Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Windows 7 a XP

Dobrý den,
mám takový problém.. Potřeboval jsem mít Windows 7 i XP, tak jsem rozdělil disky- na win 7 250GB a na XP 50GB. XP jsem nainstaloval na ten 50GB disk, ale při startu mi to nedávalo na výběr mezi Operačními systémy.. Tak jsem zase nainstaloval místo toho XP sedmičku abych mohl volit mezi OS a z původního win 7 jsem ten 50GB disk zformátoval a přidal paměť k hlavnímu disku. Prosím Vás jestli byste mi mohli poradit jak mít oba ty systémy.. docela to potřebuju :) Děkuji

Předmět Autor Datum
pokud se spokojíš se základní funkcí, tak platí že: 1. nainstaluješ do 50GB oddílu WinXP 2. nainsta…
touchwood 24.08.2010 11:39
touchwood
No to mě právě taky napadlo, ale nedalo by se to nějak udělat bez toho abych musel něco měnit u prvn…
Smrad 24.08.2010 11:48
Smrad
pak musíš nainstalovat na třetí malý oddíl nějaký bootmanažer, např. xOSl. edit: dělat psí kusy s i…
touchwood 24.08.2010 11:52
touchwood
Nebo žádný třetí malý oddíl, ale GAG manager 4.10 (Google snadno najde), který je celý v boot sektor…
Pytlík 24.08.2010 12:01
Pytlík
Ten GAG vypada docela spolehlive, děkuji :) Jo a půjde to teda udělat tak, že si teda znovu vytvořím…
Smrad 24.08.2010 12:19
Smrad
Pokud máš oba operační systémy nainstalované a jenom některý z nich v bootovací nabídce nedostupný,…
Pytlík 24.08.2010 12:31
Pytlík
Proc porad pises nějaký operační systém uz jsem ti jednou psal, ze ani Linux, ani BSD a ani dalsi…
Redmarx N 24.08.2010 13:00
Redmarx N
Však tady nejde ani o Linux, ani BSD a (nastojte!) ani další OS, ale jen a jen o Microsoft Windows.…
Pytlík 24.08.2010 13:12
Pytlík
please co mam kutit kdyz mi to pise tohleto : 4
Smrad1 24.08.2010 16:48
Smrad1
Očekává to disketu (ono to vygeneruje spouštěcí disketu, z které se při instalaci bootuje). Disketa…
Pytlík 24.08.2010 17:21
Pytlík
Ok diky ti za snahu, ale nepodarilo se mi to :D Nejak to blblo a i kdyz jsem si tam ulozil vsechny d…
Smrad1 24.08.2010 19:37
Smrad1
neprudim, jen te slusne upozornuji na to, ze pokud si bude cist vlakno nekdo dalsi, kdo by chtel ude…
Redmarx N 24.08.2010 21:41
Redmarx N
Jeste mam dotaz k tomu GAGu. --- On ma na disku 1. oddil - Windows 7 a 2. oddil Windows XP. Pak ale…
Redmarx N 24.08.2010 21:49
Redmarx N
Ve hrátkách Windows mezi sebou se asi žádný boot manager nevyzná. To jsem asi trochu přepísk, když j…
Pytlík 25.08.2010 11:27
Pytlík
Tak to me privadi k dalsimu dotazu, jak a zda skutecne dokaze GAG schovat 1. oddil pred Windows XP?…
Redmarx N 25.08.2010 11:55
Redmarx N
Podívej, mám doma na počítači Win7, WinXP a GAG. V GAGu mám nastaveno skrytí oddílů a ani jeden OS n…
Pytlík 25.08.2010 13:25
Pytlík
Ale jo, take mam (na dual boot XOSL) ve spravci videt disky, ale oddelal jsem pismena, aby mi tam ne…
Redmarx N 25.08.2010 13:51
Redmarx N
Pokud je při instalaci první oddíl skrytý, tak tuto tendenci nemá, protože v průběhu instalace nemá…
Pytlík 25.08.2010 16:25
Pytlík
No a to jsem chtel slyset, takze tvrdis, ze GAG dokaze skryt prvni oodil naformatovany na NTFS tak,…
Redmarx N 25.08.2010 19:41
Redmarx N
Zmeni typove cislo oddielu. poslední
MM.. 25.08.2010 19:57
MM..

pokud se spokojíš se základní funkcí, tak platí že:

1. nainstaluješ do 50GB oddílu WinXP
2. nainstaluješ do 250GB oddílu Win7

ideální je, aby ten 50GB oddíl byl první (před tím 250GB), abys měl oba OS jako "C:" (Win7 jsou už v tomto inteligentnější)

No to mě právě taky napadlo, ale nedalo by se to nějak udělat bez toho abych musel něco měnit u prvního OS Win7 ??? :) Protože kdybych tam chtěl hodit XP, tak to musím zformátovat a o ty data co tam mám nechci přijít a momentálně je ani nemám jak přesunout na druhý comp.

Nebo žádný třetí malý oddíl, ale GAG manager 4.10 (Google snadno najde), který je celý v boot sektoru a tudíž nepotřebuje svůj oddíl.. Instalace (i česky) během minuty.
A k tomu rozdělení disku: Máš to dost nešťastně (až hloupě) uděláno. Já bych to dělil takto: 15-20GB na WinXP, 30-50GB na Win7 a zbytek na data (společné pro oba systémy). Osobně mám oddíl pro Win7 jako první, protože předvídám, že WinXP půjdou brzo z počítače ven a budu ten oddíl připojovat k datovému.

Ten GAG vypada docela spolehlive, děkuji :) Jo a půjde to teda udělat tak, že si teda znovu vytvořím 50GB oddíl, na to XP a pak nainstalovat GAG a po startu pujde spustit i Win 7 ??? Vím, že to rozdělení není moc chytré a samostatné oddíly pro systém jsou lepší, ale mi to teď kvůli programům vyhovuje. :)

Pokud máš oba operační systémy nainstalované a jenom některý z nich v bootovací nabídce nedostupný, tak nemusíš, krom toho GAGu, instalovat nic. Ten GAG už to zařídí (resp. zařídíš to ty při jeho nastavování - musíš v něm zvolit oddíly, z nichž se má bootovat, přiřadit jim popisky a logo a potom - na to nezapomeň - dát uložení na HDD. Samozřejmě, že defaultní bootování z A: vyhodíš pryč).
Kdyby jsi přece jenom instaloval nějaký operační systém, tak nezapomeň, že si při instalaci přepíše boot sektor a tedy i GAG, který je potom nutno instalovat znovu. Ale to nevadí, protože jeho instalace je skutečně rychlá.

Očekává to disketu (ono to vygeneruje spouštěcí disketu, z které se při instalaci bootuje). Disketa je dnes už problém, proto ti posílám na http://rapidshare.com/files/414864179/Recovery_Min i.iso obraz bootovacího CD. To si vypal a nabootuj z něho. Objeví se nabídka, kde (kromě jiného, rovněž užitečného) můžeš vybrat instalaci GAG Manageru. Se stahováním neváhej, nemám předplacený účet na RS, takže to tam dlouho nevydrží.

Ok diky ti za snahu, ale nepodarilo se mi to :D Nejak to blblo a i kdyz jsem si tam ulozil vsechny disky tak to porad nacitalo XP... Nakonec mam nainstalovane po poradi Win 7, XP a zas Win 7 abych mohl vybirat mezi OS xD.. Az budu mit doma svuj Notas a vice casu tak s tim trochu udelam poradek :)

neprudim, jen te slusne upozornuji na to, ze pokud si bude cist vlakno nekdo dalsi, kdo by chtel udelat neco podobneho, ale jeden z OS bude mit Linux, tak ho tva veta zmate, tudiz nepis "nejaky operacni system" ale treba "nejaky operacni system od Microsoftu". Dekuji.

Jeste mam dotaz k tomu GAGu.
---
On ma na disku 1. oddil - Windows 7 a 2. oddil Windows XP. Pak ale zakonite pri instalaci Windows XP si tento system sahne na 1. oddil a spousteci soubory NT loaderu zapise tam. Ikdyz tedy nasledne nainstalujes GAG, tak spousteci soubory NT loaderu jsou na oddile s Windows 7. Takze pokud by obnovil spousteni novejsiho NT loaderu s Windows 7, tak si do nej prida na 2. radek spousteni Windows XP a zadny dalsi boot manager nepotrebuje. Samozrejme pri poruse jedineho NT loaderu nahraneho do oddilu s Windows 7 (1. oddil), prijde o moznost bootovani obou, ale jinak je to asi nejednodusi a nemusi nic vymyslet.

K tomu GAGu, on tedy umi nahradit NT loader a spustit Windows i bez tohto bootovaciho programu ?

Ve hrátkách Windows mezi sebou se asi žádný boot manager nevyzná. To jsem asi trochu přepísk, když jsem tvrdil, že tazatel nebude muset nic přeinstalovávat.
Já postupuji tak, že oddíly pro ostatní OS skrývám, takže nový operační systém o nich v podstatě neví a tím pádem není na jejich obsahu závislý. A GAG konfiguruji tak, že také ostatní oddíly s operačními systémy skrývá.
Holt jsem dosud neaplikoval GAG na počítač se dvěma "normálně" nainstalovanými Wokny, takže mně souvislosti tak nějak nedocvakly.

Tak to me privadi k dalsimu dotazu, jak a zda skutecne dokaze GAG schovat 1. oddil pred Windows XP? Nebot ja si hral kdysi s XOSLem a Ranish PM a pokud jsem prvni oddil naformatoval na NTFS, tak jsem ho nijak pred blbuvzdornyma Windows XP nedokazal skryt.
Muj nazor na cely problem je, ze pokud chce mit dva na sobe naprosto nezavisle systemy vcetne bootu, tak musi dat Windows XP na 1. oddil disku, pokud mu urcita mira zavislosti nevadi, muze pouzit NT loader z Windows 7, stejne tak jako GAG nebo XOSL, u ktereho je take moznost jeho soubory prihrat na C: a nemusi nutne mit vlastni oddil, ikdyz je to lepsi. :-)

Podívej, mám doma na počítači Win7, WinXP a GAG. V GAGu mám nastaveno skrytí oddílů a ani jeden OS nevidí ten druhý oddíl. Resp. takto: Ve Správě disků je ten druhý oddíl vidět, ale nemá přiděleno písmeno a systém si ho jinak nevšímá.
Operační systémy mám nezávisle instalované, v prvním oddílu mám Win7 (WinXP mám jako druhé proto, že tuším jejich brzký konec na mém počítači, tak abych ten oddíl mohl připojit k datovému) a všechno funguje k mé naprosté spokojenosti.

Ale jo, take mam (na dual boot XOSL) ve spravci videt disky, ale oddelal jsem pismena, aby mi tam neprekazeli zbytecne, kdyz je nepotrebuju. Jen rikam, ze pokud instalujeme WinXP na druhy oddil, tak ma tendenci zapsat bootovaci informace na oddil prvni, pokud je ten prvni oddil naformatovan na NTFS. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru