšující šanci na bezpečné dojetí má smysl.
A tvoje přesvědčení? No, mraky důchodců jsou taky přesvědčeni, že zateplovat barák nemá smysl, i když mají tucet rozumných protiargumetů.

Plne se vsim, co tady pises souhlasim.
Celodenni sviceni je jako jezdit na kole s prilbou. Prilba neprekazi, kdyz sviti slinicko tak i stini a zvysuje to ochranu, tak jake jsou tedy argumenty ji nenosit? Stejne je to se svetly. Akorat se najdou mamlasove, ktery proste si najdou tisic pididuvodu proti. Ted jsem jezdil se sluzebnim autem se svetly pro denni sviceni a kaslal jsem na ne a zapinal normalni. Proc? Protoze jsem na to zvyklej. Stejne tak hledam pas k pripoutani pomalu i v autobuse a kdyz mam sedet v aute nepripoutan, tak je to hrozny nezvyk.

Naucte se to delat automaticky a hlavne, NAUCTE TO SVOJE DETI, tam se totiz zvyk zavrtava jeste hloubeji. Pak nam bude vsem na silnicich lip.

Ono, nedorzovani predpisu je u nas asi narodnim sportem a chlubeni se tim je asi jako pomerovani prirozeni. Jsem menecenny, kdyz jezdim v obci 50 (podle navigace, ne podle tachometru), ze na dalnici neprekrocim 130 a klidne jedu 5 kilometru sedmdesatkou za kamionem, dokud nemam bezpecne misto k predjeti, ze kdyz vjizdim z vedlejsi na hlavni (v Praze) nenacpu cumak mezi stojici auta, ale pockam, az me nekdo pusti (a prekvapive to netrva o moc dele, akorat tim nestvu ridice), ze do krizovatky nevjizdim, kdyz za ni neni misto? Ja machrovani a spech na silnicich nikdy nechapal a naopak stvu ridice tim, ze jezdim jak mam. Ja totiz jezdim tak, abych, sam sebe potkat (jako chodec i jako ridic) si nenadaval. Zkuste to taky a predstavte si sebe sama v tom druhem aute nebo stojice u prechodu. Asi byste si nadavali hodne casto.

Dovolím si s tebou souhlasit. Co se ježdění týká, tak se mi přímo protiví další národní sport - lepení se na kufr a předjíždění za každou cenu a pokud možno všude. Přitom nejezdím stylem dědka v kloubouku, spíše lehce kolem nejvyšší povolené rychlosti; na krásné silnici I. třídy (kterých máme krásných pár) není problém jet i lehce přes limit. Můj názor je ten, že i na těchto silnicích by mělo být možné zvýšit nejvyšší povolenou rychlost místní úpravou třeba na 110 km/h... Rychlost 160 km/h na dálnici by taky někde být mohla, stejně tam tak každý jezdí za přihlížení české kobry 11 v rychlých passatech.
A svícení? Jednoznačně svítit normálními světly! Svítíval jsem i když se nemuselo.

S rychlosti na dalnici 160 si dovolim nesouhlasit, dalnice by musela mit 3 pruhy v kazdem smeru. Uz dnes vetsina aut nejezdi ani 130 (protoze spotreba) a to by byli odsouzeni na vecnou jizdu mezi kamiony, kdyz by museli (aby neomezovali) udelat prostor tem par, kteri by tech 160 jezdili. Na dobre okresce at si jede 110, ja si pojedu 90 a nevadi mi to. Stve me, ze takovy borec pak predjizdi i kdyz jede neco proti, vzdyt silnice je prece siroka dost na to, aby mohly jet 3 auta vedle sebe. Dost se divi, ze odmitam vjet za krajnici a udelat prostor (nakonec teda uhnu, sice by vinik nehody byl on, ale ja bych mu musel zachranovat zivot).

Oblíbená to činnost praha- budějky. Ten širokej pás k tomu vyloženě svádí. Než rychlost mě vyloženě sere, že málokdo použije zip, mhd v praze si myslí, že když má na prdeli nálepku Prosím, pusť mě, tak se nemusí obtěžovat kouknout do zrcátka a těhotná Jílková, která to mastila na červenou (byla ohodnocena šesti fakováky a troubením). To říkám jako medvěd bez řidičáku a na kole majíc jednu odrazku bez světel. :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru